Ελλάδα

Με ΜΑΤ ο Πλειστηριασμός Ακινήτων στην Θεσσαλονίκη

ματ1

Πρωτοφανείς σκηνές εκτυλίχθηκαν αργά το μεσημέρι της Τετάρτης στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης. Μέλη επιτροπών κατά των πλειστηριασμών προσπάθησαν να μπλοκάρουν την εβδομαδιαία τακτική διαδικασία, καταγγέλλοντας ότι περιουσίες βγαίνουν «στο σφυρί» για χρέη μερικών χιλιάδων ευρώ. Αστυνομικοί των ΜΑΤ εισέβαλαν στη δικαστική αίθουσα και ακολούθησαν άγριες σκηνές, ποδοπάτημα και συνθήματα, υπό το παγωμένο βλέμμα των συμβολαιογράφων στην έδρα.

ματ2

Το κλίμα ήταν τεταμένο από νωρίς στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, μετά και την τρίτη στη σειρά επεισοδιακή συνεδρίαση πλειστηριασμών της περασμένης εβδομάδας, στην οποία έγιναν συλλήψεις διαδηλωτών. Το κλίμα φορτίστηκε περισσότερο χθες όταν διμοιρίες αστυνομικών πήραν θέση στον διάδρομο του Ειρηνοδικείου. Οι διαδηλωτές, περίπου 50 άτομα, επαγγελματίες με χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία, δανειολήπτες τραπεζών, μέλη επιτροπών κατά των πλειστηριασμών και πολιτικών ομάδων με ετερόκλητο χρωματισμό, απευθύνθηκαν στη σύνθεση των συμβολαιογράφων που βρίσκονταν στην έδρα. Ζήτησαν να διαβάσουν ένα κείμενο και στη συνέχεια κατήγγειλαν ότι η διαδικασία εξαθλιώνει οφειλέτες και συντελεί ώστε τράπεζες και ελληνικό δημόσιο να αφαιμάζουν ακίνητα για μικρά ποσά.Κάποια στιγμή, δόθηκε εντολή στα ΜΑΤ να εισβάλουν στην αίθουσα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει πανδαιμόνιο.

ματ3

Το σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» κυριαρχούσε, οι αστυνομικοί σχημάτισαν κλοιό και έσυραν με σπρωξιές και έντονες αντεγκλήσεις τους διαδηλωτές έξω από την αίθουσα. «Είναι αδιανόητο σπίτια να βγαίνουν στο σφυρί για ασήμαντα χρέη και αυτό να συμβαίνει στο όνομα του ελληνικού λαού, όπως αναφέρουν οι δικαστικές αποφάσεις. Η αστυνομία διέλυσε με τη βία μια διαμαρτυρία, όμως θα συνεχίσουμε με περισσότερη δύναμη» μου είπε λίγα λεπτά αργότερα ο Γιώργος Τζαμαδάνης, δικηγόρος και μέλος του δ.σ. του ΔΣΘ, ο οποίος είχε συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα στην αντίστοιχη κινητοποίηση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων το πρώτο εννιάμηνο του 2014 έγιναν 11.226 πλειστηριασμοί ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων μόνο για χρέη προς το δημόσιο. Κι αυτό αρκεί ώστε να καταδειχθεί ότι συζητάμε για ένα από τα βασικά συστατικά του εκρηκτικού κοκτέιλ της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτικά στο vice.com

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το