Πολιτισμός

Μαριάννα Μωραΐτου “Όσο πιο εύκολα ρέει το ποτάμι, τόσο πιο καθαρό το έργο”

 

Με θέματα αναφοράς τον άνθρωπο και τη φύση, με εκφραστική αποτύπωση και αμεσότητα η Μαριάννα Μωραΐτου παρουσιάζει τα έργα της στην Τσαγερία Ζώγια στον Βόλο, στον πεζόδρομο της Αντωνοπούλου, προσφέροντας ένα «εικαστικό κέρασμα» στον όμορφο χώρο που λειτουργεί συνδυαστικά με τις υπέροχες μυρωδιές και γεύσεις. Η Μαριάννα Μωραΐτου, ζωγράφος και art therapist, με συνεχή δράση και παρουσία δεν σταματά να μας θυμίζει την ικανότητα που διαθέτει ως χάρισμα και ταλέντο με τα έργα της. Με συνεχή παρουσία σε πλέον των 50 εκθέσεων έως τώρα – ατομικές και ομαδικές – στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η παρουσίαση της εικαστικής της δημιουργίας στην πόλη που γεννήθηκε, της δίνει τη χαρά να μιλά για όσα έκανε και όσα ονειρεύεται.

Συνέντευξη
ΛΟΪΖΟΣ ΑΣΒΕΣΤΑΣ

Τι σας οδηγεί να παρουσιάζετε τα έργα σας, τι είναι εκείνο που κομίζετε με τη νέα σας δουλειά;
Η παρουσίαση των έργων μου είναι ένα μοίρασμα ψυχής και εμπειριών. Κάθε νέα δουλειά είναι ένα βήμα που προχωρεί τα εκφραστικά μου μέσα. Εξωτερικά και εσωτερικά. Εξωτερικά με την αρμονία και την αισθητική και εσωτερικά με την ελευθερία στην έκφραση. Είναι μια προσπάθεια για περισσότερη ελευθερία, για ελευθερία έκφρασης. Άλλωστε όσο πιο εύκολα ρέει το ποτάμι, τόσο πιο καθαρό το έργο.

Ποια είναι η θεματική που αναδεικνύετε και πώς τη συνδέετε με την προηγούμενη που είχατε παρουσιάσει πριν από δύο περίπου χρόνια;
Τα θέματα της έκθεσης αφορούν κυρίως τη φύση και τον άνθρωπο και αυτό δεν έχει αλλάξει από την προηγούμενη έκθεσή μου. Είναι τα θέματα που με το πέρασμα των χρόνων συνεχίζουν να με ενδιαφέρουν, να με εμπνέουν.

Η ενασχόλησή σας με τη ζωγραφική ξεκινά από τα παιδικά σας χρόνια και εξελισσόμενη σας ακολουθεί… Εσείς τι ακολουθείτε μέσα από τη ζωγραφική, τι αναζητάτε και πώς πορεύεστε μαζί της;
Πραγματικά η ζωγραφική ξεκινά από τα παιδικά μου χρόνια και είναι αναμφίβολα ένα κομμάτι από τη ζωή μου… Άλλοτε λειτουργεί ως έρωτας, άλλοτε ως δάσκαλος, άλλοτε ως παιδί κι άλλοτε υπενθυμητής και κριτής. Είναι συμβίωση που δίνει χαρές, λύπες, αναζήτηση, καταξίωση, ολοκλήρωση και εξέλιξη όπως άλλωστε κάθε συμβίωση.

Τι είναι εκείνο που σας εκφράζει περισσότερο σε σχέση με τη θεματική αποτύπωση της έμπνευσής σας;
Με εντυπωσιάζει η μαγική αρμονία στη φύση, των χρωμάτων και των σχημάτων, η αίσθηση του Θεού μέσα σε αυτήν. Με εντυπωσιάζει και η διαφορετικότητα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Κάθε πορτρέτο είναι ένα μυστήριο που πρέπει να εξερευνηθεί.

Έχετε αναρωτηθεί αν θα μπορούσατε να δώσετε μια διαφορετική εκφραστική εκδοχή με βάση τη ζωγραφική, αλλά συνδυαστικά με άλλη μορφή Τέχνης;
Πολλές φορές η μουσική γεννά πίνακες, μορφές και χρώματα, ενέργεια. Μου αρέσει να τα συνδυάζω και να απολαμβάνω τα αποτελέσματα.

Ζείτε ανάμεσα στον Βόλο και την Αθήνα, έχετε ταξιδέψει, έχει ζήσει μακριά από τη χώρα. Τι σας οδηγεί στα πάτρια εδάφη;
Έχω ζήσει πολλά χρόνια στην Ολλανδία και την Ινδία, έχω ταξιδέψει στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ελλάδα, έχω πνεύμα μεταναστευτικού πουλιού μέσα μου που με ωθεί να ταξιδεύω και να αισθάνομαι ένα με τη χώρα που βρίσκομαι, να αισθάνομαι αγάπη. Στην Ελλάδα έζησα εννέα χρόνια στη Λέσβο, κομμάτι μου και αυτή. Γεννήθηκα στον Βόλο, μεγάλωσα και πήγα σχολείο στην Αθήνα. Όλη η γη έχει κάτι να δώσει στην ανάπτυξη κάθε ατόμου ειδικά νομίζω όταν ο δρόμος ο προσωπικός είναι δρόμος έκφρασης και αναζήτησης. Ο Βόλος έχει τη γλύκα της παιδικής ηλικίας, έχει και τα παράπονα βέβαια και την ευαισθησία και ίσως και την επούλωση πληγών και τη θεραπεία. Είναι μια πολύ όμορφη και εύκολη πόλη, εδώ υπάρχουν συγγενείς και παιδικοί φίλοι, υπάρχει η θάλασσα και το βουνό, μια ιδιαίτερη γείωση και ώθηση για δημιουργικότητα. Όλα αυτά χαίρομαι και βιώνω εδώ.

Πώς, πότε και με ποιες συνθήκες ζωγραφίζετε; Σας επηρεάζει η πολιτική, κοινωνική κατάσταση και πώς αντιμετωπίσατε τον εγκλεισμό λόγω πανδημίας;
Κάπως με απέκλεισε η πανδημία εδώ στον Βόλο. Δεν έχω ταξιδέψει τα τελευταία τρία χρόνια και δεν είμαι έτοιμη να το κάνω. Πιστεύω ο εγκλεισμός είχε και κάτι καλό να προσφέρει βιώνοντας την πολλή κίνηση που μερικές φορές χρησιμοποιείται ως μέσον αποφυγής της πραγματικότητας. Αναγκαστικά λοιπόν είδαμε και αντιμετωπίσαμε το εδώ και τώρα. Εμένα δεν με ενοχλεί η απομόνωση, ίσα-ίσα τη βρίσκω πολύ δημιουργική και μου αρέσει η ηρεμία που παρέχει. Χρειάζομαι πολύ χρόνο για τη ζωγραφική και όλα τα άλλα που ασχολούμαι. Έχω πολλή υπομονή, οπότε δεν με επηρέασε. Όμως, αισθάνθηκα τη δυσκολία των άλλων. Πραγματικά άνθρωποι υπέφεραν, τρελάθηκαν, βγήκαν κακοποιητικές συμπεριφορές, οικονομικές δυσκολίες. Η ζωή έπαψε να είναι ροζ συννεφάκι για ορισμένους. Ναι, η ζωή είναι ένα σχολείο και αυτά τα χρόνια που περνάμε είναι χρόνια εξετάσεων. Για να ζωγραφίσω χρειάζομαι ησυχία, εσωτερική και εξωτερική. Για να μπορώ να αφουγκράζομαι το θέμα μου και εμένα την ίδια στην πορεία της δημιουργικής πράξης. Σαν μια πολύ ήρεμη θάλασσα που μπορούμε να δούμε τον βυθό της και να αποθανατίσουμε τι βρίσκεται εκεί. Αυτό χρειάζομαι.

Θεωρείτε ότι στις μέρες μας υπάρχει τάση και ρεύμα στα εικαστικά; Σας ορίζει ή το ορίζετε;
Η σχέση μου με τη ζωγραφική είναι πολύ προσωπική. Έτσι δεν επηρεάζεται από τάσεις και ρεύματα στα εικαστικά. Πάντα το ήθελα αυτό από την αρχή που άρχισα να ζωγραφίζω. Όσο μπορώ για να είμαι ειλικρινής να διατηρήσω την αυθεντικότητά μου. Η τέχνη μου δηλαδή να είναι αποτύπωση της ζωής μου και ο ορισμός της να γίνεται μέσα από τη δική μου ανάπτυξη.

Αν δεν ασχολούσασταν ενεργά και δημιουργικά με τη ζωγραφική με τι θα μπορούσατε να αποδώσετε και να ασχοληθείτε;
Αυτή η εσωτερική ανάπτυξη είναι και η άλλη μου δημιουργική ενασχόληση. Χρησιμοποιώντας τη βιωματική ζωγραφική και κίνηση στις art therapy life catching συνεδρίες μου δίνω τον χώρο και την καθοδήγηση για τη βίωση και την κατανόηση εσωτερικών καταστάσεων, συναισθημάτων και σκέψεων. Το γνώθι σαυτόν που έλεγαν οι πρόγονοί μας, που και αυτό με τη σειρά του φέρνει την αποδοχή και το φως της καθαρής οπτικής στα κρυφά ανεξήγητα σημεία του, είναι που μας δίνει τη δυνατότητα της επίλυσης και της αλλαγής και της εσωτερικής και εξωτερικής ανάπτυξης. Είναι μια πολύ όμορφη δημιουργική εμπειρία που η Τέχνη μπορεί να προσφέρει με εγγυημένα αποτελέσματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το