Ελλάδα

Mαταιώνουν πλειστηριασμούς για μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων – Νέες καταγγελίες

Νέες ματαιώσεις πλειστηριασμών για ακίνητα μεγάλης αξίας λόγω των κινητοποιήσεων συλλογικοτήτων ανακοίνωσε ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος αφήνοντας αιχμές για επιλεκτικές ματαιώσεις πλειστηριασμών, λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση- καταγγελία του συλλόγου.

Τέσσερις πλειστηριασμοί ματαιώθηκαν την περασμένη Τετάρτη (11 Οκτωβρίου 2017), λόγω της δράσης συλλογικοτήτων, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος.

Ειδικότερα, ματαιώθηκαν, μεταξύ των άλλων, οι εξής πλειστηριασμοί για συνολικές οφειλές 39.079647 ευρώ:

α) Πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο Πειραιά για πλοίο, υπό ιταλική σημαία, ιδιοκτησίας κυπριακής εταιρείας για συνολικές οφειλές 12.336.000 ευρώ, στις οποίες οφειλές συμπεριλαμβάνονται και απαιτήσεις ναυτεργατών.

β) Πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου για οικόπεδο και κτίριο γραφείων, καθώς και για κάθετη ιδιοκτησία (τμήμα οικοπέδου χωρίς κτίσμα) στον Δήμο Χαλανδρίου, ιδιοκτησίας ανωνύμου εταιρείας για συνολικό ύψος οφειλών 21.150.000 ευρώ, από τα οποία 9.000.000 ευρώ ήταν απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

γ) Πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για τέσσερις οριζόντιες ιδιοκτησίες στον δήμο Αθήνας, στην περιοχή Ψυρρή, ιδιοκτησίας φυσικού προσώπου, για συνολικές οφειλές 2.500.000 ευρώ.

δ) Πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για μεζονέτα στη Βούλα Αττικής για χρέη ανωνύμου εταιρείας για συνολικές οφειλές της 3.093.643 ευρώ.

Ματαιώνουν πλειστηριασμούς για μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων

Στις 6 Οκτωβρίου ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων Αθηνών – Πειραιά είχε προχωρήσει σε σοβαρές καταγγελίες για ματαιώσεις πλειστηριασμών σε ακίνητα μεγάλης αξίας και μάλιστα σε ακριβές περιοχές, όπως το Παλαιό Ψυχικό, από «συλλογικότητες», κάνει ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων Αθηνών – Πειραιά. Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση από τούδε και στο εξής ο Σύλλογος θα ανακοινώνει για ποια ακίνητα και σε βάρος ποιων είναι οι πλειστηριασμοί που ματαιώνονται.

Σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους, στις 4 Οκτωβρίου μετά από «δράση συλλογικοτήτων, ματαιώθηκε διενέργεια πλειστηριασμού στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου για κατοικία στο Δήμο Παλαιού Ψυχικού, ιδιοκτησίας γόνου οικογενείας βιομηχάνων, για οφειλές άνω των 1.200.000 ευρώ, ενώ το ίδιο έγινε και με τον πλειστηριασμό ακινήτων στο Ρουφ, ιδιοκτησίας επιχειρηματία για οφειλές άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ για τις οποίες ο εν λόγω επιχειρηματίας είχε εκδώσει ομολογιακό δάνειο».

Την Τετάρτη είχαν συγκεντρωθεί ξανά στο Ειρηνοδικείο Αθηνών συλλογικότητες και πολίτες για να μπλοκάρουν πλειστηριασμούς.

Εκτός ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τα ακίνητα έως 300.000 ευρώ

Την ίδια ώρα οι τράπεζες φέρεται να έχουν συμφωνήσει να εξαιρεθούν από την εκποίηση κατοικίες έως 300.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τραπεζίτες συναντήθηκαν και συζήτησαν το θέμα με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου με αφορμή την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τον επόμενο μήνα.

Να σημειωθεί οτι ήδη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες με τις πρώτες εντολές σε δικαστικούς επιμελητές για τη σύνταξη προγράμματος ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που αφορούν ακίνητα που βγήκαν σε πλειστηριασμό στο παρελθόν, αλλά τελικώς δεν εκπλειστηριάστηκαν λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων

Δέσμευση για εκποίηση ακινήτων αξίας 11,5 δισ έως το τέλος του 2019

Οι τράπεζες υποχρεούνται να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά 11.5 δισ. ευρώ μέσω ρευστοποιήσεων δηλαδή πλειστηριασμών καθώς δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχει θέσει ο SSM.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει κάθε χρόνο έως το 2019 να εκπλειστηριάζονται ακίνητα ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων «στοχοποιούν» πλέον τους κακοπληρωτές αυτούς που έχουν τη δυνατότητα και δεν πληρώνουν και θα υλοποιήσουν επιθετικές διεκδικήσεις.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο φόβος οι μαζικοί πλειστηριασμοί να οδηγήσουν σε νέα μεγάλη υποχώρηση τις τιμές των ακινήτων και να νεκρώσει εντελώς η ημιθανής κτηματαγορά. Ενώ η δημιουργία ενός μεγάλου στοκ ακινήτων ιδίως μικρής αξίας εκτιμάται ότι θα προκαλέσει σημαντικούς τριγμούς στην οικονομία.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το