Τοπικά

Μάστιγα το άγχος στους εργασιακούς χώρους – Ημερίδα του Υπουργείου Εργασίας στο Βόλο “Θ”

agxos

Σε μάστιγα εξελίσσεται το άγχος στους εργασιακούς χώρους, καθώς σύμφωνα με πανευρωπαϊκά στοιχεία αποτελεί την πρώτη αιτία απουσιασμού από την εργασία. Το παραπάνω τονίστηκε στη χθεσινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα «Διαχείριση του άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία», στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εκστρατείας «Ασφαλείς και υγιείς χώροι εργασίας 2014 – 2015». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου κ. Αντ. Χριστοδούλου, «οι θανατηφόρες επαγγελματικές ασθένειες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το έτος προσεγγίζουν τις 160.000», ενώ από τις ίδιες έρευνες καταδεικνύεται ότι οι εργαζόμενοι είναι απογοητευμένοι όσον αφορά στα θέματα υγείας και ασφάλειας και ειδικά το άγχος.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Αντ. Χριστοδούλου, προϊστάμενος Διεύθυνσης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ο ρόλος μας είναι η επιτελική αρχή που έχει την ευθύνη προώθησης όλων των θεμάτων υγείας και ασφάλειας νομοθετικά, αλλά και με δράσεις προκειμένου να ενημερώσουμε όλους τους εμπλεκόμενους. Μετέχουμε σε όλα τα ευρωπαϊκά κοινοτικά όργανα, ένα από τα οποία είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, ο οποίος έχει σκοπό να αναδεικνύει τα θέματα υγείας και ασφάλειας και μέσω της ενημέρωσης και των δράσεων να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε νοοτροπία πρόληψης και να βοηθήσουμε όλους τους εμπλεκόμενους στην κατανόηση αυτών των θεμάτων. Το 2015 είναι το δεύτερο έτος της ευρωπαϊκής εκστρατείας για διαχείριση του άγχους και των άλλων ψυχοκοινωνικών κινδύνων. Είναι ένα θέμα πάρα πολύ ενδιαφέρον, ειδικά για τη χώρα μας που τα τελευταία πέντε χρόνια ταλανίζεται από την οικονομική κρίση, όπου πράγματι το άγχος παίζει κυρίαρχο ρόλο. Αρκεί να σας πω είναι η πρώτη αιτία απουσιασμού, με πανευρωπαϊκά στοιχεία, καθώς στην Ελλάδα δεν διαθέτουμε, από τη δουλειά μας. Επίσης, με έρευνες που έχουν γίνει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό δείχνουν ότι υπάρχει μια απογοήτευση στους εργαζόμενους, όσον αφορά στα θέματα υγείας και ασφάλειας και ειδικά το άγχος. Μέσω της ενημέρωσης προσπαθούμε με τη βοήθεια όλων των εμπλεκομένων, καθώς κυβέρνηση, εργοδότες και εργαζόμενοι πρέπει να προσπαθήσουν μαζί για να διορθωθεί η κατάσταση. Στην Ευρώπη υπάρχει μια ανησυχία αυτή τη στιγμή, καθώς τα νούμερα των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών είναι τραγικά μεγάλα. Θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στις 28 χώρες της ΕΕ φτάνουν τις 5.000, ενώ οι θανατηφόρες επαγγελματικές ασθένειες το έτος προσεγγίζουν τις 160.000. Πέραν του ανθρώπινου πόνου, μέσω της πρόληψης οι κυβερνήσεις θα εξοικονομούσαν περίπου 4% του ΑΕΠ, και στην Ελλάδα αυτό μεταφράζεται περίπου σε 7 δισ. ευρώ».
Από την πλευρά της η κ. Μαγδαληνή Ηλιδάκη, προϊσταμένη Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Μαγνησίας Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, μεταξύ άλλων, επισήμανε:
«Η ημερίδα είναι η πρώτη εκδήλωση για το 2015 ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης με θέμα διαχείριση του άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων, που διοργανώνεται στο πλαίσιο διετούς ευρωπαϊκής εκστρατείας. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει πάρα πολλές αλλαγές στον εργασιακό κόσμο και έχουν δημιουργήσει νέους επαγγελματικούς κινδύνους για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Αυτές οι αλλαγές έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση κινδύνων, όχι τόσο με σχέση και φυσικούς, χημικούς και βιολογικούς παράγοντες, αλλά τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους, όπως είναι το εργασιακό στρες, η βία, η παρενόχληση και ο εκφοβισμός στους χώρους εργασίας. Αυτοί οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι δημιουργούν στους εργαζόμενους μεγάλο απουσιασμό από την εργασία. Δημιουργούν μείωση της αποδοτικότητας και βέβαια αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Στην περιοχή μας έχουν καταγραφεί φαινόμενα βίας κυρίως στον τομέα της Υγείας, όπως έχουν καταγραφεί και φαινόμενα εκφοβισμού από τους εργοδότες προς τους εργαζόμενους. Σήμερα με την ημερίδα αυτή είναι μια ευκαιρία να αναλυθούν αυτοί οι κίνδυνοι από τους ομιλητές και να ακούσουμε μέτρα αντιμετώπισης αυτών των ψυχοκοινωνικών κινδύνων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το