Τοπικά

Μαρία Σαμαρά: Η Δημοτική Αρχή να δώσει εξηγήσεις για την καρατόμηση τριών πλατάνων και ενός πεύκου σε Αγ.Δημήτριο και Αη-Γιάννη

Το ζήτημα της κοπής πλατάνων και πεύκου στην Κοινότητα του Αγίου Δημητρίου έθεσε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ζαγοράς-Μουρεσίου, που διεξήχθη την περασμένη Τετάρτη 29 Απριλίου, η δημοτική παράταξη «Κίνηση Ενότητας».
Όπως καταγγέλλει η δημοτική παράταξη και η επικεφαλής της Μαρία Σαμαρά, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα μέσα στον Απρίλιο η δημοτική αρχή προχώρησε στην καρατόμηση τριών πλατάνων και ενός πεύκου προκαλώντας την αντίδραση, αγανάκτηση και λύπη των κατοίκων.
«Αμέσως μεταβήκαμε σε όλα τα σημεία της αποψίλωσης των δένδρων, συζητήσαμε με τους κατοίκους και πήραμε φωτογραφικό υλικό αναδεικνύοντας το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο.
Πιο αναλυτικά, το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου (περίοδος Μεγάλης Εβδομάδας και εν μέσω πανδημίας) συνεργείο του δήμου πραγματοποίησε κοπή- καρατόμηση ενός υγιούς πλάτανου στο οικισμό Αγίου Ιωάννη (προαύλιο της εκκλησίας Ανάληψης) της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Δημητρίου του Δήμου μας.


Η αγανάκτηση των κατοίκων είναι έκδηλη και ζητούν εξηγήσεις από τους αρμόδιους για μια ενέργεια που δεν σέβεται το περιβάλλον και την φύση του τόπου μας. Ποια ήταν τα κίνητρα αυτής της απόφασης; Ο πλάτανος αυτός σε ένα πασίγνωστο παραθεριστικό μέρος, συμβόλιζε την δύναμη της φύσης και ήταν ένα ξεχωριστό σύμβολο και μνημείο της φύσης.
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να μας προσκομίσει α) την απόφαση του Συμβουλίου της Τοπικής κοινότητας, β) την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, γ) την σύμφωνη γνώμη του εκκλησιαστικού συμβουλίου καθώς και δ) την ενημέρωση και την αντίστοιχη αδειοδότηση (Νόμος 998/1979 και νέος νόμος περί δασών 4138/2013) της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας (Δασαρχείο Βόλου) με βάση τις οποίες έγινε η συγκεκριμένη κοπή – καρατόμηση.
Επίσης στις 28 Απριλίου 2020, ημέρα Τρίτη συνεργείο του δήμου πραγματοποίησε : α) κοπή- καρατόμηση ενός υγιούς πλάτανου στo προαύλιο του κοινοτικού καταστήματος Κοινότητας Αγίου Δημητρίου, β) καρατόμηση σχεδόν ολοκληρωτική ενός υγιούς πλατάνου στο χώρο έμπροσθεν του βρεφονηπιακού σταθμού στην κοινότητα Αγίου Δημητρίου και γ) κοπή – καρατόμηση ενός υγιούς πεύκου στο χώρο έμπροσθεν του βρεφονηπιακού σταθμού στην κοινότητα Αγίου Δημητρίου.
Από τη δημοτική αρχή ζητήσαμε να μας προσκομίσει το έγγραφο ενημέρωσης και την αντίστοιχη γνωμοδότηση- φυτοπαθολογικό έλεγχο και έγκριση της δασικής υπηρεσίας με βάση τις οποίες έγιναν οι συγκεκριμένες κοπές των ανωτέρω δένδρων» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της.
Ακόμη, επισημαίνει ότι τo τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει ο Δήμος σε περιοχή με κατολισθήσεις και πλημμύρες είναι να δίνει εντολή – έστω και με έγκριση του Δασαρχείου- για κοπές δένδρων με τόσο μεγάλη ηλικία και ισχυρότατο ριζικό σύστημα.


«Η χρησιμότητά τους όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά κυρίως για την συγκράτηση των εδαφών σε περιοχή ούτως ή άλλως επικίνδυνη λόγω πετρωμάτων και μεγάλων κλίσεων έπρεπε να ληφθεί υπόψη από τη δημοτική αρχή.
Οι ενέργειες αυτές καταδεικνύουν το πόσο επικίνδυνα αδιάφορη έως υποκριτική είναι η στάση της Δημοτικής αρχής σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, σε μια εποχή μάλιστα που η περιοχή μας έζησε πρωτόγνωρες καταστροφές απο πλημμύρες.
Το φυσικό περιβάλλον είναι για όλους μας η ίδια η ζωή, είναι μια κληρονομιά περιβάλλοντος που πρέπει να προστατεύσουμε και να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Αντιθέτως κάποιοι αυτή την παράδοση, αυτό τον πλούτο του τόπου μας έρχονται και τον καρατομούν, τον ξεριζώνουν για λόγους που δεν εξηγούν» καταλήξει η παράταξη «Κίνηση Ενότητας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το