Τοπικά

Μαρία Σαμαρά: Δίνουμε λύσεις στα προβλήματα του Ξουριχτίου

Το Ξουρίχτι ήταν ο πρώτος σταθμός των προγραμματισμένων ομιλιών της επικεφαλής του συνδυασμού «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» και υποψήφιας δημάρχου Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Μαρίας Σαμαρά.
Παρουσία πολλών κατοίκων η κ. Σαμαρά ξεδίπλωσε το πρόγραμμά της για το Ξουρίχτι επισημαίνοντας τα προβλήματα που είτε προκάλεσε είτε αγνόησε και δεν έλυσε η απερχόμενη δημοτική αρχή, και παρουσιάζοντας τις παρεμβάσεις που θα πραγματοποιήσει η «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ», προκειμένου οι κάτοικοι του Ξουριχτίου να μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να βιώσουν πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης μέσα από την παραγωγή του κάστανου και των άλλων αγροτικών προϊόντων αλλά και τον τουρισμό.
Ειδικότερα η κ. Σαμαρά αρχικά κατηγόρησε την δημοτική αρχή γιατί δεν έκανε τίποτα για το Ξουρίχτι, αντιθέτως επιχείρησε να αφαιρέσει από το χωριό την γιορτή Κάστανου που είναι θεσμός για το Ξουρίχτι προκαλώντας την μεγάλη αντίδραση των κατοίκων.
Δεσμεύτηκε μάλιστα πως η «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» όχι μόνο θα κρατήσει τη συγκεκριμένη γιορτή για πάντα στο Ξουρίχτι αλλά θα την αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο.

Αναφερόμενη στις παρεμβάσεις που θα προχωρήσει, η υποψήφια δήμαρχος κ. Μαρία Σαμαρά επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
1) Στον τομέα των υποδομών εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση του έργου της διάνοιξης οδικού δικτύου στο Κάτω Ξορύχτι ώστε να υπάρχει πρόσβαση στον παραθαλάσσιο οικισμό του Λιμνιώνα.
Είναι το μοναδικό χωριό του δήμου μας που δεν έχει ασφαλτοστρωμένη πρόσβαση προς την παραλία του.
Το έργο είναι ημιτελές και η ολοκλήρωσή του (λιγότερο από ένα χιλιόμετρο) είναι απαραίτητη για την τουριστική ανάπτυξη του οικισμού, της τοπικής κοινότητας και της ευρύτερης περιοχής. Η απερχόμενη δημοτική αρχή είχε ευκαιρίες να εντάξει το πρόγραμμα και να το ολοκληρώσει αλλά δεν ενδιαφέρθηκε , δεν προσπάθησε, δεν μπόρεσε .
Δεσμεύομαι ενώπιον σας πως ο δρόμος προς Λιμνιώνα θα γίνει.

2) Επισκευή της εσωτερικής οδοποιίας, η οποία λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών αλλά και της απουσίας συντήρησης έχει υποστεί σημαντικές φθορές. Είναι στην κυριολεξία διαλυμένη.
3) Επίσης θα μεριμνήσουμε για την κατασκευή περιφερειακής οδοποιίας του Ξουριχτίου καθώς έχει επεκταθεί ο οικισμός Γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν καινούρια σπίτια που τα προσεγγίζουν οι ιδιοκτήτες μόνο με τετρακίνηση (4χ4).
4) Εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ανακαίνιση και την συντήρηση του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης, τον καθαρισμό των υδραγωγείων και την τοποθέτηση ειδικών φίλτρων που θα συμβάλλουν στην ποιότητα του πόσιμου νερού, το οποίο σε διαστήματα έντονων βροχοπτώσεων φέρει υπολείμματα χώματος και λάσπης και διαφόρων επικίνδυνων σωμάτων. Επίσης κατά καιρούς παρατηρείται ότι τα δίκτυα ύδρευσης μένουν χωρίς ασφάλιση με λουκέτο με αποτέλεσμα κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων.

5) Χρηματοδότηση της κατασκευής κοινοτικού χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων σε κοινοτική έκταση που βρίσκεται κάτω από την κεντρική πλατεία του χωριού. Επίσης ο χώρος που θα δημιουργηθεί κάτω από το πάρκινγκ θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε χώρο πολλαπλών χρήσεων με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

6) Επέκταση δημοτικού φωτισμού ιδίως επί της εθνικής οδού, καθώς υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις που παραμένουν αφώτιστες με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η οδήγηση κατά τις νυχτερινές ώρες.
7) Επισκευή και συντήρηση της αγροτικής οδοποιϊας, η οποία λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών αλλά και της απουσίας συντήρησης έχει υποστεί σημαντικές φθορές.
8) Ορθολογική και δίκαιη διαχείριση του κοινοτικού δάσους Ξουριχτίου για την κάλυψη των ατομικών αναγκών των κατοίκων του χωριού σε ξύλα.

9) Αποκατάσταση της πρόσβασης στο Ανοιχτό Θέατρο Ξουριχτίου και ολοκλήρωση των βοηθητικών υποδομών του.
10) Ενίσχυση του θεσμού της Γιορτής Κάστανου στο Ξουρίχτι. Η διοργάνωση της ετήσιας γιορτής κάστανου εδώ και 15 χρόνια στο Ξουρίχτι, αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για τους ξένους επισκέπτες. Πραγματοποιείται με μεγάλο κόπο και επιμονή των κατοίκων και των συλλογικών φορέων του.
11) Έχουμε έτοιμο πρόγραμμα για την ενίσχυση της καστανοκαλλιέργειας με συγκεκριμένο πλάνο και προτάσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το