Πολιτισμός

Masters 50 χρόνια μετά – Συναυλία αναμνήσεων απόψε στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου

Μια συναυλία αναμνήσεων θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή 21 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στο Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Βόλου. Πρόκειται για συνάντηση μετά από πενήντα χρόνια ενός νεανικού τότε συγκροτήματος rock μουσικής, τους «Masters».

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 δημιούργησαν το συγκρότημά τους, δούλεψαν μαζί για αρκετά χρόνια και μετά ακολούθησαν κάθε ένας τον δρόμο του.
Η νοσταλγία και η κατάλληλη χρονική στιγμή βοήθησαν να ξανασυναντηθούν οι «γερόλυκοι» της μουσικής, ώριμοι και γεμάτοι εμπειρίες σε μια μοναδική συνάντηση αναμνήσεων και νοσταλγίας.
Αλλά ας πούμε δυο λόγια για την ελληνική rock μουσική που έφερε την επανάσταση ακόμα και στον τρόπο σκέψης και ζωής, κυρίως στην νεολαία.
Η ελληνική rock ανήκει στο είδος μουσικής ροκ που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα είδη που προέκυψαν από την εξέλιξη του είδους του rock and roll. Η μουσική rock στο σύνολό της, αποτελεί ένα είδος δημοφιλούς μουσικής που χαρακτηρίζεται συνήθως από έντονο ρυθμό και από ευδιάκριτη, χαρακτηριστική μελωδία φωνητικών, η οποία συνοδεύεται συνήθως από ηλεκτρικές κιθάρες, ηλεκτρικό μπάσο και ντραμς. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται και πληκτροφόρα όργανα, όπως πιάνο ή συνθεσάιζερ.
Επίσημη εμφάνιση της rock and roll μουσικής σε αθηναϊκό κοινό πραγματοποιείται στις 21 Οκτωβρίου του 1956 όταν μια μπάντα του αμερικανικού αεροπλανοφόρου The coral sea, παρουσίασε για πρώτη φορά τραγούδια του είδους αυτού σε νεανικό ακροατήριο στην Αίγλη του Ζαππείου. Είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους η προβολή της κινηματογραφικής ταινίας «Η ζούγκλα του μαυροπίνακα», η οποία έθετε το θέμα της νεανικής ανατρεπτικότητας με τη μουσική rock and roll.
Τέλη του 1956 στο θέατρο Ακροπόλ παρουσιάζονται χορευτικά νούμερα ροκ εν ρολ, μετά την παράσταση «Σιγά και με το μαλακό» τον Νοέμβριο του ίδιου έτους προβάλλεται η ταινία «Rock Around the Clock» με τον τίτλο Ροκ εντ Ρολ, την οποία οι εφημερίδες της εποχής παρουσίασαν ως μια κινηματογραφική επίδειξη του νέου χορού

Τα πρώτα ελληνικά rock and roll συγκροτήματα
Το 1959 στην Αθήνα σχηματίστηκαν οι Άνταμς Μπόις, ένα φιλόδοξο τζαζ ντουέτο. Τα δύο επόμενα συγκροτήματα σχηματίστηκαν μόλις το 1962 και ήταν οι Φόρμινξ και οι Τζούνιορς. Από το 1964 έως το 1966 σχηματίστηκαν συνολικά τριάντα εννιά συγκροτήματα: 12 το 1964, 11 το 1965 και 13 το 1966.
Ταχύτατα, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, και στην επαρχιακή Ελλάδα εξαπλώνεται η φήμη της rock μουσικής.
Το πρώτο συγκρότημα στην πόλη μας δημιουργείται το 1964 και λέγεται Disney Boys και αποτελείται από τους: Κώστα Καρακατσόπουλο, drums, Στέλιο Γανίτη, αρμόνιο, Γιάννη Παπασταμούλη, σαξόφωνο, Ντίνο Μιχαλόπουλο, ακορντεόν, και Δημήτρη Κότταλη, κιθάρα.
Το καλοκαίρι του 1968 ο Δημήτρης Πετρής δημιουργεί τους «La sedors», στα πλήκτρα ο Δημήτρης Πετρής, στην κιθάρα ο Βασίλης Δημοσθένους, στα drums ο Αντώνης Κούκος και στο basso ο Γιάννης Κούκος.
Ο Πάνος Κόκκινος με τους «Faces» με τον φίλο του Γιώργο Μπουλουγουρά και άλλους μουσικούς, που έκαναν και δισκογραφία και υπάρχουν τα τραγούδια τους βέβαια και στο διαδίκτυο.
Caves Men (1967), Γιώργος Λυμπεράκης, κιθάρα, Κώστας Καρακατσόπουλος, drums, Κώστας Αρσενόπουλος, αρμόνιο, Γιώργος Πανταζής, κιθάρα-τραγούδι, και Μιχάλης Αρβανιτόπουλος, μπάσο.
Οι «Lovers»: Σωτήρης Λινάρδος, κιθάρα, Βαγγέλης Καλατζής, τραγούδι, Γιώργος Πέτρου, κιθάρα-τραγούδι, Γκουντής, drums.
Οι «Five Boys»: Αντώνης Μαργαριτόπουλος, κιθάρα, Μιχάλης Αρβανιτόπουλος, μπάσο, Μιχάλης Κυριακόπουλος, drums, Κώστας Κολίγας, αρμόνιο, Σούλης Τόλης, κιθάρα.
Οι «Flowers»: Κώστας Ζάνας, κιθάρα, Μάκης Θεοδωρίδης, κιθάρα-τραγούδι, Νίκος Τραγής, drums, και Γραμμένος, μπάσο.
Four Aces: Δημήτρης Κότταλης, κιθάρα, Στέλιος Δρόσος, αρμόνιο, Θανάσης Γεωργατζόπουλος, τραγούδι, Γιώργος Κράλιεβιτς, drums, Νίκος Μιχαλόπουλος, μπάσο.
Jokers (1968): Νίκος Μιχαλόπουλος, μπάσο, Γιώργος Οικονομίδης, drums, Δημήτρης Πετρής, σαξόφωνο, Γιώργος Λυμπεράκης, κιθάρα, και Κώστας Κολίγας, αρμόνιο.
Masters (1970): Ταξιάρχης Μέρος, τραγούδι, Κώστας Κολίγας, αρμόνιο, Γιώργος Λυμπεράκης, κιθάρα, Δημήτρης Πετρής, σαξόφωνο, Παύλος Ζαχόπουλος, μπάσο και Φώτης Αρσενόπουλος, drums.
Αυτά ήταν τα πρώτα rock συγκροτήματα του Βόλου.
Ευτυχία είναι ότι μέχρι σήμερα σχεδόν πενήντα χρόνια η παράδοση συνεχίζεται. Νεανικά σχήματα συνέχισαν να ξεπετιούνται μέσα από τα σχολεία, τις παρέες, τις γειτονιές.

Οι Μasters
Με τη δημιουργία τους το 1969 εμφανίζονται στο «Ebassy» της Εξωραϊστικής (ιδιοκτήτης ο Κώστας Λεβέντης), στον ΝΟΒ και στο «Μπούρτζι» στα Πευκάκια και κατόπιν η φήμη τους εκτοξεύεται και αρχίζουν οι εμφανίσεις στο «Romantika» στη Λάρισα, στον «Can Can» της Αθήνας και ακολουθούν μια πορεία που περνά από Πάτρα, Ρόδο, Κω, Κέρκυρα και Κρήτη.

Αντικαταστάσεις μελών των «Masters»
Αντικαταστάτες του Γιώργου Λυμπεράκη ήtαν ο Χρήστος Τόλος και ο Άγγελος Μαντζαφλέρης, του Κώστα Κολίγα ο Σπύρος Ποδάρας και ο Σπύρος Μπρίφης, του Φώτη Αρσενόπουλου ο Αντώνης Γεωργόπουλος.
Ο Παύλος Ζαχόπουλος είναι ο μακροβιότερος των Masters, πρώτοι μπασίστες όμως ήταν ο Γιάννης Κούκος και κατόπιν ο Σωτήρης Λινάρδος

Μετά τη διάλυση
Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος, ο Κώστας Κολίγας εγκαταστάθηκε στη Ν. Υόρκη, ο Γιώργος Λυμπεράκης έκανε καριέρα στη Γαλλία και την Κύπρο, ο Παύλος Ζαχόπουλος σε Αγγλία και Ελλάδα, ο Φώτης Αρσενόπουλος στη Λάρισα και στον Βόλο και ο Δημήτρης Πετρής στην Αθήνα στο Casino Mont Parnes των Αθηνών, στην Κω, στον ΝΟΒ του Βόλου, στις Bερσαλίες στη Λάρισα, στο «Τζάκι» στον Βόλο.
Στη συναυλία θα λάβουν μέρος και η Ζούντι Λυμπεράκη, πλήκτρα και τραγούδι, και η Χριστίνα Kissonergi, τραγούδι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το