Τοπικά

Μαρία Σαμαρά: Με τα βυτία ποτίζουν τα κτήματα τους οι αγρότες στη Ζαγορά και άλλα χωριά

Τραγική και απελπιστική είναι η κατάσταση που βιώνουν πολλοί αγρότες στη Ζαγορά και άλλα χωριά του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίο, όπως καταγγέλλει η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μαρία Σαμαρά, σημειώνοντας ότι λόγω έλλειψης νερού και κακής διαχείρισης, είναι αναγκασμένοι να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους με τα βυτία τα οποία κουβαλούν στις καρότσες των αγροτικών τους Ι.Χ.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της:

«Στην πιο κρίσιμη περίοδο για την παραγωγική διαδικασία, τώρα που είμαστε στην τελική ευθεία για την σταδιακή ωρίμανση των καρπών κυρίως σε μήλα και κάστανα, και οι αγρότες είναι δυστυχώς ξεκρέμαστοι, χωρίς ουσιαστική βοήθεια από τη δημοτική αρχή η οποία δεν έπραξε την υποχρέωση της για την εξασφάλιση αρδευτικού νερού για τους παραγωγούς.
Μια περιοχή ορεινή, όπως το Ανατολικό Πήλιο με δεκάδες πηγές και ικανοποιητικά ύψη βροχοπτώσεων κάθε χρόνο και όμως ο Δήμος δεν μπορεί να υλοποιήσει ένα ορθολογικό και βιώσιμο σχέδιο διαχείρισης των υδατικών πόρων.
Να θυμίσουμε πως η παράταξή μας «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» έγκαιρα εδώ και καιρό είχε προειδοποιήσει για την απουσία σχεδίου και τις επιπτώσεις που θα έχει για τους παραγωγούς, ενώ έχει καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο για τη λήψη μέτρων. Δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν είχε τη πολιτική ωριμότητα για να υιοθετήσει κάποιες από τις λύσεις που προτείναμε και πλέον το πρόβλημα το βιώνουν οι αγρότες.
Αυτή τη στιγμή τα αυλάκια της άρδευσης, οι πηγές και οι δεξαμενές είναι ακαθάριστα σε πολλά σημεία. Έτσι οι αγρότες καλλιεργούν τα δένδρα τους χωρίς τη δυνατότητα επαρκούς άρδευσης και ο μόνος τρόπος για να ποτίσουν είναι να μεταφέρουν στα αγροτικά τους Ι.Χ. βυτία με νερό. Μια κατάσταση απελπιστική για τους ίδιους, καθώς επιβαρύνονται πολλαπλώς για να ένα δημόσιο αγαθό που θα έπρεπε ο δήμος να τους προσφέρει .
Και είναι τουλάχιστον παράλογο να εμφανίζεται αυτό το πρόβλημα, όταν ο δήμος πληρώνει σχεδόν 40.000 ευρώ το χρόνο για την πρόσληψη και εργασία υδρονομέων σε όλα τα χωριά του δήμου. Πόσο αποτελεσματικό, διαφανές και νόμιμο είναι να πληρώνεις από το ταμείο του δήμου για την πρόσληψη υδρονομέων και το πρόβλημα να παραμένει;
Οι αγρότες εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την ταλαιπωρία που βιώνουν και την ανικανότητα του Δήμου να τους εξασφαλίσει με αρδευτικό νερό. Στην πιο κρίσιμη περίοδο γι’ αυτούς είναι αντιμέτωποι με την απουσία σχεδιασμού και πολιτικής που χαρακτηρίζει τη δημοτική αρχή εδώ και επτά χρόνια σε ένα φλέγον και σημαντικό ζήτημα για την τοπική μας οικονομία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το