Τοπικά

Μαρκάκης: Οι κυβερνητικοί αρνούνται την αρμοδιότητά τους για το Παναγιώτικο

Ο Παύλος Μαρκάκης ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης τοποθετείται για το ζήτημα της διαρροής στο Φράγμα Παναγιώτικο και τονίζει πως οι κυβερνητικοί αρνούνται τις ευθύνες τους:

 «Θέλουμε να προσθέσουμε  τις δικές μας ανησυχίες  και ταυτόχρονα να προτείνουμε λύσεις άμεσες και ουσιαστικές που αφορούν την επικινδυνότητας του φράγματος ‘’Παναγιώτικο’’, πριν να συμβούν ανεπανόρθωτα γεγονότα.

Επίσης να συγχαρούμε τον Δήμαρχο του Ν. Πηλίου κ. Μιχ. Μιτζικό που ανέδειξε   το μεγάλο αυτό θέμα  του Νοτίου Πηλίου

Είναι γνωστό ότι στην συνάντηση που είχε το κλιμάκιο της ‘’Ελληνικής Λύσης’’ στις 28-1-2020 με τον Δήμαρχο, είχαμε επισημάνει ότι το πρώτο το μεγαλύτερο και άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή του Νοτίου Πηλίου είναι το φράγμα Παναγιώτικο και προβλήματα που παρουσιάζει.  Κάτι που εξ άλλου το τονίσαμε στο Δελτίο Τύπου που εξεδόθη και δημοσιοποιήθηκε  εκείνη την  ημέρα .

Αυτό εξ άλλου που υποσχεθήκαμε στον Δήμαρχο το πράξαμε άμεσα.  Ο  Παύλος Μαρκάκης ενημέρωσε άμεσα τον Πρόεδρο Κυριάκο  Βελόπουλο ο οποίος πέραν της κοινοβουλευτικής διαδικασίας επικοινώνησε άμεσα με Κυβερνητικά στελέχη και περιέγραψε την επικινδυνότητα του φράγματος.

Η αντιμετώπιση σε πρώτη φάση των κυβερνητικών στελεχών ήταν να αρνηθούν την αρμοδιότητά τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος και να μας παραπέμψουν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η ‘’Ελληνική Λύση’’ θα συνεχίσει σε κοινοβουλευτικό έλεγχο με την διαδικασία των ερωτήσεων και επερωτήσεων για  φέρει τους ‘’αρμόδιους ‘’ προ των ευθυνών τους ώστε να δοθεί άμεση και ολοκληρωμένη λύση και κυρίως πριν τα νερά του φράγματος φθάσουν στην περιοχή της Μπούφας και των Καλών Νερών οπότε ίσως να θρηνήσουμε θύματα.

Η πρόταση μας είναι για ένα ολοκληρωμένο και άρτιο έργο με πολλαπλή χρησιμότητα.

  • Κατ’ αρχάς να αποκατασταθούν οι ζημιές και οι ρωγμές ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη απώλεια μεγάλων ποσοτήτων πολύτιμου ύδατος.
  • Αμέσως μετά να εξασφαλισθούν οι εξωτερικοί αγωγοί μεταφοράς του νερού και να ολοκληρωθούν τα δίκτυα ώστε το νερό να φτάνει μέχρι το Τρίκερι και το νησί Τρίκερι.
  • Η εξοικονόμηση αυτή θα επιτρέψει την υλοποίηση του δεύτερου στόχου. Να μπορεί το νερό να χρησιμοποιηθεί και για άρδευση της περιοχής ώστε να αποκτήσουν μεγάλη αγροτική αξία οι σημερινές άγονες εκτάσεις οι οποίες ενδείκνυνται και για βιολογικές καλλιέργειες.
  • Ταυτόχρονα είναι δυνατόν να γίνουν εγκαταστάσεις για πυρασφάλεια της περιοχής η οποία έχει δοκιμαστεί πολλές φορές από εκτεταμένες και ζημιογόνες πυρκαγιές.
  • Στην ίδια πρότασή μας θεωρούμε εύκολο και με μικρή επέμβαση- δαπάνη, την μετατροπή του έργου σε υδροηλεκτρικό. Θα αποφύγουμε έτσι την σημερινή άσκοπη ενεργειακή δαπάνη  από τις γεωτρήσεις και αντλήσεις.

Με αυτό τον τρόπο θα μετατρέψουμε ένα επικίνδυνο σήμερα έργο από προβληματικό σε αναπτυξιακό και το οποίο θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες  του  μισού Πηλίου.

Θεωρούμε ότι η χρηματοδότηση του έργου είναι εύκολη με τα υπάρχοντα και προγραμματισμένα κοινοτικά κονδύλια και είναι εφικτό να υλοποιηθεί μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αλλά και η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει δυνατότητες – όπως απέδειξε με την λίμνη Κάρλα – και έχει μεγάλα περιθώρια χρηματοδότησης αφού τα ποσοστά απορρόφησης του ΕΣΠΑ είναι σήμερα ακόμη μικρά.

Σε κάθε περίπτωση η ‘’Ελληνική Λύση’’ θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του θέματος αν και είμαστε επιφυλακτικοί για την ταχύτητα αντιμετώπισης του προβλήματος.

Εξ’ άλλου η μέχρι σήμερα αδιαφορία του πολιτικού προσωπικού για ένα χρόνιο και σοβαρό  πρόβλημα του Νομού μας, το αποδεικνύει.

Οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 χρόνια δεν έχουν αναφερθεί ποτέ για το πρόβλημα του φράγματος ‘’Παναγιώτικο’’ γιατί απλά το αγνοούσαν.

Από τους τέσσερις Βουλευτές της Ν.Δ, δικαιολογημένα οι δυοως νεοεκλεγέντες – το πληροφορούνται σήμερα και ο τρίτος έχει κάποιες δυνατότητες να το αναδείξει. Η τέταρτη τόσα χρόνια δεν πήγε καν να το δει, μάλλον λόγο κακών  καιρικών συνθηκών !!

Οι κάτοικοι τοι Νοτίου Πηλίου και ο Δήμαρχος να είναι σίγουροι, ότι αν δεν έχει δρομολογηθεί τίποτα σε αυτήν την κοινοβουλευτική θητεία λόγο ανικανότητας του υπάρχοντος πολιτικού προσωπικού, στην επόμενη Κοινοβουλευτική περίοδο που θα υπάρχει εκπροσώπηση της Μαγνησίας στην Βουλή  από την ‘’Ελληνική Λύση’’, το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί ολοκληρωμένα και σύμφωνα με την πρότασή μας»

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το