Τοπικά

Μαρία Σαμαρά: Η επίσκεψη αντιπροέδρου ΕΛΓΑ δεν αποφόρτισε το κλίμα αναστάτωσης στους αγρότες

«Η χθεσινή επίσκεψη του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ στην περιοχή μας δεν αποφόρτισε το κλίμα έντονης αγωνίας και αναστάτωσης που επικρατεί στους εκατοντάδες παραγωγούς λόγω των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από την πρόσφατη χαλαζόπτωση» τονίζει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κίνηση Ενότητας» στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου Μαρία Σαμαρά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, κυρίως δεν αντιμετώπισε τα άμεσα ζητήματα των αγροτών αποδεικνύοντας ότι φορείς που συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα και ορίζουν τις τύχες των παραγωγών, ακόμη δεν διαθέτουν την αμεσότητα, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα που απαιτούνται στη σύγχρονη εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχή, έκτακτα, έντονα και μεγάλης διάρκειας καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στην ανακοίνωσή της η κ. Σαμαρά σημειώνει:
«Τέσσερα είναι τα ζητήματα που κυριολεκτικά «καίνε» τον αγροτικό κόσμο του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου και παραμένουν ανεπίλυτα και μετά από την επίσκεψη του αντιπροέδρου ΕΛΓΑ.
Πρώτον, η αύξηση του προσωπικού που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους αγρότες για να υποβάλουν τις αιτήσεις για τις ζημιές. Αυτή τη χρονική περίοδο στο Δήμο υπάρχει ένας μόνο ανταποκριτής του ΕΛΓΑ που παραλαμβάνει τις αιτήσεις εκατοντάδων παραγωγών για τις ζημιές. Εξυπακούεται πως πρέπει να υπάρξει παράταση στην υποβολή των αιτήσεων και να ενισχυθεί το προσωπικό των ανταποκριτών.
Δεύτερον, οι αγρότες ακόμη περιμένουν να λάβουν το 35% των οφειλόμενων από τις αποζημιώσεις των περυσινών ζημιών στις καλλιέργειες εξαιτίας πάλι των χαλαζοπτώσεων. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε μια προθεσμία καταβολής των ποσών στις αρχές Φθινοπώρου, αλλά όλοι γνωρίζουμε, πόσο εύκολα μπορεί να καθυστερήσει και άλλο η αποπληρωμή.
Τρίτον, ο υπολογισμός των αποζημιώσεων των μήλων ΠΟΠ να γίνει με προσαύξηση 30%.
Τέταρτον, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και ολιστική προσέγγιση στο ζήτημα της αντιχαλαζικής προστασίας των καλλιεργειών στην αγροτική περιφέρεια του Δήμου μας, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα συστήματα πυκνής φύτευσης . Δυστυχώς δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί καμία πρωτοβουλία για αυτό το ζήτημα, αν και τα δυο Υπουργεία, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θα έπρεπε να είχαν δρομολογήσει καιρό πριν σχετικές παρεμβάσεις προς όφελος της τοπικής αγροτικής παραγωγής .
Για την «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» η παρουσία του αντιπροέδρου ΕΛΓΑ στον Δήμο μας πέρα από ένα εύλογο και αναμενόμενο ενδιαφέρον για τις ζημιές και κάποιες αόριστες υποσχέσεις, δεν προσέδωσε τίποτα περισσότερο.
Ωστόσο οι παραγωγοί και όλοι οι συλλογικοί φορείς του τόπου μας δεν πρόκειται ούτε να σωπάσουν ούτε να σταματήσουν να διεκδικούν την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το