Τοπικά

Μάθημα με 10-15 μαθητές στο Λύκειο… Απογοητευτική η προσέλευση στα σχολεία της Μαγνησίας 

Σε απογοητευτικά επίπεδα διαμορφώνεται πλέον η προσέλευση των μαθητών στα Λύκεια, όπου χθες κατρακύλησε στο 12.58%. Αυτό σημαίνει ότι στα Λύκεια προσήλθαν 10-15 μαθητές, με τους καθηγητές να περιμένουν να κάνουν μάθημα σε άδειες αίθουσες.
Η κατάσταση αποκτά πλέον τραγελαφικά χαρακτηριστικά, καθώς τα Λύκεια είναι ανοικτά, με τους καθηγητές εντός και τους μαθητές απόντες. Σχεδόν όλοι οι γονείς έχουν αξιοποιήσει τη δυνατότητα με την κατάθεση δήλωσης, πως έχουν άτομο στο σπίτι τους που ανήκει σε ευπαθή ομάδα και τα θρανία είναι χωρίς μαθητές.
Και είναι οξύμωρο, καθώς την ώρα που οι γονείς των μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικών ετοιμάζονται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο από Δευτέρα, αντίστροφη πορεία ακολουθούν οι μαθητές των Λυκείων και των Γυμνασίων, που μπορεί να άνοιξαν εδώ και μέρες, αλλά επιλέγουν για διάφορους λόγους, να μείνουν σπίτι.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, από τους 3.783 μαθητές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που έπρεπε να δώσουν χθες το «παρών», προσήλθαν τελικά οι 476, ποσοστό 12,58%. Μάλιστα στη Γ’ Τάξη Λυκείου το ποσοστό προσέλευσης ήταν 8,68%…
Στα ΓΕΛ του Βόλου που συνολικά ανέρχονται στα έντεκα, προσήλθαν μόλις 182 μαθητές, δηλαδή κατά μέσο όρο δεκαπέντε μαθητές και από τις τρεις Τάξεις Λυκείου για ένα ολόκληρο διδακτήριο…

Στα ΕΠΑΛ η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, καθώς από τους 1.398 που έπρεπε να προσέλθουν, τελικά πήραν την απόφαση να πάνε σχολείο, 101 μαθητές, δηλαδή δέκα μαθητές σε κάθε ΕΠΑΛ. Προφανώς με αυτές τις συνθήκες οι παρευρισκόμενοι καθηγητές είναι πολύ περισσότεροι από τους μαθητές…
Και, ενώ στα ΓΕΛ του Βόλου το ποσοστό συμμετοχής είναι 9,62%, αντίστοιχα στα ΓΕΛ της περιφέρειας η συμμετοχή άγγιξε το 40%. Παραμένει δηλαδή σταθερά μεγαλύτερο το ενδιαφέρον των μαθητών των κωμοπόλεων, να παρακολουθήσουν μαθήματα στα Λύκεια.

Οι καθηγητές είναι απογοητευμένοι με την κατάσταση, καθώς νιώθουν ότι με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές απαξιώνουν το σχολείο και συνολικά την εκπαιδευτική διαδικασία. Μάλιστα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά καθηγητής, «την απαξίωση για το δημόσιο σχολείο, τη νιώθαμε εδώ και καιρό, τώρα τη βλέπουμε και στην πράξη».
Όπως λένε, οι εκπαιδευτικοί, μπαίνουν στις αίθουσες για να κάνουν μάθημα και αντί να δουν μαθητές, βλέπουν άδεια θρανία.
Και, αν για τους μαθητές της Γ’ τάξης, ίσως να το ανέμενε κανείς, λόγω της τελικής προετοιμασίας τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις, ωστόσο η μαζική απουσία των μαθητών από τις άλλες δύο τάξεις, μάλλον είναι κάτι που δεν αναμενόταν τόσο.
Αλλά και στα Γυμνάσια το ποσοστό συμμετοχής των μαθητών βαίνει μειούμενο. Άρχισε την πρώτη μέρα, που επαναλειτούργησαν τα Γυμνάσια με 80%, μειώθηκε μετά από πέντε μέρες στο 60% και χθες έπεσε κάτω από το 50%, πιο συγκεκριμένα στο 43,62%. Ειδικότερα από τους 3.269 μαθητές που αναμένονταν να προσέλθουν στα Γυμνάσια, τελικά παρευρέθηκαν στις αίθουσες οι 1.426.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το