Τοπικά

Μαθαίνουν γερμανικά για να μεταναστεύσουν

Η κρίση ωθεί όλο και περισσότερους μαθητές να μαθαίνουν γερμανικά, με την προοπτική κάποια στιγμή, ορισμένοι να μεταναστεύσουν στη Γερμανία για εύρεση εργασίας. Χθες στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Σύγχρονες διδακτικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις των Γερμανικών ως ξένη Γλώσσα».
Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Τοπική Επιτροπή Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Ν. Μαγνησίας, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε. και είχε πανθεσσαλικό χαρακτήρα.
Πρόκειται για την 1η ημερίδα που διοργανώθηκε από την Τοπική Επιτροπή Ν. Μαγνησίας, ως συνέχεια αυτής που έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 2015 στη Λάρισα, συνεχίζοντας την προσπάθεια ανάδειξης και προώθησης της Γερμανικής Γλώσσας και του πολιτισμού της Γερμανίας στον θεσσαλικό χώρο και το ευρύ κοινό.
Οι θεματικές ενότητες σχετίζονταν με τις σύγχρονες διδακτικές και παιδαγωγικές μεθόδους της Γερμανικής Γλώσσας, με καλές πρακτικές καθηγητών του κλάδου, με εκπαιδευτικά προγράμματα και καινοτόμες δράσεις, τις σπουδές στη Γερμανία, τον πολιτισμό της Γερμανίας και την ανάδειξη του τοπικού γερμανικού στοιχείου. Παράλληλα υπήρχε και έκθεση γερμανικού βιβλίου και διδακτικών εγχειριδίων από εκδοτικούς οίκους.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Τοπική Επιτροπή Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Ν. Μαγνησίας, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε. και είχε πανθεσσαλικό χαρακτήρα

Η διοργάνωση γίνεται υπό την αιγίδα του γενικού προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, με τη συνεργασία του επίτιμου προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλία και με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της σχολικής συμβούλου κ. Γιάννας Κερκινοπούλου.
Τα Γερμανικά διδάσκονται στις Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού ως υποχρεωτική δεύτερη ξένη γλώσσα, την οποία όμως οι μαθητές επιλέγουν ανάμεσα στην ίδια και στα γαλλικά. Επίσης διδάσκεται ως επιλεγόμενο μάθημα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο διδάσκεται επίσης ως επιλεγόμενο, αλλά οι μαθητές επιλέγουν μεταξύ τριών ξένων γλωσσών.
Η καθηγήτρια γερμανικών και πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Ν. Μαγνησίας κ. Χριστίνα Πόπη επισήμανε πως «αυτό που βλέπουμε και τονίστηκε και στην ημερίδα, είναι πως τα γερμανικά βρίσκονται σε άνθηση, όλο και πιο πολλοί μαθητές τα επιλέγουν για να τα διδαχθούν. Και αυτό γίνεται για τρεις λόγους: Πρώτον, επειδή θα τους χρησιμεύσουν για εύρεση εργασίας στη Γερμανία. Δεύτερον, γιατί υπάρχει πλήθος επιστημονικών αντικειμένων σε γερμανικά πανεπιστήμια και τρίτον, γιατί οι ντόπιοι έχουν συγγενείς και φίλους στις γερμανόφωνες χώρες. Και πρέπει να εξάρουμε τις προσπάθειες των καθηγητών γερμανικών για να μορφώσουν τα παιδιά».
Παράλληλα αναφέρθηκε στις καινοτόμες δράσεις που πραγματοποιούν οι καθηγητές γερμανικών στα σχολεία της Μαγνησίας που ανέρχονται στους 50, ώστε οι μαθητές να έρχονται πιο κοντά στη γερμανική κουλτούρα. Και τέτοιες δράσεις είναι το μπαζάρ τα Χριστούγεννα, την άνοιξη με διάφορα χάπενινγκ, αλλά και η γιορτή αναπαράστασης του εθίμου του Αγίου Μαρτίνου τον Νοέμβριο. Επίσης υπάρχει σκέψη για πραγματοποίηση εκδήλωσης και τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ξένων Γλωσσών.
«Θέλουμε οι μαθητές, οι νέοι, να γνωρίσουν τη γερμανική γλώσσα και κουλτούρα, όχι μόνο μέσα από το σχολείο, αλλά από διάφορες καινοτόμες δράσεις» κατέληξε η κ. Πόπη.
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το