Τοπικά

«Μάστιγα» η κατάθλιψη και το άγχος – Ενημερωτική εκδήλωση του ΚΗΦΗ Βόλου σε συνεργασία με τις ΤΟΜΥ Μαγνησίας

Ενδιαφέρουσα η ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες το πρωί το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων σε συνεργασία με τις Τοπικές Ομάδες Υγείας Μαγνησίας στον χώρο της δομής, η οποία αφορούσε στην ψυχική υγεία των ηλικιωμένων με θέμα «Άγχος και κατάθλιψη στην Τρίτη Ηλικία».
Όπως τονίστηκε, η κατάθλιψη ίσως αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα ψυχικής υγείας, με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας, ενώ μερικοί από τους επιβαρυντικούς παράγοντες για την εμφάνιση της κατάθλιψης και του άγχους είναι η ηλικία, το φύλο, η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού, η ύπαρξη χρόνιων παθήσεων και χρόνιου άγχους, η απώλεια συντρόφου, η κοινωνική απομόνωση, η ύπαρξη οικονομικών προβλημάτων και η βίωση αρνητικών γεγονότων.

Η κ. Χαρούλα Καρατζίκου, κοινωνική φροντίστρια στο ΚΗΦΗ Βόλου, δομή που ανήκει στην ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, τόνισε ότι «προσπαθούμε να πραγματοποιούμε ενημερωτικές εκδηλώσεις που αφορούν και εμάς, αλλά και τους ηλικιωμένους και τους φροντιστές τους. Η κατάθλιψη αποτελεί μάστιγα και είναι μία από τις πιο διαδεδομένες νόσους πλέον για τους ηλικιωμένους. Η δουλειά που κάνουμε στο ΚΗΦΗ Βόλου είναι με δραστηριότητες, κοινωνικοποίηση, εκδηλώσεις κ.λπ. να περνούν οι ηλικιωμένοι πιο ευχάριστα την ώρα τους, έτσι ώστε να ομορφαίνει η ποιότητα ζωής τους».


Από την πλευρά της η κοινωνική λειτουργός στην Τοπική Ομάδα Υγείας Νέας Ιωνίας κ. Βασιλική Περδίκη ανέφερε ότι η χθεσινή συνάντηση αποτέλεσε τη συνέχεια της δράσης που αφορά στην ποιότητα ζωής στην Τρίτη Ηλικία και έχει οργανωθεί από τις κοινωνικές λειτουργούς των Τοπικών Ομάδων Υγείας Μαγνησίας, με το πρώτο μέρος να αφορά στη διατροφή στην Τρίτη Ηλικία. «Το άγχος και η κατάθλιψη αποτελούν μείζονα θέματα τα οποία αφορά πολλούς ηλικιωμένους, αλλά προβληματίζει και τους φροντιστές τους σχετικά με το πώς μπορούν να διαχειριστούν ανάλογες καταστάσεις» επισήμανε η ίδια για να προσθέσει: «Γνωρίζουμε ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα νοσούν 150.000-200.000 τον χρόνο νέα περιστατικά, όχι μόνο ηλικιωμένοι, αλλά και νέοι. Ευτυχώς το κράτος έχει μεριμνήσει και υπάρχουν ανάλογες δομές, όπου μπορούν να απευθυνθούν σε αυτές όλα τα άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας, ώστε να υποστηριχθούν και οι φροντιστές τους όμως και όχι μόνο οι ηλικιωμένοι, γιατί πολλές φορές δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις καταστάσεις αυτές».

Η κ. Μαριαλένα Αθανασάκη, κοινωνική λειτουργός στην ΤΟΜΥ Ιωλκού, σημείωσε πως «το άγχος και η κατάθλιψη είναι θέματα που απασχολούν πάρα πολύ τόσο τους ίδιους τους ηλικιωμένους, όσο και τους φροντιστές τους. Είναι καλό να γνωρίζουμε πώς τα διαχειριζόμαστε ή τουλάχιστον να μπαίνουμε στη διαδικασία και να ερχόμαστε στη θέση του άλλου, γιατί και οι φροντιστές πρέπει να γνωρίζουν πώς να διαχειρίζονται το άγχος και την κατάθλιψη στους ηλικιωμένους, στους γονείς τους ενδεχομένως».
«Οι ηλικιωμένοι είναι άνθρωποι που έχουν άγχη στην καθημερινότητά τους, για διάφορα θέματα, είτε από φόβο για την αρρώστια ή οτιδήποτε άλλο τους απασχολεί. Θέλουμε να εστιάσουμε και στην πρόληψη που είναι πολύ σημαντική, αλλά και στους τρόπους διαχείρισης, τι μπορούμε να κάνουμε και πώς να διαχειριστούμε θέματα. Καμία φορά το άγχος κρύβεται και μπαίνει κάτω από το χαλάκι και δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε πλήρως» κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το