Τοπικά

«Μαρκάρουν» μέχρι 40 Τμήματα στο μηχανογραφικό δελτίο οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών 

Μεταξύ 30-40 Τμημάτων επιλέγει κατά μέσο όρο στο μηχανογραφικό δελτίο πάνω από το 70% των υποψηφίων της Μαγνησίας, ενώ το υπόλοιπο επικεντρώνεται σε πολύ μικρότερο αριθμό σχολών. Αυτή την περίοδο οι υποψήφιοι συμπληρώνουν το μηχανογραφικό, ιεραρχούν τα Τμήματα που θέλουν να δηλώσουν αναμένοντας παράλληλα και τις βαθμολογίες των εξετάσεων για να έχουν μια πολύ καλύτερη εικόνα.

Ως προς τις επιλογές των υποψηφίων οι παραδοσιακές σχολές υψηλού κύρους, όπως η Ιατρική, η Νομική, το Πολυτεχνείο, κεντρίζουν το ενδιαφέρον των περισσότερων αριστούχων υποψηφίων. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλές άλλες επιλογές σχολών που μπορούν να αποβούν πολύ καλές για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
«Αυτό που λέμε στους υποψήφιους, είναι πως, όταν θα έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή και θα αρχίσουν να ψάχνουν για εργασία, θα έχουν περάσει περίπου οκτώ χρόνια από τότε που επέλεξαν την κατεύθυνση και τη σχολή, οπότε τα πράγματα στην αγορά εργασίας μπορεί να έχουν αλλάξει» τόνισε το στέλεχος του ΚΕΣΥ κ. Αντώνης Πλαγεράς ο οποίος διαμένει στον Βόλο.
Και συμπλήρωσε πως «είναι σημαντικό οι υποψήφιοι να επιλέγουν το τμήμα που τους αρέσει και επιθυμούν, ώστε να μπορούν να το υποστηρίξουν. Και την επιλογή τους αυτή θα την προσαρμόσουν στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Όλοι οι κλάδοι δίνουν χώρο στην αγορά εργασίας, αρκεί οι απόφοιτοι να μπορούν να κάνουν το κάτι διαφορετικό, ώστε να πάρουν το κομμάτι που τους αναλογεί στην επαγγελματική τους πορεία. Γι’ αυτό και πρέπει να παρακολουθούν την πορεία της τοπικής και πανελλαδικής οικονομίας».

Κριτήριο για πολλούς η άμεση εργασιακή αποκατάσταση
Στα ΚΕΣΥ της Θεσσαλίας αυτή την περίοδο γίνονται ατομικές συμβουλευτικές υποψηφίων για τις σχολές που θέλουν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο.
«Αυτό που ενδιαφέρει τους υποψήφιους και τους γονείς τους είναι η πιο άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Γι’ αυτό υπάρχει και ανταγωνισμός στα Τμήματα που το προσφέρουν αυτό, όπως είναι οι Στρατιωτικές, οι Ιατρικές. Βέβαια θα πρέπει να σκέφτονται και τις ιδιαιτερότητες του κάθε Τμήματος και Σχολής, όπως είναι ο χρόνος σπουδών, οι εξειδικεύσεις, οι δυσκολίες που προκύπτουν στην πορεία, ώστε να μην φτάσουν στο σημείο να εγκαταλείψουν την προσπάθεια στο μέσο της διαδρομής» τόνισε ο κ. Πλαγεράς.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «το πτυχίο είναι που μας προσδιορίζει στο επάγγελμα». Μάλιστα υπογράμμισε τη ζήτηση που υπάρχει για τα παραϊατρικά επαγγέλματα, τις Πολυτεχνικές και Οικονομικές Σχολές, την Πληροφορική.
Μάλιστα ανέφερε πως οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέχουν όχι μόνο τον τίτλο ενός Τμήματος, αλλά και τα μαθήματα που διδάσκονται, τα επαγγελματικά δικαιώματα, να είναι γενικώς ενημερωμένοι, καθώς τα επιστημονικά αντικείμενα έχουν πολλές εξειδικεύσεις. Έτσι, όταν εισέλθουν σε μια Σχολή, θα αισθάνονται ότι καλύπτονται τα επιστημονικά τους ενδιαφέροντα και αισθάνονται ευτυχισμένοι.

Τμήματα υψηλού κύρους και στρατιωτικές σχολές
Το στέλεχος του ΚΕΣΥ Μαγνησίας κ. Αγγελική Καραμπατζάκη επισήμανε αναφερόμενη γενικότερα στις επιλογές των υποψηφίων πως «τα τελευταία χρόνια έχουν σταθεροποιηθεί οι τάσεις στις επιλογές των υποψηφίων για τις Σχολές. Έτσι υπάρχουν οι υποψήφιοι που σημείωσαν πολύ υψηλές επιδόσεις και οι οποίοι επιλέγουν παραδοσιακά τις σχολές υψηλού κύρους, όπως είναι η Ιατρική, η Νομική, τα Πολυτεχνικά Τμήματα. Άλλοι υποψήφιοι στρέφονται στις Στρατιωτικές Σχολές και τα Σώματα Ασφαλείας, γιατί αφενός τους αρέσει αυτός ο χώρος, αφετέρου επιθυμούν την εργασιακή εξασφάλιση. Ακόμη υπάρχουν και πολλοί άλλοι υποψήφιοι που επιλέγουν άλλα Τμήματα είτε γιατί τα θέλουν, είτε γιατί οι επιδόσεις τους στις Πανελλαδικές αντιστοιχούν σε αυτά Τμήματα. Σε γενικές γραμμές δεν έχει αλλάξει ακόμη η οικονομία, δεν έχουμε πάει σε μια νέα εποχή, για να δούμε και την επίδραση αυτή στις επιλογές των υποψηφίων. Άλλωστε η εκπαίδευση ακολουθεί την εξέλιξη της οικονομίας. Για παράδειγμα στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, τα σκήπτρα του ενδιαφέροντος κρατούν η Νομική και η Ψυχολογία, ακολουθούν η Παιδαγωγική και η Φιλολογία, ενώ υπάρχουν και τα τουριστικά επαγγέλματα. Επίσης στα Παιδαγωγικά Τμήματα, υπάρχει και το τμήμα με τα Παιδαγωγικά της δευτεροβάθμιας, που βγαίνει κάποιος φιλόλογος. Οι Γεωπονικές Σχολές υπάρχουν τόσο στο δεύτερο, όσο και το τρίτο πεδίο. Ακόμη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την Οικονομία και την Πληροφορική από τα οποία οι απόφοιτοι έχουν μια καλή επαγγελματική πορεία. Επίσης κάποια τμήματα με οικονομικό περιεχόμενο υπάρχουν και στο δεύτερο πεδίο, όπως είναι οι Μηχανικοί Διοίκησης. Ακόμη υπάρχει ενδιαφέρον για τα επαγγέλματα του Τουρισμού, της Ναυτιλίας.

Υπογράμμισε ακόμη πως στα τέσσερα επιστημονικά πεδία υπάρχουν Τμήματα τα οποία βρίσκονται και σε δύο διαφορετικά πεδία και οι υποψήφιοι μπορούν να τα διαλέξουν από διαφορετικές ομάδες προσανατολισμού.
Μάλιστα το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχει κοπάσει η τάση για φυγή στο εξωτερικό. «Οι υποψήφιοι που θέλουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα, και είναι οι περισσότεροι, δεν σκέπτονται να μεταβούν μετά την απόκτηση του πτυχίου στο εξωτερικό» επισήμανε ο κ. Πλαγεράς.
Επίσης και η πανδημία δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει διαμορφώσει μια ιδιαίτερη τάση στην αγορά εργασίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το