Τοπικά

Μάθημα ευαισθησίας για τη μετανάστευση – Ξεχωριστή εκδήλωση στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου

Με ένα πολύ ξεχωριστό τρόπο το 1ο Γυμνάσιο Βόλου γιόρτασε χθες την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη διοργανώνοντας ημερίδα κατά την οποία μίλησαν άνθρωποι που εδώ και χρόνια μέσα από διάφορους τομείς ασχολούνται ενεργά με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, ενώ οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αντλήσουν πολύτιμες γνώσεις για τα δρώμενα στον τόπο τους και να ευαισθητοποιηθούν σπάζοντας προκαταλήψεις.

Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Εράσμους με τίτλο «Πώς η μετανάστευση εμπλουτίζει τον πολιτισμό», όπου συμμετέχει το 1ο Γυμνάσιο Βόλου.
Στο πρόγραμμα λαμβάνουν μέρος οι εξής εκπαιδευτικοί: Ο διευθυντής κ. Γιάννης Καραφέρης, η συντονίστρια του προγράμματος κ. Ελένη Χρηστίδη και οι καθηγητές κ.κ. Σοφία Αποστόλου, Ελένη Βροντινού, Γιάννης Γκινίδης, Αθανασία Κινδαλή, Φωτεινή Μπαιράμη, Αθηνά Πανηγυριτζόγλου, Λεωνίδας Χριστοδουλίδης.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο υπεύθυνος του συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων π. Θεόδωρος Μπατάκας, η υπεύθυνη της Κουζίνας Αλληλεγγύης κ. Αγγελική Ιωαννίτη, ο διευθυντής Ασφάλειας Βόλου κ. Γιώργος Ντιζές, η πρόεδρος του συλλόγου «Το Εγγλεζονήσι» κ. Ουρανία Σταματιάδου ο κ. Ηλιόπουλος από τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων, η θεατροπαιδαγωγός και συντονίστρια εκπαίδευσης των προσφύγων πέρυσι κ. Μάγδα Βίτσιου καθώς και η νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού κ. Μαρία Μοντεσάτου.
Όλοι τους προσέγγισαν το θέμα της μετανάστευσης μέσα από διάφορες οπτικές δίνοντας μια ολοκληρωμένη κατάσταση στους μαθητές για το πώς στήριξε και στηρίζει η τοπική κοινωνία τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η καθηγήτρια και συντονίστρια του προγράμματος κ. Ελένη Χρηστίδη τόνισε πως το σχολείο συμμετέχει σε διετές πρόγραμμα Erasmous + για το πώς η μετανάστευση εμπλουτίζει τον πολιτισμό. Με αφορμή, σημείωσε και την παγκόσμια ημέρα μετανάστη καλέσαμε στο σχολείο ανθρώπους που προσέγγισαν το όλο ζήτημα από κάθε πλευρά, όπως εθελοντική, συναισθηματική, νομική. Μάλιστα παραβρέθηκαν και γονείς αλλά και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

Η καθηγήτρια Πληροφορικής κ. Αθηνά Πανηγυριτζόγλου δήλωσε πως «συγκινήθηκε πάρα πολύ με όλους τους ομιλητές. Είναι σημαντικό που υπάρχουν συνάνθρωποι που στερούνται πράγματα από τον εαυτό τους για να προσφέρουν στους μετανάστες και τους πρόσφυγες».
Η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Ελένη Βροντινού πρόσθεσε πως μέσω του προγράμματος οι μαθητές θα μάθουν πολλά, αλλά θα εξασκήσουν και την αγγλική τους γλώσσα».

Ενημέρωση των μαθητών
Ο μαθητής της Γ’ Τάξης Σπύρος Ξενοκώστας τόνισε πως «μέσα από την ημερίδα έμαθε πολλά πράγματα που δεν τα γνώριζε καθόλου, όπως η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για τη βελτίωση της θέσης των κρατουμένων».

Από την πλευρά της η μαθήτρια της Γ’ Τάξης Φαίδρα Θεοχαρίδη δήλωσε πως παρά την προκατάληψη, υπάρχουν άνθρωποι στην κοινωνία που αγκάλιασαν και βοηθούν μετανάστες. Προσωπικά είμαι ανοικτή προς αυτά τα άτομα και μέσω του προγράμματος Εράσμους θα επιχειρήσουμε να δώσουμε νέους ορίζοντας στους άλλους».
Παίρνοντας τον λόγο η μαθήτρια της Β’ Τάξης Δήμητρα Γκέτσιου ανέφερε πως «θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στη μετανάστευση και την προσφυγιά και να αποδεχόμαστε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως χρώματος ή θρησκείας».

Η μαθήτρια Ακριβή Μαυρομμάτη τόνισε πως «ως μαθητές ευαισθητοποιηθήκαμε πάρα πολύ απ’ όσα μάθαμε για τις δράσεις που αναπτύσσονται στην πόλη μας για αυτούς τους ανθρώπους».
Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είναι οι εξής: Ιουλία Σφέτσα, Σπύρος Ξενοκώστας, Ανδρεάνη Χατζηγεωργίου, Μαίρη Χρονοπούλου, Κωνσταντίνος Τσαβδαρίδης, Γιώργος Γαρουφαλής, Φαίδρα θεοχαρίδη, Έλενα Χαρίση, Αγορίτσα Μαυρομάτη, Ακριβή Μαυρομάτη, Δήμητρα Γκέτσιου, Λαμπρινή Τζαρτζάνη, Ιωάννα Κάρρου, Δημήτρης Σταμούλης, Θωμάς Χατζηπλάκης, Εμμανουέλα Φέιμι, Καλλιόπη Μάζη, Νεφέλη Νύκτα, Αργυρω Καμινάρη, Δανάη Μπάμπαλη, Δημήτρης Ντούλας, Γεωργία Τζατζάκη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το