Ελλάδα

Μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους, διπλές σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ – Όλα τα νέα μέτρα

Αρχικά τον λόγο πήρε ο κ. Οικονόμου ο οποίος είπε ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα κυριαρχήσει και στη χώρα μας και ξεκίνησε να αναφέρει τα μέτρα που παίρνει η χώρα μας. «Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται χωρίς πανικό και ακούγοντας τους ειδικούς», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η επιτροπή πρότεινε μέτρα για το διάστημα 24/12 – 2/1 ενώ θα υπάρχει νέα συνεδρίαση τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου ώστε να υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα μέτρα και για το αν υπάρχει ανάγκη για νέες αποφάσεις μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Τα μέτρα χωρίζονται σε δύο φάσεις και είναι τα εξής:

Από αύριο 06:00 μέχρι τις 2 Ιανουαρίου:

  • Υποχρεωτική μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, λόγω και της υψηλής κινητικότητας εν μέσω εορτών, ενώ θα φοράνε μάσκα και στα γυμναστήρια ή στην εστίαση μέχρι να καθίσεις στο τραπέζι. Παράλληλα, διπλή μάσκα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σούπερ μάρκετ (ΚΝ95).
  • Αναβολή όλων των ανοιχτών εορταστικών εκδηλώσεων. Τα μέτρα αφορούν τις εκδηλώσεις των δήμων και όχι τα θεματικά πάρκα τα οποία θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
  • Σύσταση για rapid test για όσους εισέρχονται στη χώρα, την 2η και την 4η ημέρα.
  • Ισχυρή σύσταση για test πριν από κάθε γιορτινή έξοδο και συγχρωτισμό, ιδιαίτερα στους νέους. «Διασκεδάστε οι νέοι, αλλά προστατεύστε και τους μεγαλύτερους».
  • Σύσταση για να μην υπάρχει συνωστισμός σε χώρους διασκέδασης κατά τις ημέρες των εορτών.

Όσον αφορά για τα μέτρα που θα ισχύουν από τις 3 Ιανουαρίου κι έπειτα, θα υπάρχει νέα συνεδρίαση στις 27/12 όπου και θα υπάρξουν οριστικές εισηγήσεις για τα μέτρα που θα αφορούν το «καλημέρα» του 2022. Έτσι, δεν υπήρξαν οριστικές ανακοινώσεις από τον κ. Πλεύρη.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας «έριξε το μπαλάκι» στον κόσμο για τους εορτασμούς των Χριστουγέννων, συνδέοντάς τα με τις αποφάσεις και τις εισηγήσεις των ειδικών την ερχόμενη Δευτέρα.

Όπως υποστήριξε, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε εκκλησίες, θέατρα, σινεμά κλπ, ενώ για τα ΜΜΜ και τον συνωστισμό ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει αυξήσει τα δρομολόγια και «έχει πάντα σημασία η χρήση της μάσκας».

Επιπλέον, τόνισε ότι ισχύει κανονικά το διοικητικό πρόστιμο των 150 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας εκεί που είναι υποχρεωτική. «Δεν είχε πάψει να ισχύει το πρόστιμο, αλλά λόγω των ημερών και για να μην μπερδεύεται ο κόσμος, αποφασίστηκε να ξαναγίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού και πάντα, άρα θα υπάρχουν κανονικά τα πρόστιμα».

Από κει και πέρα, σχετικά με τα σχολεία, θα υπάρξουν αλλαγές στα πρωτόκολλα για το «κλείσιμο» ενός τμήματος (τώρα είναι στο 50%+1 κρούσμα το όριο για το κλείσιμο). Όπως είπε πάντως, θα ανοίξουν κανονικά, ενώ οι ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πλεύρης είπε ότι δεν υπάρχει σκέψη να επιστρέψουν τα sms στο 13033.

Σε ερώτηση για τα γήπεδα, ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε την εισήγηση των ειδικών για αγώνες χωρίς θεατές από τις 3 Ιανουαρίου και για 15 μέρες.

Οι πληροφορίες για τα μέτρα που θα αφορούν την περίοδο 3 Ιανουαρίου με 16 Ιανουαρίου:

  • Από τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, ανοιχτό άφησε ο κ. Πλεύρης να μπει όριο στο ωράριο της εστίασης.
  • Θα υπάρξουν μέτρα για τα γήπεδα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για «λουκέτο».
  • Παράλληλα, αναμένεται να μπει πλαφόν στους καθήμενους πελάτες της εστίασης. Συγκεκριμένα θα απαγορευτούν οι όρθιοι ενώ δεν θα επιτρέπονται πάνω από έξι καθήμενοι σε κάθε τραπέζι.
  • Εισήγηση της επιτροπής είναι και η αναστολή των σχολικών εκδρομών τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει δεκτό.
  • Οι επιστήμονες έχουν εισηγηθεί τηλεργασία στο 50%. Το Dnews ανέφερε πως το επικρατέστερο σενάριο όσον αφορά την τηλεργασία είναι αυτή να ισχύσει σε ποσοστό 20%. Τον τελευταίο λόγο έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το