Τοπικά

Μαρία Σπυροπούλου: Το άλογο θεραπεύει αυτισμό και κινητικά προβλήματα

 

Για μία ακόμη χρονιά το Κέντρο Ιππασίας Σέσκλου συνεργάζεται με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγριάς σε πρόγραμμα θεραπευτικής ιππασίας. Η υπεύθυνη του ομίλου και προπονήτρια ιππασίας, κ. Μαρία Σπυροπούλου, μίλησε για τη δράση που απευθύνεται σε παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Οι υπεύθυνοι του Ειδικού Σχολείου Αγριάς έχουν επιλέξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα για μαθητές με νευροαναπτυξιακές διαταραχές. «Μία φορά την εβδομάδα τα παιδιά, που χωρίζονται σε γκρουπ των δέκα ατόμων, έρχονται στο Κέντρο Ιππασίας Σέσκλου και κάνουν θεραπευτική ιππασία. Οι συνηθέστερες περιπτώσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, αφορούν αυτισμό και κινητικά προβλήματα», είπε η Βολιώτισσα προπονήτρια, η οποία εξήγησε πως η θεραπευτική ιππασία έχει αποδειχθεί ως μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους σε ό,τι έχει να κάνει με αποκατάσταση ατόμων που εμφανίζουν νευρολογικές και αισθητηριακές δυσλειτουργίες.
Η ενασχόληση με το θεραπευτικό κομμάτι της ιππασίας είναι μία υπόθεση αρκετών ετών για τη Μαρία Σπυροπούλου. «Έχουμε τρία – τέσσερα χρόνια που συνεργαζόμαστε με το συγκεκριμένο σχολείο», σημείωσε, ενώ έπειτα αναφέρθηκε στα οφέλη που αποκομίζουν οι μαθητές. «Η θεραπευτική ιππασία βελτιώνει πολλά πράγματα. Το «κλειδί» της υπόθεσης είναι πως το άλογο έχει τους ίδιους χρόνους κίνησης με τον άνθρωπο. Όλο αυτό βοηθάει, τόσο κινητικά, όσο και νοητικά τα παιδιά, τα οποία έρχονται σε επαφή με το άλογο. Ακόμη και μαθητές με υπερκινητικότητα, με το που ανέβουν στο ζώο, αμέσως ηρεμούν. Γι’ αυτό και δεν χρησιμοποιούμε σέλα, προκειμένου να έρχεται σε επαφή το παιδί με το σώμα του αλόγου και να δέχεται περισσότερα ερεθίσματα».
Το ραντεβού στις εγκαταστάσεις του Κέντρο Ιππασίας Σέσκλου έχει οριστεί κάθε Τετάρτη, δίνοντας ένα επιπλέον κίνητρο στα παιδιά που δίνουν το «παρών» στη φύση, μακριά από τους συνηθισμένους χώρους θεραπείας. «Οι μαθητές έρχονται στο Σέσκλο με τους συνοδούς τους, οι οποίοι κάνουν εξαιρετική δουλειά μαζί τους», υπογράμμισε η κ. Σπυροπούλου και πρόσθεσε: «Στον στίβο είμαστε τρία άτομα τη φορά με κάθε αναβάτη. Ο οδηγός, η κ. Ηρώ Αναγνώστου, που είναι φυσικοθεραπεύτρια με ειδίκευση στη θεραπευτική ιππασία και εγώ».
Η Μαρία Σπυροπούλου, η οποία την περσινή άνοιξη έλαβε μέρος στο αγροτικό reality «Φάρμα», μετράει – αισίως – 21 χρόνια παρουσίας στον χώρο της ιππασίας. «Ασχολούμαι πάνω από δύο δεκαετίες με το άθλημα, με αρκετές συμμετοχές σε αγώνες και πανελλήνια πρωταθλήματα. Τα τελευταία έξι χρόνια βρίσκομαι στο Κέντρο Ιππασίας Σέσκλου και έχουμε να επιδείξουμε αξιόλογα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα με την Έλενα Ιωάννου, η οποία έχει περάσει το κατώφλι της εθνικής ομάδας, με μετάλλιο μάλιστα σε βαλκανική διοργάνωση».

Share
Ετικέτες: άλογο

Πρόσφατα άρθρα

Γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο: «Της έχω υποσχεθεί ότι θα είναι η τελευταία» – Συγκινεί η μητέρα της Γαρυφαλλιάς

Καμία δικαίωση δεν έχει νιώσει η οικογένεια της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου, που δολοφονήθηκε το 2021 στη…

26 Νοεμβρίου 2023

Τράβις Σκοτ: Θαυμαστής ανέβηκε στη σκηνή – Ο ράπερ έδιωξε την ασφάλεια και ξεκίνησε να χορεύει μαζί του

Ιδιαίτερα τυχερός στάθηκε ένας θαυμαστής του Τράβις Σκοτ, αφού είχε την ευκαιρία να βρεθεί μαζί…

26 Νοεμβρίου 2023

Το… έκαψαν χθες στη Λάρισα σε πάρτι χωρισμένων – Η εκθαμβωτική περιφερειακή σύμβουλος που τράβηξε όλα τα βλέμματα (βίντεο)

Ένα πάρτι ξεχωριστό από τα άλλα έγινε χθες το Σάββατο το βράδυ σε νυχτερινό μαγαζί-κέντρο…

26 Νοεμβρίου 2023

Από που προέρχεται η μελωδία της Nokia; Η φοβερή αποκάλυψη Tik Toker

O πιο γνωστός ήχος κλήσης σε κινητό τηλέφωνο είναι αδιαμφισβήτητα ο ήχος του NOKIA. Και…

26 Νοεμβρίου 2023

Γλυκερία Τσολπίδου: Δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιον τίτλο στο Miss Tourism International

Η Γλυκερία Τσολπίδου δεν κατάφερε τελικά, να κατακτήσει κάποιον τίτλο στον διαγωνισμό ομορφιάς Miss Tourism…

26 Νοεμβρίου 2023

Άγριο έγκλημα: «Σκότωσα τις τρεις κόρες μου» είπε και παραδόθηκε

Ένας άνδρας ηλικίας 41 ετών, γνωστός στις αρχές για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, παραδόθηκε σήμερα στην…

26 Νοεμβρίου 2023