Τοπικά

Μαρία Σαμαρά: «Βιομηχανία» απευθείας αναθέσεων έργων στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου

Σε «βιομηχανία» εξελίσσονται για τη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς-Μουρεσίου οι απευθείας αναθέσεις για διάφορα έργα, όπως καταγγέλλει η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κίνηση Ενότητας» Μαρία Σαμαρά.

Σύμφωνα με την κ. Σαμαρά, τα στοιχεία που συγκέντρωσε η παράταξη , είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν ότι μόνο σε ένα χρονικό διάστημα της πανδημίας που διανύουμε, ο συνολικός προϋπολογισμός των απευθείας αναθέσεων άγγιξαν τις 700.000 ευρώ.
Χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε:
«Δυστυχώς κινδυνεύει να χαθεί κάθε έννοια ισοτιμίας για τους επαγγελματίες που για τη δημοτική αρχή χωρίζονται σε «ημέτερους» και τους «απέναντι», με τους μεν να λαμβάνουν συνεχώς έργα και τους άλλους απλώς να περιμένουν.
Οι απευθείας αναθέσεις ένα καρκίνωμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Διοίκησης που υποσκάπτει την ισονομία και ίση μεταχείριση όλων, έχουν επιστρέψει ως πρακτική στην παρούσα δημοτική αρχή που εκμεταλλευόμενη υπουργικές διατάξεις και το γεγονός ότι ο Δήμος τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, δίνει δουλειές σε όσους και όποιους θέλει. Και τα ποσά δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα, καθώς το ύψος της απευθείας ανάθεσης ενός έργου μπορεί να φτάσει πλέον ως τα 24.800 ευρώ και σε ειδικές περιπτώσεις σε ακόμη μεγαλύτερο ποσό !!!
Είναι μάλιστα εξοργιστικό, όταν διαπιστώνεται από πολλούς πως τα έργα δεν ολοκληρώνονται, δηλαδή και δίνουν δουλειές εκεί που θέλουν και αποτελεσματικότητα δεν υπάρχει, ενώ οι καταγγελίες για απλήρωτους προμηθευτές και εργολάβους και για διασπάθιση δημοσίου χρήματος είναι στην ημερήσια διάταξη.
Να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι για δύο χρόνια ήταν πεταμένες και διάσπαρτες σε τέσσερα-πέντε διαφορετικά σημεία στο βουνό πάνω από το Μούρεσι κουλούρες από πλαστικούς σωλήνες εκατοντάδων μέτρων. Πανάκριβα υλικά που αγοράστηκαν και πληρώθηκαν από το δήμο, δηλαδή από όλους εμάς τους δημότες και εγκαταλείφθηκαν στο έλεος των καιρικών συνθηκών και τυχόν επιτήδειων.

Ακόμη μια σκιά στην όλη διαδικασία είναι πως οι τοπικές κοινότητες δεν έχουν κανένα ουσιαστικό λόγο στα έργα. Τους «φυτρώνουν» εργολάβους, χωρίς να έχει ρωτηθεί η άποψη της τοπικής κοινότητας για την αναγκαιότητα και τη στοχοθεσία ενός έργου.
Επανειλημμένως και μέσα από τα θεσμικά όργανα σε ότι αφορά τις απευθείας αναθέσεις του δημάρχου για έργα, ως ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ έχουμε ζητήσει να μας κοινοποιείται εγγράφως η επιβεβαίωση της ορθής, αναγκαίας και αποτελεσματικής εκτέλεσης των εργασιών από τα αρμόδια όργανα των κοινοτήτων, όταν τιμολογείται η εργασία και εκδίδεται το παραστατικό πληρωμής.
Κάτι τέτοιο δεν μας δόθηκε ποτέ σε καμία απευθείας ανάθεση που έγινε, αλλά αντιθέτως σκανδαλωδώς αφαιρέθηκε και ως υποχρέωση από τις συμβάσεις των απευθείας αναθέσεων.
Πού είναι η δίκαιη μεταχείριση των ελεύθερων επαγγελματιών της περιοχής μας; Το χρήμα που μοιράζει η Δημοτική αρχή είναι όλων των δημοτών που φορολογούνται και πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και θα έπρεπε να ακολουθούνται διαφανείς διαδικασίες, δίχως τα τερτίπια των προσφορών που αποτελούν ένα επίπλαστο κάλυμμα διαφάνειας.
Η «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» καταγγέλλει την τακτική των απευθείας αναθέσεων και διαβεβαιώνει τους δημότες ότι θα αξιοποιήσει όλα τα θεσμικά μέσα, ώστε να μην επιτρέψει τη συνέχιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, προβαίνοντας στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της νομιμότητας, της διαφάνειας και της ισονομίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το