Ελλάδα

Μάσκες μιας χρήσης στους μαθητές: «Είχαμε επισημάνει το πρόβλημα», απαντά η ΚΕΔΕ

Μάσκες μίας χρήσης θα δοθούν στους μαθητές, που έλαβαν τις μάσκες γίγας μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. «Για τις μάσκες δόθηκαν εξηγήσεις από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και ήδη έχουν δοθεί νέες προδιαγραφές, προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου η παραγωγή», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για «αστοχία» σχετικά με τα λάθη που έγιναν στις μάσκες που παραδόθηκαν στα σχολεία τη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου. Σχολιάζοντας τα περιστατικά με τους αρνητές της μάσκας, η υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι κανένα παιδί δεν θα μπαίνει στο μάθημα χωρίς μάσκα, υπογραμμίζοντας ότι «θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί συνολικά σε ό,τι έχει να κάνει με την εφαρμογή των οδηγιών που δίνονται για την προστασία της ατομικής και της δημόσιας υγείας».

Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Είχε επισημανθεί το πρόβλημα με τις διαστάσεις των μασκών
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ότι «από την πρώτη στιγμή είχε διαπιστωθεί το πρόβλημα με τις διαστάσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας μασκών».

Αμέσως, όπως τόνισε, «διατυπώθηκε από την πλευρά μας, αλλά αυτές ήταν οι προδιαγραφές που πήραμε και μ΄ αυτές ήμασταν υποχρεωμένοι να διεξάγουμε το διαγωνισμό».

Τι πραγματικά συνέβη με τις μάσκες
Την ευθύνη για τις μάσκες γίγας που μοιράστηκαν σε πολλά σχολεία – εξηγώντας, παράλληλα τι συνέβη – ανέλαβε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας. Σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι το λάθος έγινε εξαιτίας κακής διατύπωσης των διαστάσεων στο σχετικό διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να εκληφθεί ως διάσταση της μάσκας, η διάσταση του υφάσματος πριν ραφτεί στο τελικό προϊόν. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη, η Γενική Γραμματεία σημειώνει ότι οι προδιαγραφές επαναδιατυπώθηκαν και δόθηκαν στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, που έχει την ευθύνη για την προμήθεια.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε:

«Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης της σχολικής χρονιάς και της ασφαλούς ένταξης των μαθητών στη σχολική κοινότητα, οι αρμόδιες Επιτροπές που δίνουν καθημερινά την επιστημονική στήριξη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, μεταξύ άλλων, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών. Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το