Τοπικά

Μάθημα ευαισθητοποίησης από άτομα με αναπηρία όρασης σε μαθητές του Δημοτικού Άλλης Μεριάς 

Μαθήματα συνοδείας με άτομα με αναπηρία όρασης, πορεία με μπαστούνι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, γνωριμία με το γκολ-μπολ, αλλά και ευρύτερη ενημέρωση για ζητήματα συνδρομής είχαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Άλλης Μεριάς από μέλη των «Μαγνήτων Τυφλών».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για ΑμεΑ που γιορτάστηκε πριν μερικές ημέρες, κλιμάκιο με μέλη του συλλόγου «Μάγνητες Τυφλοί» επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο Άλλης Μεριάς και ενημέρωσε όλους τους μαθητές στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησής τους για τη στάση τους απέναντι στους συμπολίτες, οι οποίοι έχουν αναπηρία όρασης.
Η ενημέρωση των μαθητών έγινε στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων, ενώ βγήκαν και στον αύλειο χώρο, όπου έκαναν μαθήματα συνοδείας ατόμων με αναπηρία, αλλά έπαιξαν και το παιχνίδι γκολ-μπολ με τους μαθητές να φορούν μάσκες για να έχουν ένα βίωμα της αδυναμίας να βλέπουν, αλλά να παίζουν και μπάλα.
Η ενημέρωση στους μαθητές έγινε από τη διδάσκουσα braile κ. Σοφία Χαμονικολάου και την κ. Αθηνά Ανεστοπούλου. Επίσης συνόδευαν και συμμετείχαν σε δράσεις από τους «Μάγνητες Τυφλούς» οι κ.κ. Αλεξάνογλου, Παρίσης, Παναγιώτου.
Ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου κ. Κώστας Γαϊτανάς επισήμανε πως στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας ΑμεΑ πραγματοποιήσαμε μια εκδήλωση ευαισθητοποίησης των μαθητών μας. Και ήταν ιδιαίτερη χαρά για εμάς που αναπτύξαμε μια συνεργασία με το σωματείο των «Μάγνητων Τυφλών» που μίλησε και δίδαξε στους μαθητές για τη συνοδεία, ενώ έγινε και πορεία με μπαστούνι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Το σχολείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ευαισθητοποίησης των μαθητών για τα θέματα αναπηρίας. Πέρυσι είχε γίνει αφιέρωμα στα άτομα με αναπηρία ακοής.
Ο διευθυντής πρόσθεσε πως στο σχολείο μας υπάρχουν κάποιοι μαθητές με ευρύτερες δυσκολίες και η ευαισθητοποίηση όλων είναι απαραίτητη.
Ο ιδρυτής των «Μάγνητων Τυφλών» κ. Λάμπρος Παρασκευάς που συνόδευσε το κλιμάκιο στο σχολείο, ανέφερε πως εδώ και περίπου δέκα χρόνια που έχουν ξεκινήσει οι ενημερώσεις στα σχολεία από τους «Μάγνητες Τυφλούς», υπάρχει μια εντελώς άλλη αντιμετώπιση. Το 2007 που ξεκινήσαμε, μας αντιμετώπιζαν με δέος, ενώ τώρα συνεργάζονται όλοι πολύ καλύτερα. Κάθε χρόνο πραγματοποιούμε οκτώ με δέκα επισκέψεις σε σχολεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, αλλά και άλλους οργανισμούς. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η απομυθοποίηση της αναπηρίας και να πάψουν οι υπερβολές είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Και μόνο με την ενημέρωση είτε σε ενήλικες είτε σε μαθητές, θα έχουν μια αλλαγή στάσης προς ανάπηρο.

Μπαζάρ και έκθεση

Από τις 18 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα στο σχολείο θα λειτουργεί μπαζάρ με έκθεση βιβλίου και τα έσοδα θα αξιοποιηθούν για την αγορά ενός φωτοτυπικού μηχανήματος, αλλά και την ενίσχυση με εξοπλισμό του νεοσυσταθέντος Τμήματος Ένταξης.
Επίσης ήδη μαζεύονται τρόφιμα για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Στο Τμήμα Ένταξης βρίσκονται δέκα παιδιά.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το