Τοπικά

Μαρία Σαμαρά: Κίνητρα για να μην χάνονται διδακτικές ώρες στα σχολεία του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου

Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Μαρία Σαμαρά καλεί την
δημοτική αρχή να προσφέρει κίνητρα στους εκπαιδευτικούς, όπως η διάθεση καταλυμάτων για να διαμένουν δωρεάν, προκειμένου να μην χάνονται διδακτικές ώρες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σύμφωνα με την κ. Σαμαρά, αποτελεί δυστυχώς συνηθισμένη κατάσταση στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς να παρατηρούνται κενά σε εκπαιδευτικούς και οι μαθητές του Ανατολικού Πηλίου να χάνουν πολλές διδακτικές ώρες.
Φέτος για παράδειγμα χάθηκαν αρκετές ώρες στα μαθηματικά του Γυμνασίου και του Λυκείου, καθώς έπρεπε να προκηρυχθεί τέσσερις φορές το κενό στη συγκεκριμένη ειδικότητα, μέχρι τελικά να καλυφθεί.
Το γεγονός ότι οι περιοχές βρίσκονται σε απόσταση μίας και μιάμιση ώρας από τον Βόλο, αποτελεί αντικίνητρο σε αρκετούς εκπαιδευτικούς για να έρθουν και να διδάξουν. Μάλιστα υπάρχουν εκπαιδευτικοί που έρχονται καθημερινά και από άλλους νομούς.

Είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται χρόνια. Και βέβαια οι εκπαιδευτικοί πολλές φορές μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες λόγω του δύσκολου οδικού δικτύου και των καιρικών συνθηκών έρχονται στα σχολεία του Δήμου μας για να επιτελέσουν το εκπαιδευτικό τους έργο.
Η θέση της παράταξής μας είναι πως το Κράτος αφενός και η δημοτική αρχή αφετέρου θα πρέπει να δώσουν κίνητρα στους εκπαιδευτικούς για να τοποθετούνται στα σχολεία του Ανατολικού Πηλίου και να μην θέλουν να παραιτηθούν ή να μετακινηθούν λίγες μέρες μετά.

Πρώτον, είναι ανάγκη να αυξηθούν τα μόρια προϋπηρεσίας που θα δίνονται στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα διδάσκουν στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Δεύτερον, να εξεταστεί ακόμη και η δυνατότητα ενός μικρού επιδόματος ανάλογα και με τη χιλιομετρική απόσταση του κάθε χωριού.

Τρίτον, να έχουν τη θεσμική δυνατότητα οι δύο διευθύνσεις Εκπαίδευσης να προκηρύσσουν άμεσα τις κενές θέσεις στα σχολεία του Ανατολικού Πηλίου, ώστε να μην χάνεται χρόνος και να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να καλύπτεται το κενό από ντόπιους οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να πηγαινοέρχονται.

Από την πλευρά της η δημοτική αρχή οφείλει να προσφέρει κίνητρα, όπως η διάθεση κάποιων καταλυμάτων για να διαμένουν δωρεάν εκεί οι εκπαιδευτικοί, ώστε να μην πηγαινοέρχονται συνεχώς, αλλά είτε όλο το χρόνο είτε κάποια χρονικά διαστήματα, όπως το δύσκολο χειμώνα, να παραμένουν στα χωριά μας.
Δωρεάν στέγη σε εκπαιδευτικούς έχουν διαθέσει και άλλοι δήμοι και κοινότητες που έγιναν και πρότυπα αλληλεγγύης καταφέρνοντας να λύσουν το ζήτημα των κενών στα σχολεία τους.

Με δεδομένο ότι και οι μισθοί των εκπαιδευτικών δεν είναι υψηλοί και ξοδεύουν αρκετά χρήματα στις μετακινήσεις, μια τέτοια προσφορά από τη δημοτική αρχή, θα αποτελούσε ένα σημαντικό κίνητρο.
Έχουμε φτάσει στο 2021 και ακόμη αγωνιούμε, αν και για πόσες μέρες θα έχουν τα παιδιά μας τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία τους. Οι μαθητές στο Ανατολικό Πήλιο, δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού, γι’ αυτό και επιβάλλεται οι αρμόδιοι να λάβουν αποφάσεις και να υλοποιήσουν μέτρα που θα κάνουν το Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου ελκυστικό στην έλευση εκπαιδευτικών, μονίμων, αναπληρωτών και ωρομισθίων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το