Τοπικά

Μαρία Σαμαρά: Σε πλήρη εγκατάλειψη η αγροτική οδοποιία στο Ανατολικό Πήλιο

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, κ. Μαρία Σαμαρά, καταγγέλλει τη δημοτική αρχή ότι αδυνατεί να εξασφαλίσει στους αγρότες τις απαιτούμενες υποδομές, αφού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν φρόντισε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για την βελτίωση του αγροτικού οδικού δικτύου, με αποτέλεσμα η πρόσβαση στις ιδιοκτησίες των παραγωγών να είναι δύσκολη έως αδύνατη.

 

Όπως, ειδικότερα, αναφέρει η κ. Σαμαρά:
Εκατοντάδες παραγωγοί του Ανατολικού Πηλίου, του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου ξεκίνησαν και μεταβαίνουν αυτές τις μέρες στις καλλιέργειές τους για να κάνουν την συγκομιδή της φετινής σοδειάς κυρίως σε μήλα και κάστανα και όποια άλλα είδη καλλιεργούν.
Η πρόσβαση, όμως μέσω των υπαρχόντων αγροτικών δρόμων είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη σε ορισμένες περιπτώσεις. Το αγροτικό οδικό δίκτυο είναι γεμάτο λακκούβες, μικρά κομμάτια που έχουν «φύγει», πέτρες μεγάλες που δυσκολεύουν την κίνηση των αγροτικών οχημάτων, κλαδιά δένδρων που είναι πεσμένα.
Οι αγρότες διαμαρτύρονται και δικαίως. Κάθε χρόνο η κατάσταση στην αγροτική οδοποιία χειροτερεύει. Βλέπουν και ακούν για πόρους από ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα που παραμένουν αναξιοποίητα από την παρούσα δημοτική αρχή η οποία δεν μπορεί να τους βοηθήσει.

Η πρόσβαση στις καλλιέργειες παίζει καθοριστικό ρόλο για τους παραγωγούς. Όσο πιο γρήγορα τις προσεγγίζουν, τόσο καλύτερα για την οικονομική τους επιβίωση. Γιατί μέσα σε πολύ λίγες μέρες θα πρέπει να μαζέψουν τα προϊόντα τους για να πουληθούν. Για τους αγρότες του Ανατολικού Πηλίου ο αγώνας μιας ολόκληρης χρονιάς παίζεται μέσα σε 20 μέρες. Και η Δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να τους εξασφαλίσει αγροτικούς δρόμους μέσω των οποίων θα μεταβαίνουν στους αγρούς τους με ασφάλεια και ταχύτητα.
Εδώ και με μια εβδομάδα έχουμε επικοινωνήσει με παραγωγούς από διάφορα χωριά του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου και όλοι τους, από το Ξουρίχτι μέχρι και το Πουρί, το ίδιο πρόβλημα μας αναφέρουν, ότι η αγροτική οδοποιία είναι σε μαύρα χάλια.

Οι ευθύνες της σημερινής δημοτικής αρχής είναι μεγάλες. Πέρασε το καλοκαίρι και δεν είδαμε εκτεταμένες εργασίες για την βελτίωση του αγροτικού οδικού δικτύου. Δεν είδαμε να αξιοποιούνται εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι.
Ο Δήμος μας στηρίζεται ως γνωστόν σε μεγάλο βαθμό στα αγροτικά προϊόντα που γίνονται ανάρπαστα στις αγορές εντός και εκτός χώρας. Έχει έντονο το προφίλ του πρωτογενούς τομέα και οι αρμόδιοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στους αγρότες τις απαιτούμενες υποδομές.
Και μην προστρέξουν να ρίξουν το μπαλάκι των ευθυνών σε κάποιο υπουργείο ή στη Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η αγροτική οδοποιία είναι δική τους ευθύνη και φάνηκαν ανίκανοι, όπως βέβαια σε πολλά άλλα θέματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το