Τοπικά

Μαθήματα Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης στην πλατεία Αγίου Νικολάου

Χτύπημα στην καρδιά – κυριολεκτικά όμως – αποτελεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένων και των δεδομένων που δημιουργεί η οικονομική κρίση. Τουλάχιστον 7.000 περιστατικά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου που στην πλειοψηφία τους αφορούν οξύ στεφανιαίο επεισόδιο, καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, 30.000 άνθρωποι εκδηλώνουν ετησίως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, λόγω κολπικής μαρμαρυγής ή αρρύθμιστης υπέρτασης, και περίπου 24.000 άνθρωποι εμφανίζουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Χθες το ΕΚΑΒ Λάρισας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ημέρας επανεκκίνησης της Καρδιάς, υλοποίησε στην Πλατεία Αγίου Νικολάου στον Βόλο, εκπαιδευτική δραστηριότητα, με πρακτική εξάσκηση στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ/ΑΕΑ) σε Ενήλικες, Παιδιά και Βρέφη με ειδικά εκπαιδευτικά προπλάσματα και Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτές.

Επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διανεμήθηκαν εκπαιδευτικά – ενημερωτικά φυλλάδια με οδηγίες και έγινε προβολή εκπαιδευτικών video και παρουσιάσεων (power point) που αφορούν στον ρόλο του ΕΚΑΒ καθώς και παρουσίαση φωτογραφικού υλικού από δραστηριότητες του ΕΚΑΒ.

Η καταγεγραμμένη επιβίωση ποικίλει ευρέως από περιοχή σε περιοχή, αλλά κατά μέσο όρο κυμαίνεται στο 11% (από 6-31%) για Καρδιακές Ανακοπές από οποιοδήποτε αίτιο, και 21% (από 8-43%) για Καρδιακές Ανακοπές με απινιδώσιμο ρυθμό (κοιλιακή μαρμαρυγή ή άσφυγμη κοιλιακή ταχυκαρδία.

Μάλιστα, το έμφραγμα πλέον πλήττει ολοένα περισσότερο και τις γυναίκες που θεωρούνταν ότι έχουν πιο…δυνατή καρδιά, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για μεγάλη αύξηση των σχετικών περιστατικών στον γυναικείο πληθυσμό.
Αύξηση επίσης καταγράφεται κατά τους ειδικούς, και στα εμφράγματα που εκδηλώνονται σε ανασφάλιστους, παρότι αυτοί έχουν πρόσβαση σε θεραπευτική αγωγή.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το