Ελλάδα

Μαρινάκης για γυναικοκτονία: Δεν χωρούν δικαιολογίες, πολλά πράγματα δεν έγιναν σωστά

Ναι μεν ο Παύλος Μαρινάκης αναγνώρισε ότι «πολλά πράγματα δεν έγιναν σωστά στην υπόθεση της γυναικοκτονίας στους Αγίους Αναργύρους, ωστόσο κάλυψε πλήρως τον αρμόδιο Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Τι είπε για τους χειρισμούς των αστυνομικών
«Έχει καθήκον και ο κάθε υπουργός να περιορίσει αυτά τα φαινόμενα, μακάρι και να τα εκμηδενίσει αλλά πιστεύω και αυτό εκφράζει και την κυβέρνηση ότι δεν μπορούμε να λέμε ακόμα και σε ένα τόσο τραγικό συμβάν ότι η λύση είναι ‘’ πάρουμε το κεφάλι πολιτικά ενός υπουργού’’. Χρειάζεται να δούμε τι έχει κάνει ο κάθε υπουργός και προφανώς να περιμένουμε όσο πιο γρήγορα να κάνει ακόμα περισσότερα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε πως σε όσα προηγήθηκαν της γυναικοκτονίας στους Αγίους Αναργύρους, δεν χωρούν δικαιολογίες, «αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι στην συνολική εικόνα της αντιμετώπισης του φαινομένου των γυναικοκτονιών και εν γένει της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα». «Επίσης, είναι άδικο και μηδενιστικό να ακυρώνουμε την προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει ως στόχο τον περιορισμό, σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται, τέτοιων εγκληματικών ενεργειών. Κυρίως όμως -και αυτό είναι το πιο σημαντικό- δεν θα πρέπει να αποθαρρυνθούν τα θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας να σπάσουν τον κύκλο του φόβου και να κάνουν καταγγελίες. Γιατί τότε θα έχουμε αποτύχει ως κοινωνία», προσέθεσε.

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Μαρινάκη η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι ότι απλά ένας άντρας πήγε να σκοτώσει και σκότωσε μια γυναίκα. «Εδώ συνέδραμε και μια αδιαφορία, δεν είναι δηλαδή μόνο ένα ζήτημα γυναικοκτονίας ή το τι μπορούσα να κάνει μια αστυνομικός ή ένας άλλος αστυνομικός περισσότερο, τι έπρεπε να κάνει και τι δεν έκανε. Εμείς το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, ούτε ανακριτές είμαστε, ούτε αυτοί που κάνουμε τις έρευνες. Σίγουρα όμως αυτό το οποίο είδαμε ακούσαμε καταλάβαμε μας κάνει να καταλάβουμε ότι πολλά πράγματα δεν έγιναν σωστά και πολλά πράγματα δεν έγιναν καλά. Γι’ αυτό και έχει αποχωρήσει ο διοικητής έ,χει αποχωρήσει ο τηλεφωνητής που είπε αυτό το αχαρακτήριστο στη γυναίκα αυτή, γίνονται έρευνες για όλα τα στελέχη του αστυνομικού τμήματος, αλλά πρέπει να γίνουν με νηφαλιότητα για να δούμε πραγματικά τι συνέβη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν εντάσσεται ο όρος «γυναικοκτονία» στον Ποινικό Κώδικα
Σε ότι αφορά την αναγνώριση του όρου γυναικοκτονίας ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε ουσιαστικά υποκριτές όλους όσοι το ζητούν, διότι νομικά δεν προκύπτει κανένα αποτέλεσμα. Ειδικότερα, εξήγησε: «Η κυβέρνησή μας στην ανθρωποκτονία επανέφερε ως αποκλειστική ποινή τα ισόβια. Ενα έγκλημα έχει μια συγκεκριμένη τυποποίηση μια αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση και έχει μια συγκεκριμένη ποινή. Εν προκειμένω η αυστηρότερη ποινή που υπάρχει και που προβλέπει το δικαιϊκό μας σύστημα είναι τα ισόβια. Αυτοί λοιπόν οι οποίοι ζητάνε αρχικά να μπει ως επιβαρυντική περίσταση στην ανθρωποκτονία ο όρος της γυναικοκτονίας, που κοινωνικά τον αποδεχόμαστε και έχουμε κάνει και πολύ μεγάλη συζήτηση και ο πρωθυπουργός έχει αρθρογραφήσει για το συγκεκριμένο θέμα, πρακτικά το μόνο που μπορούν να πουν αλλά δεν το λένε γιατί προφανώς αυτά τα έχουμε λύσει πολλά χρόνια είναι να επανέλθε η θανατική ποινή. Γιατί πάνω από τα ισόβια δεν υπάρχει κάτι άλλο», είπε και σημείωσε αναφορικά με τα ελαφρυντικά ότι δεν μπορούσε a priori να νομοθετήσουμε τη μη ύπαρξη ελαφρυντικών!

Τέλος, σε ότι αφορά τους Σπαρτιάτες ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει καμία εν εξελίξει δικαστική υπόθεση.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ερώτηση Β. Μεταξά για την αποκατάσταση του καταστραφέντος ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων στη Θεσσαλία

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ αυτών και…

4 Απριλίου 2024

«Πολλοί αστυνομικοί δίπλα στη νεκροφόρα αλλά αν ήταν ένας δίπλα της τη Δευτέρα…»: Το ξέσπασμα του πατέρα της Κυριακής

Ραγίζει καρδιές του ξέσπασμα του πατέρα της 28χρονης Κυριακής, που δολοφονήθηκε την Δευτέρα (1/4) έξω…

4 Απριλίου 2024

Βαυαρία: Αστυνομικοί έβγαλαν τα παντελόνια τους για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη στολών

Μια πρωτότυπη διαμαρτυρία έκαναν αστυνομικοί στη Βαυαρία, για τις ελλείψεις των στολών τους. Εμφανίστηκαν ημίγυμνοι,…

4 Απριλίου 2024

Δύο χρόνια EQUALL με όραμα μια κοινωνία ισότιμων ανθρώπων

Η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο της στρατηγικής Eταιρικής Kοινωνικής Yπευθυνότητας που εφαρμόζει, δημιούργησε το πρόγραμμα…

4 Απριλίου 2024

Αλμυρός και Όθρυς

«Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» είναι ο τίτλος του θεατρικού έργου που…

4 Απριλίου 2024

Προφυλακίστηκε ο φονιάς της 28χρονης Κυριακής – «Δεν θυμάμαι τίποτα, σήμερα έμαθα ότι της έκανα κακό»

Σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει τη θέση του ο 39χρονος κατηγορούμενος για τη δολοφονία της…

4 Απριλίου 2024