Τοπικά

Μαθαίνουν ελληνικά 80 γυναίκες Ρομά με πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στην εκμάθηση των ελληνικών εκπαιδεύονται αθίγγανες από την περιοχή του Αλιβερίου στο πλαίσιο της ένταξης των Ρομά στην εκπαίδευση μέσα από πρόγραμμα που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ειδικότερα το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Έτσι το Πανεπιστήμιο αποκτά μέσω του ΕΣΠΑ ξανά τη δυνατότητα να προσφέρει σημαντική γνώση στους Ρομά στοχεύοντας και σε νέες ηλικιακές κατηγορίες, δηλαδή εκτός από τα παιδιά, αλλά και στις γυναίκες Ρομά που έχουν καθοριστικό ρόλο για τη νουθέτηση των παιδιών τους, ώστε να συνδεθούν ακόμη περισσότερο με το σχολείο.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είχε υλοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια μέσω του ΕΣΠΑ πρόγραμμα ένταξης των παιδιών Ρομά στη δημόσια εκπαίδευση για τη Θεσσαλία και την Ήπειρο. Από τον περασμένο Ιανουάριο ξεκίνησε πάλι την υλοποίηση σχετικού προγράμματος, το οποίο έχει διάρκεια δύο σχολικών ετών, δηλαδή θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2018.

Συνολικά από τον Βόλο έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα έξι σχολικές μονάδες του Αλιβερίου και της Αγίας Παρασκευής, από δύο Νηπιαγωγεία, δύο Δημοτικά και δύο Γυμνάσια, ενώ παρακολουθούν στα τρία μαθήματα αλφαβητισμού 80 ενήλικες Ρομά.

«Λόγω περιορισμένων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ το πρόγραμμα υλοποιείται πλέον σε λίγες σχολικές μονάδες της Λάρισας και σε ορισμένες του Βόλου με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση ενηλίκων που επιθυμούν να αποκτήσουν το απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου. Το ενθαρρυντικό είναι πως έχουμε αρκετές ενήλικες που είτε διέκοψαν τη φοίτησή τους στο Δημοτικό είτε δεν εγγράφηκαν καν και έχουν ένα ζωηρό ενδιαφέρον για να αποκτήσουν το απολυτήριο και να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας» ανέφερε ο κ. Γκόβαρης και πρόσθεσε πως φαίνεται ότι η σχέση της γυναίκας Ρομά με την εκπαίδευση αλλάζει προς το καλύτερο μέσα από βήματα ναι μεν αργά, αλλά είναι σταθερά.

Εκτός από την εκπαίδευση των ενηλίκων μέσω του προγράμματος έχουν δημιουργηθεί τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, ενώ παράλληλα λειτουργούν και τμήματα εμψύχωσης των παιδιών Ρομά που φοιτούν σε Δημοτικά του Βόλου. Δηλαδή υλοποιούνται δράσεις στήριξης στο ψυχοκοινωνικό κομμάτι με ψυχολόγους.

Στο πρόγραμμα δραστηριοποιούνται τρεις ψυχολόγοι, επτά εκπαιδευτικοί, δύο εμψυχωτές και άλλα στελέχη.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 100.000 ευρώ για τα δύο σχολικά έτη.

«Μέσα από τον εθελοντισμό τα Παιδαγωγικά Τμήματα έχοντας και τη συμβολή των φοιτητών, προσπαθούν να στηρίξουν την προσπάθεια των σχολείων για την ομαλή ένταξη στην εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» κατέληξε ο κ. Γκόβαρης.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το