Πολιτισμός

«Μάθε τέχνη κι άστηνε» στο Χορευτό – Παράσταση για τέχνες και επαγγέλματα που χάθηκαν στον χρόνο

Ο πολιτισμός των λαϊκών τεχνών είναι διάχυτος στη Μαγνησία, από τις ζωγραφικές του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, τους Χιονιαδίτες λαϊκούς ζωγράφους Θανάση και Παναγιώτη Παγώνη, τον λαϊκό ζωγράφο της θάλασσας Ν. Α. Χριστόπουλο, τους Ζουπανιώτες μαστόρους που έχουν οικοδομήσει εκκλησίες, αρχοντικά, βρύσες και άλλα αρχιτεκτονικά μνημεία, την οικογένεια Ανετόπουλου στην Κεραμική, αλλά και σύγχρονους λαϊκούς καλλιτέχνες που ασχολούνται με την υφαντική, την κεραμική, τη ναυπηγοκεραμική, τη μικροναυπηγική, την ξυλογλυπτική, τη μεταλλοτεχνία κ.ά.
Στο πλαίσιο αυτό ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαγοράς «Γιάνης Κορδάτος», ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Μακρυράχης και Πουρίου διοργανώνουν ένα διήμερο αφιέρωμα στις παραδοσιακές τέχνες και επαγγέλματα που έχουν χαθεί στο χρόνο, μέσα από μουσική, δρώμενα και χορό, την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στην παραλία του Χορευτού, με τίτλο «μάθε τέχνη κι άστηνε».

Την Παρασκευή 3 Αυγούστου, οι παιδικές χορευτικές ομάδες και των τριών συλλόγων θα παρουσιάσουν χορούς από το Πήλιο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Θράκη, τις Βόρειες Σποράδες και τον Πόντο . Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος και οι παιδικές χορευτικές ομάδες από τους πολιτιστικούς συλλόγους Νέας Αγχιάλου, Αγίου Γεωργίου Βόλου και Λαύκου.
Το Σάββατο 4 Αυγούστου οι θεατές θα έχουν την δυνατότητα να δουν χορούς και δρώμενα που σχετίζονται με επαγγέλματα και τέχνες που κάποτε έπαιζαν σημαντικό ρόλο στις ζωές των ανθρώπων, αλλά στις μέρες μας έχουν εκλείψει.

Την επιμέλεια των δυο παραστάσεων έχουν οι Αντιγόνη Ιωάννου και Τριαντάφυλλος Γκογκινούδης και θα πλαισιώσουν μουσικά οι Νίκος Μούτσελος κλαρίνο, γκάιντα, φλογέρα, τσαμπούνα, Μάριος Σαρημιχαηλίδης λαούτο, τραγούδι, Χρήστος Δασκαλόπουλος βιολί, Φώτης Σκαμαγκούλης κρουστά, Αντιγόνη Ιωάννου τραγούδι. Εκτός από τις χορευτικές ομάδες των Πολιτιστικών Συλλόγων Ζαγοράς, Μακρυράχης και Πουρίου, θα εμφανιστεί και η χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελληνοχωρίου Έβρου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Βόλου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγχιάλου «Η Νέα Αγχίαλος» .

Η εκδήλωση υλοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Ζαγοράς- Μουρεσίου, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, και τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος». Άλλωστε η μουσικοχορευτική παράσταση εντάσσεται στο θεματικό έτος 2018-19, που είναι αφιερωμένο στην Ελληνική Λαϊκή Τέχνη και φέρει τον διακριτικό τίτλο «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές».
Χορηγός επικοινωνίας για την μουσικοχορευτική παράσταση είναι η ΕΡΤ Βόλου.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Εξαιρετική η παρουσία του Ιπ.Ο.Τ.Ι.Σ. σε ιππικούς αγώνες σε Καβάλα και Θέρμη

Δύο συνεχόμενα Σαββατοκύριακα η ομάδα του Ιπ.Ο.Τ.Ι.Σ. μετείχε σε ιππικούς αγώνες. Την Κυριακή 19/5 η…

30 Μαΐου 2024

Δύο χρυσά για τον ΝΟΒΑ στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα του S.U.P.

Στη Σητεία πραγματοποιήθηκαν τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα του S.U.P. Παρά τις άσχημες συνθήκες έγιναν μόνο τις…

30 Μαΐου 2024

Διακοπή νερού στην Αγριά

Από τη ΔΕΥΑΜΒ ανακοινώνεται ότι: διακόπτεται η υδροδότηση στην Αγριά και συγκεκριμένα στην περιοχή της…

30 Μαΐου 2024

Γιορτή λήξης σχολικής χρονιάς στο 1ο Γυμνάσιο Αλμυρού

  Την Τρίτη 28 Μάιου, στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Αλμυρού, μαθητές, γονείς και καθηγητές…

30 Μαΐου 2024

ΣΑΡΑΚΗΝΟΣ: Συνεχίζει με Πανόπουλο και Κασιούρα

Με το προπονητικό δίδυμο των Βασίλη Πανόπουλου και Γιώργου Κασιούρα θα πορευτεί και τη νέα…

30 Μαΐου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΙΩΑΝ. ΛΟΥΚΑ

Την πολυαγαπημένη μας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΙΩΑΝ. ΛΟΥΚΑ Ετών 88 κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 30 Μαΐου ώρα 11.30…

30 Μαΐου 2024