Τοπικά

Μάριος Καμμένος:Μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας

 

Η τρίτη συνεχόμενη θητεία του κ. Μάριου Καμμένου στο εκτελεστικό διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Τουριστικών Γραφείων και Tour Operators είναι γεγονός. Με αφορμή την επανεκλογή του Βολιώτη τουριστικού πράκτορα στη θέση του ταμία για την επόμενη διετία στην ECTAA (European Travel Agents and Tour Operators Association), μία θέση που ασκεί επιρροή εντός και εκτός συνόρων, η συζήτηση μαζί του περιστράφηκε γύρω από θέματα που αφορούν στον κλάδο του τουρισμού, τόσο σε πανελλήνια, όσο και τοπική κλίμακα.

Η γνώμη του παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού η οικογένειά του μετράει αρκετές δεκαετίες παρουσίας στον χώρο. Παράλληλα, εκπροσωπεί τη Μαγνησία και σε άλλους φορείς, καθώς είναι αντιπρόεδρος στον Hatta (Σύνδεσμος Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων) και αναπληρωτής γενικός γραμματέας της FEDHATTA (Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού).
Τα δύο προηγούμενα χρόνια, η παρουσία του στην ECTAA συνέπεσε με το ξέσπασμα του κορωνοϊού, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, δύο παράγοντες που έχουν επηρεάσει σημαντικά το κομμάτι του τουρισμού. «Υπάρχει μία φρενίτιδα πως ο τουρισμός πηγαίνει καλά και ότι κατά κάποιο τρόπο, λύθηκαν όλα τα προβλήματα που μας απασχολούσαν μέχρι πρότινος. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα 100%. Υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας. Όπως για παράδειγμα, η κλιματική αλλαγή. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο τουρισμός πρέπει να στραφεί σε λύσεις που στηρίζουν την αειφορία. Επίσης, ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς στην Ελλάδα, είναι να μη χάσουμε το τρένο της ψηφιακής οικονομίας. Τέλος, κάτι που μας απασχολεί έντονα, έχει να κάνει με την ανθεκτικότητα του κλάδου απέναντι σε φαινόμενα που στο μέλλον θα είναι ολοένα και πιο συχνά. Ο τουρισμός αποτελεί μία οικονομική δραστηριότητα αρκετά ευάλωτη, που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες».
Ακούγοντας τα παραπάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το… restart είναι εκείνο που απασχολεί τον κλάδο. «Στρέφουμε την προσοχή μας στην επανεκκίνηση του τουρισμού. Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε, αλλά ας μην παραβλέπουμε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια μείναμε άπρακτοι. Σίγουρα δεχθήκαμε κρατική βοήθεια, αλλά δεν μπορείς να στηρίζεται αποκλειστικά στα μέτρα της Πολιτείας. Σαν παράδειγμα μπορώ να σταθώ στο θέμα που έχει προκύψει με το προσωπικό, αφού αρκετοί εργαζόμενοι στον τουρισμό, αναγκάστηκαν εξαιτίας της πανδημίας να αναζητήσουν άλλες θέσεις εργασίας που δεν έχουν καλυφθεί. Επιπλέον, μπροστά μας έχουμε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ εύθραυστο και αναμένουμε αυξήσεις στα επιτόκια. Στο μέλλον θα πάψει να υπάρχει φτηνό χρήμα, μέσω τραπεζικού δανεισμού», είπε ο κ. Καμμένος.
Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε πως ο δρόμος της επιτυχίας για τους επαγγελματίες του τουρισμού, δεν είναι στρωμένος με… ροδοπέταλα. «Απαιτείται δουλειά απ’ όλους», κατέστησε σαφές και κλείνοντας αναφέρθηκε στα «ανοικτά» ζητήματα που υπάρχουν στην περιοχή: «Είμαστε πολύ τυχεροί βέβαια, διότι το αεροδρόμιο που διαθέτουμε, θα το ζήλευαν πολλοί άλλοι τουριστικοί προορισμοί στη χώρα. Όμως, η αλήθεια είναι ότι στη χερσαία Μαγνησία στερούμαστε ορισμένες βασικές υποδομές, π.χ. δεν υπάρχει μία μαρίνα εντός του Παγασητικού, που θα βοηθούσε σημαντικά. Στις Βόρειες Σποράδες, πάλι, η μεγαλύτερη πρόκληση έχει να κάνει με το ότι το τουριστικό προϊόν που προσφέρουν στα νησιά είναι δημοφιλές, αλλά δεν εξασφαλίζει τη δυνατότητα επιμήκυνσης της σεζόν και σε μήνες που θεωρούνται «νεκροί». Εάν δουλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση, θα υπάρχουν μεγαλύτερες πληρότητες περισσότερο διάστημα του χρόνου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το