Τοπικά

Μαριάννα Διομήδους για τον κορωνοϊό: Δεν χρειάζεται πανικός – Οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας

Συμβουλές για τον κορωνοϊό, τους τρόπους μετάδοσής του και τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λάβουν οι πολίτες έδωσε σήμερα η διευθύντρια του Εργαστηρίου Κλινικής Επιδημολογίας και Δημόσιας Υγείας, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Dr. Μαριάννα Διομήδους που βρέθηκε στον Βόλο, στο πλαίσιο ημερίδας για την δημόσια υγεία και την καθημερινότητα.
«Εν μέρει δικαιολογημένος ο πανικός καθώς ο ιός του έχει αρκετή μεταδοτικότητα με τα αερογενή σταγονίδια, με την απόχρεμψη και με τον βήχα» ανέφερε σε δηλώσεις της η κ. Διομήδους.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ο ιός, που έχει κατά 80% το ίδιο γονιδίωμα με τον ιό Sars, έχει διάρκεια ζωής από 14 έως 27 ημέρες στους κατώτερους αεραγωγούς, όπου αναπτύσσεται στα ενδοπνευμονικά επιθηλιακά κύτταρα.
«Ο ιός μπορεί να ζήσει έως 27 μέρες πάνω σε επιφάνειες όπως χαρτιά και στο δέρμα. Είναι πολύ μεταδοτικός. Όμως η λοιμογόνος δύναμή του δεν είναι μεγάλη. Σε περισσότερα από 81.000 κρούσματα παγκοσμίως σε 40 χώρες οι 32.000 αυτοθεραπεύτηκαν και βγήκαν από το νοσοκομείο, ενώ έχουμε 2.850 θανάτους. Έχουμε όμως μεγάλο ποσοστό ατόμων που ιάθηκαν».

Τόνισε επίσης ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των κρουσμάτων στην κεντρική Κίνα μειώνεται.
Επίσης επισήμανε ότι οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. «Ακολουθεί τις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Πρέπει να πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και να ρίχνουμε οινόπνευμα. Οι μάσκες πρέπει να φέρουν το σήμα πιστοποίησης CE. Χωρίς αυτό, είναι ακατάλληλες».
Πρόσθεσε επίσης πως με αφορμή τον κορωνοϊό στην Ιταλία υπάρχει αισχροκέρδεια στις πωλήσεις μασκών και απολυμαντικού τζελ. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι πωλούν τις μάσκες μέχρι και 300 ευρώ.
Υπογράμμισε ότι τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πρέπει να φορούν μάσκες. «Όπως αν έχουν καρκίνο του πνεύμονα, βρογχικό ή αλλεργικό άσμα, αλλά και αυτοί που έχουν αναπνευστικά ή πολλά συνοδά προβλήματα» πρόσθεσε. Επίσης συνιστάται να φορούν μάσκα όσοι δουλεύουν δομές υγείας ή καταστήματα εστίασης.

Η θνησιμότητα είναι στο 3% και σύμφωνα με την κ. Διομήδους εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του ασθενούς. «Δεν είναι μεγάλη αλλά ζει αρκετά ο ιός και ο χρόνος επώασης είναι αρκετά μεγάλος. Τα συμπτώματα είναι όμοια με αυτά της κοινής γρίπης και δεν υποψιάζονται οι πολίτες ότι μπορούν να είναι φορείς. Τα παιδιά και οι ενήλικες που είναι υγιείς δεν διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο».
Σημείωσε ότι τα κρούσματα θα εξαπλωθούν και στην Ελλάδα αλλά τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός με «επιδρομές» στα σούπερ μάρκετ.

Τέλος σημείωσε ότι η Ρωσία έχει κατασκευάσει πέντε πρωτότυπα εμβόλια που βρίσκονται υπό δοκιμή ενώ μια μεγάλη εταιρεία στην Αυστρία έχει κατασκευάσει ουσία που τεστάρει σε 29 ασθενείς στην Κίνα με καλά αποτελέσματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το