Τοπικά

Mαρία Σαμαρά: Χωρίς ξύλα για τον χειμώνα οι κάτοικοι Κοινοτήτων του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου

«Για ακόμη μια χρονιά Κοινότητες του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου όπως η Ζαγορά, η Τσαγκαράδα, ο Κισσός και το Ξουρίχτι, δεν διαθέτουν διαχειριστική δασική μελέτη για την υλοτόμηση στα κοινοτικά δάση του Δήμου, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αντιδρούν και να αγωνιούν για την κάλυψη των αναγκών τους σε ξύλα ενόψει του χειμώνα που δεν αργήσει να έρθει» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της δημοτικής κίνησης στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου «Κίνηση Ενότητας» Μαρία Σαμαρά.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, υπό διαφορετικές συνθήκες αυτή την περίοδο θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί οι εγκαταστάσεις των υλοτόμων στις διάφορες εκτάσεις και να προχωρούν στην υλοτόμηση των εκτάσεων που θα είχαν καθοριστεί με τις κατευθύνσεις και με την άδεια της Δασικής υπηρεσίας.
Στην ανακοίνωσή της η κ. Σαμαρά δηλώνει:

«Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί, γιατί η Δημοτική Αρχή δεν προέβλεψε ή δεν ενδιαφέρθηκε να προχωρήσει έγκαιρα στην εκπόνηση αυτών των διαχειριστικών μελετών για τις Κοινότητες, μελέτες που θα εκπονούνταν με τη συνεργασία δασολόγο και στη συνέχεια θα υποβάλλονταν προς έγκριση στη Δασική Υπηρεσία.
Το ζήτημα που προβληματίζει έντονα τόσο τους κατοίκους όσο όμως και τους επαγγελματίες υλοτόμους, η παράταξή μας «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» το ανέδειξε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή 10 Ιουλίου.
Θέσαμε τα ερωτήματα, αναδείξαμε τους κινδύνους και τις ανάγκες, μεταφέραμε την αγωνία των συνδημοτών μας, ωστόσο για ακόμη μια φορά, η δημοτική αρχή έδειξε την αλαζονεία, την ανεπάρκεια και την αδιαφορία της σε ένα τόσο μείζον για την επιβίωση των κατοίκων ζήτημα λέγοντας πως « τι να κάνουμε ?? ούτε το Σεπτέμβρη δεν θα ξεκινήσει η υλοτομία » !!!

Για τις ορεινές περιοχές του Δήμου μας, τα ξύλα αποτελούν για τους κατοίκους ένα φθηνό και ελκυστικό καύσιμο από το οποίο χρόνια τώρα εξαρτώνται. Μάλιστα, επειδή οι καιρικές συνθήκες στο Πήλιο μεταβάλλονται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τις πεδινές περιοχές, τα νοικοκυριά πρέπει μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου να έχουν προμηθευτεί τις απαιτούμενες ποσότητες των ξύλων. Ειδικά για φέτος που προβλέπεται μια δύσκολη χειμερινή περίοδος λόγω και των συνεπειών της πανδημίας, η ανάγκη αυτή γίνεται όλο και πιο επιτακτική.
Η θέση μας σε αυτό τόσο σοβαρό θέμα είναι ξεκάθαρη: Χρειάζεται άμεσα ένα σχέδιο με διαχειριστικές μελέτες για την υλοτόμηση που θα καλύπτουν τις ανάγκες των νοικοκυριών όλων των Κοινοτήτων και παράλληλα θα υπάρχει ο απόλυτος σεβασμός στο περιβάλλον. Ο φυσικός πλούτος του Ανατολικού Πηλίου πρέπει να αξιοποιείται από τις τοπικές κοινωνίες πάντα με τη καθοδήγηση του Δασαρχείου και στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το