Τοπικά

Μαρία Σαμαρά: Ελάχιστοι πόροι για αναπτυξιακές επενδύσεις στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου

Σε μια χρονιά που θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν όλες οι δυνάμεις για την αναπτυξιακή ώθηση της περιοχής, ώστε να τονωθούν και τα εισοδήματα των νοικοκυριών, η δημοτική αρχή Ζαγοράς-Μουρεσίου διαθέτει ελάχιστα ποσά για τις αναπτυξιακές επενδύσεις, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και της παράταξης «Κίνηση Ενότητας» Μαρία Σαμαρά. Όπως αναφέρει, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παρουσιάστηκαν στοιχεία του προϋπολογισμού και σημειώνει πως δυστυχώς διαπιστώνει ότι από τον Δήμο λείπει ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, δεν υπάρχει πρόβλεψη για έργα και δράσεις που θα δώσουν μια ώθηση στον τόπο μας και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Η ανακοίνωση της κ. Σαμαρά:
«Και για να ακριβολογούμε, οι αναπτυξιακές επενδύσεις, το καθαρά αναπτυξιακό δυναμικό του δήμου ανέρχεται στο 5,5% του συνολικού προϋπολογισμού με το Δήμο να έχει προγραμματίσει να διαθέσει 606.000 ευρώ. Η εμπειρία, όμως των προηγούμενων χρόνων δείχνει πως ούτε αυτοί οι προγραμματισμένοι πόροι αξιοποιούνται.
Επίσης για την τρέχουσα χρονιά προγραμματίζεται να διατεθούν μόλις 28.346 ευρώ, δηλαδή το 0,26% του συνολικού προϋπολογισμού, για μελέτες οι οποίες αποτελούν το κατ’ εξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο του δήμου. Χωρίς την εκπόνηση μελετών, δεν μπορείς να διεκδικήσεις κανένα έργο ως Δήμος. Και δυστυχώς η δημοτική αρχή όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει μπορέσει να κερδίσει ένα δικό της έργο.
Μοναδικό έργο είναι οι εργασίες προσωρινής αποκατάστασης από τις θεομηνίες και τα μπαζώματα που και αυτά βέβαια απαραίτητα είναι, αλλά για ποια τοπική πρόοδο μπορούμε να μιλάμε, όταν λείπουν έργα και παρεμβάσεις που θα δημιουργήσουν την πολυπόθητη προστιθέμενη αξία και θα κρατήσουν τους νέους στον τόπο τους;
Και, ενώ από τη μια πλευρά είναι ψίχουλα οι πόροι για αναπτυξιακές επενδύσεις, από την άλλη παρατηρούνται υψηλά λειτουργικά κόστη και υπάρχει άμεση ανάγκη εξορθολογισμού των δαπανών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού τα λειτουργικά έξοδα αντιστοιχούν στο 16% επί του συνόλου. Πρέπει να υπάρξει μια συστηματική μέριμνα για τον εξορθολογισμό των δαπανών ιδίως σε ό,τι αφορά στις προμήθειες υλικών, αναλωσίμων, εξαρτημάτων και ανταλλακτικών, όπου τα χρήματα για αναλώσιμα, αμοιβές προσωπικού, ανέρχονται σε 421.289 ευρώ και 1.328.117 ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι αμοιβές αιρετών και τα έξοδα τρίτων (428.000 και 365.000 ευρώ αντίστοιχα), αποτελούν κοντά στο 8 % (7,7 %) επί του συνόλου του προϋπολογισμού.
Το 2021 θα είναι ακόμη μια πολύ δύσκολη χρονιά για την περιοχή μας, χωρίς έργα και σχεδιασμό και με την ανεργία να γονατίζει τα νοικοκυριά. Και η δημοτική αρχή αποδεικνύεται ξανά αδύναμη και ανίκανη να αντιδράσει με πρόγραμμα και αποφασιστικότητα βγάζοντας τον τόπο από το τέλμα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το