Τοπικά

Μαρίνα Χρυσοβελώνη: Δεν είχα κανέναν δισταγμό να τοποθετηθώ στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το «πρόσωπο» της προεκλογικής περιόδου και η «μεταγραφή» της μπορεί να ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, αλλά συζητήθηκε όσο καμία άλλη, λόγω του βάρους που έδωσε στην υπεράσπιση των θέσεων του κόμματος, τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο, όσο και στη Μαγνησία.

Σήμερα μιλάει στη «Θ» για την επιλογή της να μη γυρίσει στο πολιτικό «σπίτι» της, τη ΝΔ, μετά τη διάλυση των ΑΝΕΛ και να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα.
Τονίζει πως οι σημερινές ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης και η κ. Φώφη Γεννηματά, είχαν άμεση πολιτική συμμετοχή στις κυβερνήσεις, οι οποίες μας οδήγησαν στα μνημόνια, στην κρίση, στην πτώχευση, στο κλείσιμο καταστημάτων και γραφείων, στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, στη μετανάστευση, στην ανεργία. Για την ίδια η επιλογή στήριξης του Αλέξη Τσίπρα ήταν μονόδρομος, μετά το έργο, που όπως δηλώνει, πραγματοποιήθηκε.

Η μεγάλη προοδευτική συμμαχία, με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, είναι πράξη. Εσείς ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα. Γιατί με τον ΣΥΡΙΖΑ και ποια είναι η θέση σας στην προσπάθεια αυτή;
Ο κ. Τσίπρας μού έκανε τη μεγάλη τιμή, να μου αναθέσει δύο φορές καθήκοντα σε υπουργεία σ’ αυτή τη θητεία της κυβέρνησης. Από αυτές τις θέσεις προσπάθησα για το σύνολο της χώρας, αλλά και για την αγαπημένη μου Μαγνησία. Μάλιστα, αποδέχτηκε τις σχετικές εισηγήσεις και τις δύο φορές, ενώ προφανώς γνώριζε, ότι για λόγους που αφορούν στην τότε πανελλαδική επίδοση του κόμματος, από το οποίο προερχόμουν και όχι την ατομική μου στη Μαγνησία, που είχα πάει καλά, δεν ήμουν πλέον βουλευτής μετά το 2015. Συνεπώς, νιώθω προσωπική υποχρέωση να ανταποδώσω την τιμή, σ’ έναν άνθρωπο που είναι επικεφαλής ενός ολόκληρου πολιτικού χώρου, που επίσης με τίμησε.
Αυτός όμως είναι ο ένας λόγος. Ο άλλος, αφορά στα πολιτικά κριτήρια. Το 2015 αναλάβαμε τη διακυβέρνηση υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, όπως είχαν διαμορφωθεί ήδη από λάθη, παραλείψεις και κακοδιαχείριση πολλών ετών, αλλά και αντίστοιχες επιλογές μέσα στην κρίση από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Μιλάμε για ένα πλαίσιο πτωχευμένης χώρας, με χαμένο το κύρος και την αξιοπιστία της διεθνώς. Με τις θυσίες του ελληνικού λαού και με τις μικρότερες – κατά το δυνατόν – απώλειες, καταφέραμε να επιφέρουμε μία θετική ισορροπία στην κοινωνία και την καθημερινότητά της, πλήρη αποκατάσταση του διεθνούς της κύρους και κυρίως να έχουμε διαμορφώσει ασφαλείς συνθήκες για μία πολύ καλή προοπτική από εδώ και εμπρός, για όλους μας ανεξαιρέτως.
Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο, δηλαδή η απόφαση να δημιουργήσει μία προοδευτική συμμαχία, για να στερεώσει τη θέση του ως κυρίαρχη, βασική παράταξη-εκπρόσωπο του δημοκρατικού χώρου, με βρίσκει απολύτως σύμφωνη. Με κάνει να νιώθω άνετα με το γεγονός, ότι δεν έχω την ίδια ιδεολογική προέλευση με συναδέλφισσες και συναδέλφους, με τις οποίες και τους οποίους όμως μας συνδέει η πίστη στους κοινούς αγώνες που δώσαμε και η επιλογή της δημοκρατικής, ορθολογικής οδού, για την πρόοδο της χώρας.

Η μετατόπιση από τα δεξιά στα αριστερά γιατί υπήρξε επιλογή σας και δεν επιστρέψατε στο «παλιό σας σπίτι»;
Η βαθιά πολιτισμική, πολιτική και οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα μας, ισχυρίζομαι ότι δοκίμασε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα και τα στελέχη του. Τα διακυβεύματα, τα διλήμματα, οι κρίσιμες καθημερινές αποφάσεις, κατά τη διάρκεια αυτής της πολύμορφης κρίσης όρισαν αλλιώς, εντελώς διαφορετικά, την πολιτική τοποθέτηση της καθεμιάς και του καθενός. Όχι με βάση τη θεωρία, την ιδεολογία και τον εύκολο αυτοπροσδιορισμό σε ιδανικές συνθήκες πολιτικού «θερμοκηπίου» ή αμφιθεάτρων. Αλλά στην πράξη, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες για τους ανθρώπους της χώρας. Εκεί συντελέστηκε η πραγματική αποκάλυψη για την πραγματική στάση όλων μας.
Κατά την εκτίμησή μου αυτοτοποθετιθήκαμε και είμαστε ακόμη έτσι τοποθετημένες και τοποθετημένοι – παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό τους – σε δύο βασικές πολιτικές κατηγορίες: Έξοδος από τα μνημόνια, ανασυγκρότηση και ανάπτυξη με δημοκρατία για όλους, με προστασία για όλους, με την ελληνική πολιτεία και τους θεσμούς της να «οδηγούν» την προοπτική της Ελλάδας; Ή μήπως, διαχείριση χωρίς κριτήρια, με αδιαφορία για τους πιο αδύναμους ή γι’ αυτούς που αποδυνάμωσε η κρίση, με περεταίρω υποχώρηση της ελληνικής πολιτείας υπέρ των λίγων και ισχυρών, των τραπεζών, των πολυεθνικών, με λίγα λόγια του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς και εντέλει χωρίς δημοκρατία; Προσωπικά, δεν είχα κανέναν δισταγμό, να επιλέξω να τοποθετηθώ στον πολιτικό χώρο που εκπροσωπεί σήμερα την πρώτη επιλογή. Στον δημοκρατικό χώρο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Υπάρχουν τελικά δύο πόλοι και αν ναι, με ποια διαχωριστική γραμμή;
Το δεύτερο σκέλος απαντά νομίζω στο ερώτημά σας. Ωστόσο θέλω να προσθέσω κάτι. Θεωρώ ότι επέρχονται εξελίξεις και μετασχηματισμοί στο άμεσο μέλλον. Δεν υπήρχαν ποτέ δύο μόνο «πόλοι» στην πολιτική ιστορία. Σε περιόδους της, συνήθως σε κρίσεις, τα επιτακτικά διακυβεύματα που άφησαν ηγεσίες και κοινωνίες να εξελιχθούν σε μεγάλα «αποστήματα», οδήγησαν αναγκαστικά σε γενικεύσεις, σε συσσωρεύσεις, ώστε να είναι δυνατή η επίπονη αντιμετώπιση της «θεραπείας» με τη συνάθροιση δυνάμεων.

Με τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν προπορευόμενη τη ΝΔ, πιστεύετε στις ημέρες που υπολείπονται, το κλίμα μπορεί να αντιστραφεί για τον ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργήσει νέα δυναμική, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών;
Προσωπικά, από την πρώτη ημέρα προκήρυξης των εθνικών εκλογών εργάζομαι ακατάπαυστα, ερχόμενη σε επαφή καθημερινά με τους συμπολίτες μας. Διότι πιστεύω ότι η ψήφος διαμαρτυρίας των ευρωεκλογών, καθώς και η μη συμμετοχή σ’ αυτές, είναι δυνατόν να ανατραπούν ως αιτίες για το αρνητικό αποτέλεσμα που είχαμε. Όμως, είναι και δικαίωμα των πολιτών να ακούσουν τις απόψεις μας, να κρίνουν και να αποφασίσουν, αποκλειστικά με βάση τα κριτήρια που ισχύουν για τις εθνικές εκλογές. Δηλαδή με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνηθεί τα επόμενα χρόνια η χώρα και από ποιες και ποιους. Όχι να εκλάβουν τις εθνικές εκλογές, ως συνέχεια των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών. Σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές πρωταγωνιστούν τρία κόμματα: ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε δύο πολιτικές κατηγορίες, όπως σας τις περιέγραψα. Οι σημερινές ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης και η κ. Φώφη Γεννηματά, είχαν άμεση πολιτική συμμετοχή στις κυβερνήσεις, οι οποίες μας οδήγησαν στα μνημόνια, στην κρίση, στην πτώχευση, στο κλείσιμο καταστημάτων και γραφείων, στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, στη μετανάστευση, στην ανεργία. Αντίθετα, ο κ. Αλ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του στην οποία συμμετέχω, παρά τα λάθη μας, ανατάξαμε την οικονομία από την πτώχευση, κρατήσαμε το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και άρχισαν να υπάρχουν πλεονάσματα, διορθώσαμε – έστω και λίγο, 50 ευρώ – τους κατώτερους μισθούς και τις συντάξεις, άρχισαν να ανοίγουν κάποια μαγαζιά, αυξήθηκαν οι εξαγωγές, άρχισαν ξανά να εκτελούνται δημόσια έργα, να ξαναδιορίζονται γιατροί και δάσκαλοι, να γίνονται πραγματικές ρυθμίσεις για χρέη, ώστε να σωθούν οι περιουσίες της μικρομεσαίας τάξης. Η λογική τολμώ να πω ότι «φωνάζει»: Δεν συμφέρει να δώσεις με την ψήφο σου τη διακυβέρνηση της χώρας σε εκείνες και εκείνους, που σε οδήγησαν σε μεγάλα βάσανα. Εκείνες και εκείνους που κυβέρνησαν για δεκαετίες με λίγα θετικά αποτελέσματα και πάρα πολλά αρνητικά, μερικά εκ των οποίων ήταν κανονικά εγκλήματα εναντίον της χώρας και των πολιτών της. Συμφέρει να δώσεις μία δεύτερη ευκαιρία, σ’ εκείνον που, ακόμη και αν δεν κατάφερε όλα όσα ήθελες, έκανε για πρώτη φορά μία τίμια προσπάθεια με κάποια πολύ σημαντικά, θετικά αποτελέσματα. Αυτό συμφέρει.

Υφυπουργός στο Εσωτερικών και το Υποδομών. Ποια έργα θεωρείτε ότι φέρουν τη σφραγίδα σας στη Μαγνησία;
Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κανένας και καμία που συμμετέχει στην πολιτική, που δύναται να δημιουργήσει αποκλειστικά κάποιο έργο. Συνεπώς, με τη συνεργασία πολλών άλλων, ως υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών συνέβαλα, ώστε αιτήματα του Νομού μας να προωθηθούν και να υλοποιηθούν, όπως οι κόμβοι κυκλοφορίας του Βόλου. Ως υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για τον κρατικό τομέα ισότητας φύλων, υπέγραψα τον πρώτο νόμο – πλαίσιο για την ολοκληρωμένη υποστήριξη των γυναικών όλης της Ελλάδας, στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο. Όμως, υποστήριξα και προώθησα τα αιτήματα των φορέων της Μαγνησίας, ώστε να χρηματοδοτηθούν πολλά νέα έργα σε ολόκληρο τον Νομό, μέσω κυρίως του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ του υπουργείου Εσωτερικών. Το σύνολο των κονδυλίων που έχουν δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών κατά την τελευταία χρονιά που το υπηρετώ στους Δήμους της Μαγνησίας, για έργα που εκτελούνται ή πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα, είναι 34,5 εκατομμύρια ευρώ. Ολόκληρη την τετραετία υποστήριξα δίκαια αιτήματα συλλογικών φορέων και μεμονωμένων συμπολιτών προς την Πολιτεία. Διατήρησα ανοικτές τις πόρτες του γραφείου μου στον Βόλο και την Αθήνα για όλες και όλους, χωρίς καμία εξαίρεση.

Γιατί μια γυναίκα με μεγάλη καριέρα στη δικηγορία, με ορθή σκέψη και μια μεγάλη οικογένεια, ασχολείται ακόμα με την πολιτική;
Γιατί αγαπάει τον τόπο της, τους συνανθρώπους της και την οικογένειά της και γιατί ακόμη θεωρεί ότι η συμμετοχή στα κοινά και δη διά της πολιτικής, είναι ο μόνος τρόπος για να έχουν όλες και όλοι από τις προαναφερόμενες και τους προαναφερόμενους ευκαιρίες, προοπτική, ασφάλεια και δημοκρατία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το