Τοπικά

Μαθήματα αγγλικών στους πρόσφυγες και παιδότοποι από το Πανεπιστήμιο

Μαθήματα αγγλικής γλώσσας σε ενήλικες, μικροί παιδότοποι για την απασχόληση των μικρών παιδιών και κινηματογραφικές προβολές με αραβικούς υπότιτλους είναι μερικές από τις δράσεις που έχουν ξεκινήσει από καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την ευρύτερη υποστήριξη των προσφύγων που διαμένουν στις εγκαταστάσεις του πρώην Μόζα.

Από την περασμένη άνοιξη το Πανεπιστήμιο μέσω των Παιδαγωγικών Τμημάτων και του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) ξεκίνησε να συνδράμει στους πρόσφυγες με την παρουσία στη δομή φιλοξενίας καθηγητών και φοιτητών, οι οποίοι έκαναν διάφορες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις.
Παράλληλα τα Τμήματα κατέθεσαν προτάσεις με διάφορες δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν για τους πρόσφυγες και οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται.
Η αναπληρώτρια πρύτανη Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννα Λαλιώτου σημείωσε πως φέτος με την αρχή του χειμερινού εξαμήνου τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθηγητές, φοιτητές, πρυτανική αρχή, έχουν ξεκινήσει το εθελοντικό και υποστηρικτικό τους έργο προς τους πρόσφυγες. Συνάδελφοι πρότειναν δεκαπέντε τουλάχιστον δράσεις με θέμα την παροχή υπηρεσιών σε πρόσφυγες, αλλά και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Το πανεπιστήμιο έχει να παίξει διπλό ρόλο, αφενός μέσω του ανθρώπινου δυναμικού να εξασφαλίσει κάποιες υπηρεσίες στους πρόσφυγες, αλλά και πρόσβαση των τελευταίων σε εκπαιδευτικά αγαθά, αφετέρου να παίξει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Και μιλώντας με φοιτητές και εργαζόμενους του Πανεπιστημίου μας τόνισαν πως η παρουσία των προσφύγων στην πόλη φαίνεται να διαφεύγει της προσοχής ακόμη και ανθρώπων που ζουν εδώ. Σίγουρα αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι πρόσφυγες είναι εγκαταστημένοι εκτός του αστικού ιστού, κάτι που για μένα προσωπικά είναι εντελώς ανεξήγητο. Ο πληθυσμός τους είναι πολύ μικρός, μόλις 125 άτομα, και η πόλη θα έπρεπε να είχε βρει έναν άλλο τρόπο φιλοξενίας μέσα στην πόλη».
Το Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο των δράσεων ήρθε σε επαφή με το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας στη Λάρισα βρίσκοντας πολύ θερμή ανταπόκριση. Μάλιστα η ύπατη αρμοστεία υποστηρίζει τις δράσεις του Ιδρύματος τόσο πρακτικά, όσο και υλικοτεχνικά.
Η κ. Λαλιώτου αναφερόμενη στις δράσεις που ξεκίνησαν για τους πρόσφυγες από το Πανεπιστήμιο, τόνισε πως μία είναι η διεξαγωγή μαθημάτων αγγλικής γλώσσας στους ενήλικες πρόσφυγες από την εθελοντική συμμετοχή και διδασκαλία των μεταπτυχιακών φοιτητών του ΙΑΚΑ. Τα μαθήματα διεξάγονται κάθε Τετάρτη το απόγευμα στον χώρο του ΙΑΚΑ, ενώ παράλληλα λειτουργούν και μικροί παιδότοποι στους χώρους του Πανεπιστημίου από φοιτητές και καθηγητές των Παιδαγωγικών Τμημάτων για την απασχόληση των παιδιών. Στα πρώτα μαθήματα αγγλικών συμμετείχαν περίπου 30-40 πρόσφυγες. Παράλληλα μια δεύτερη δράση είναι η προβολή κινηματογραφικών ταινιών κάθε Κυριακή το πρωί στον χώρο του Πανεπιστημίου για τους πρόσφυγες και με αραβικούς υπότιτλους. Αυτή η πρωτοβουλία έγινε από την κινηματογραφική ομάδα φοιτητών.
Μέχρι το τέλος της άνοιξης το Πανεπιστήμιο αναμένεται να πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρεις εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού για το προσφυγικό ζήτημα.
«Το Πανεπιστήμιο θέλει να προσφέρει δράσεις και υπηρεσίες είτε στους δικούς μας χώρους είτε μέσα στην πόλη, χωρίς βέβαια να θέλουμε να υποκαταστήσουμε τις κρατικές δομές εκπαίδευσης» συμπλήρωσε η κ. Λαλιώτου.
Επίσης μέσα στους επόμενους μήνες στόχος είναι η εκμάθηση των ελληνικών στους ενήλικες πρόσφυγες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το