Τοπικά

Μάθημα για τρίτη σχολική χρονιά μέσα στην πανδημία

Οι μαθητές «συναντιούνται» στα θρανία για τρίτη σχολική χρονιά με την πανδημία. Με μάσκες, με αντισηπτικά, με αποστάσεις και ξεχωριστά διαλείμματα, και κυρίως με την αγωνία, αλλά και την ελπίδα να μην κλείσουν ξανά τα σχολεία. Γιατί, όπως υποστηρίζουν, η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διά ζώσης διδασκαλία. Πέρυσι για τρεις περίπου μήνες έκαναν μάθημα εξ αποστάσεως και έχουν βγάλει ήδη τα συμπεράσματά τους.

Η νέα σχολική χρονιά έχει αρχίσει με τα κρούσματα να «ξεπηδούν» σε κάποια τμήματα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να φοβίζει τους μαθητές της Μαγνησίας. Νιώθουν ότι ακόμη και αν νοσήσουν, θα μπορέσουν να ξεπεράσουν ήπια τον ιό. Περισσότερο ανησυχούν για την εξασφάλιση της ομαλής εκπαιδευτικής λειτουργίας. Η χρονιά, όπως λένε, μπορεί να άρχισε καλά, αλλά όλα παραμένουν αβέβαια, καθώς ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει από τη ζωή μας.

Η «Θ» συνομίλησε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας με μαθητές και κατέγραψε τις ενδιαφέρουσες απόψεις τους.


Ο μαθητής της Γ’ Τάξης του 3ου ΓΕΛ Βόλου Νίκος Σγούρας εξέφρασε την ελπίδα να μην ξανακλείσουν τα σχολεία, «γιατί τότε θα μείνουμε πίσω στην εξεταστέα ύλη και θα έχουμε τα ίδια προβλήματα με πέρσι».
Ο ίδιος σημείωσε πως οι μαθητές νιώθουν εκτεθειμένοι, καθώς και πάλι υπάρχουν τα κρούσματα, ενώ δεν έχει γίνει και η απαραίτητη «αραίωση» των τμημάτων. Βέβαια οι μαθητές προσπαθούν να τηρούν τα μέτρα, όπως να φορούν τις μάσκες, να κρατούν αποστάσεις, να υποβάλλονται στα αυτοδιαγνωστικά τεστ. «Θέλουμε να είμαστε στο σχολείο και να είμαστε πιο προστατευμένοι από τον ιό» επισήμανε.
Μάλιστα ανέφερε πως, λόγω της πανδημίας, βλέπει ένα ρεύμα επαναστατικότητας, αντίδρασης στους μαθητές για διάφορα θέματα. «Οι μαθητές έχουν πιεστεί αρκετά» σημείωσε.
Στόχος του είναι να εισαχθεί στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη με όνειρο να εργαστεί μελλοντικά σε κάποια πρεσβεία.
«Μέσα σε όλη αυτή την ταραχή που βιώνουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών, θα πρέπει να βρουν την ηρεμία για να συγκεντρωθούν και να διαβάσουν. Πιστεύω, όμως, πως όταν είσαι παθιασμένος με έναν στόχο, θα τα καταφέρεις» κατέληξε.

Δεν υπάρχει η εμπειρία των εξετάσεων στο Λύκειο
Παίρνοντας τον λόγο η μαθήτρια της Γ’ Τάξης του 3ου ΓΕΛ Βόλου Μαρία Τσέτσιλα ανέφερε πως «αγωνιούμε για το αν θα κλείσουν ξανά τα σχολεία. Είναι μια δύσκολη χρονιά, καθώς έχουμε μπροστά μας τις πανελλαδικές εξετάσεις και το άγχος είναι ακόμη μεγαλύτερο. Χρειάζεται να έχουμε προσήλωση και υπομονή».
Μάλιστα η ίδια έθεσε ακόμη μια παράμετρο, λέγοντας πως «η δικιά μας φουρνιά δεν έχει την εμπειρία εξετάσεων, καθώς τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια, λόγω της πανδημίας, δεν διεξήχθησαν οι προαγωγικές εξετάσεις του Ιουνίου. Δεν υπάρχει συνεπώς η εμπειρία στο Λύκειο για εξετάσεις και πάμε κατευθείαν για τη συμμετοχή μας στις πανελλαδικές».
Κατέληξε δε λέγοντας πως οι μαθητές μέσα στην πανδημία αισθάνονται μια πίεση για την εφαρμογή των μέτρων.

«Με τον εμβολιασμό οι μαθητές μπορούν να νιώσουν πιο ασφαλείς»
Για την επίδραση της πανδημίας στη σχολική ζωή ρωτήθηκαν και δύο μαθητές του 3ου Γυμνασίου Βόλου.
Ο Μάριος Κοκκίνης ανέφερε πως «η σχολική χρονιά άρχισε καλά. Βέβαια θα πρέπει να συνεχιστεί η τήρηση των μέτρων, όπως να φορούν οι μαθητές τις μάσκες στον σχολικό χώρο και να τηρούν τις αποστάσεις. Επίσης καλό θα είναι να εμβολιαστούν οι μαθητές για να νιώσουν ακόμη περισσότερο ασφαλείς. Βέβαια φαίνεται πως προς το παρόν είναι σκεπτικοί για να εμβολιαστούν. Θα πρέπει να έχουν, όμως, και τη σωστή ενημέρωση για να φύγουν οι φοβίες τους. Παράλληλα θα έπρεπε στις αίθουσες να βρίσκονται λιγότεροι».
Ο Μάριος εύχεται να μην κλείσουν ξανά τα σχολεία, αφού στους μαθητές έχουν εκδηλωθεί πολλά κενά και με την τηλεκπαίδευση θα αυξηθούν. «Το μάθημα του διαδικτύου δεν μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα. Μάλιστα αρκετοί μαθητές την ώρα της τηλεκπαίδευσης απασχολούνται με κάτι άλλο, ενώ στη διά ζώσης διδασκαλία τα πράγματα είναι διαφορετικά» ανέφερε.
Παράλληλα υπογράμμισε πως «οι μαθητές δεν έχουν συνηθίσει ακόμη την κατάσταση με τα υγειονομικά μέτρα μέσα στα σχολεία, όπως είναι η ζέστη από τη χρήση μάσκας».

«Η λέξη «κρούσμα» δεν φοβίζει τους μαθητές»
Από την πλευρά του ο Φώτης Νικόπουλος επισήμανε πως «η νέα σχολική χρονιά άρχισε με αισιοδοξία, αλλά και με αγωνία να μην κλείσουν τα σχολεία. Άλλωστε τα τελευταία δύο χρόνια με το κλείσιμο των σχολείων ήταν δύσκολα και τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά όσο περιμέναμε. Μακάρι τα κρούσματα να είναι λίγα. Ήδη υπάρχει ένα υγειονομικό πρωτόκολλο για το πότε κλείνει ένα τμήμα».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η λέξη «κρούσμα» δεν φοβίζει τους μαθητές, γιατί νιώθουν ότι δεν θα κινδυνεύσουν και θα περάσουν τον ιό ελαφριά.
Συμπλήρωσε δε πως «μέσα στην πανδημία η έννοια της συνέπειας, λόγω και της ανάγκης εφαρμογής των μέτρων, έχει μπει πιο γερά στο μυαλό των εφήβων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το