Τοπικά

Μαρία Σαμαρά: Χωρίς γιατρό χωριά στο Ανατολικό Πήλιο

«Χωρίς γιατρό βρίσκεται εδώ και τρεις μήνες η Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου. Εξι χωριά και οικισμοί που αποτελούν τον πρώην δήμο Μουρεσίου, δεν διαθέτουν στοιχειώδη ιατρική υποστήριξη». Τα παραπάνω καταγγέλλει η επικεφαλής της δημοτικής παράτασης «Κίνηση Ενότητας» Μαρία Σαμαρά.
Μάλιστα, χαρακτηρίζει τουλάχιστον λυπηρό το γεγονός σε μια μεγάλη περιοχή που διαβιούν χιλιάδες άνθρωποι και καθημερινά περνούν πολλοί επισκέπτες, να μην υπάρχει ένας γιατρός που θα συνδράμει σε ένα έκτακτο περιστατικό, να μπορέσει να παράσχει συμβουλές σε μια ίωση και να είναι γενικότερα το στήριγμα των κατοίκων.
Στην ανακοίνωσή της η κ. Σαμαρά σημειώνει:

«Ένα στήριγμα που οι εκατοντάδες ηλικιωμένοι κάτοικοι χρειάζονται ιδιαίτερα για να νιώθουν ασφαλείς και να παρακολουθούνται για την υγεία τους, ενώ ειδικά στην περίοδο της πανδημίας που διανύουμε, είναι απαραίτητη η παρουσία υγειονομικών.
Στην Τσαγκαράδα το κενό γιατρού στο περιφερειακό ιατρείο υπάρχει περισσότερο από τρείς μήνες, ενώ στο πολυϊατρείο Κισσού, η σύμβαση των αγροτικών γιατρών έληξε τον περασμένο Αύγουστο.
Μετά την εξέλιξη αυτή οι κάτοικοι της περιοχής δικαιολογημένα εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών προς τον πληθυσμό. Η απουσία γιατρού ήρθε σε μια περίοδο που η περιοχή είχε δεχθεί σημαντικό αριθμό επισκεπτών, καθώς αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους χερσαίους προορισμούς σε όλη την Ελλάδα και είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτο να μην στελεχώνεται με γιατρό.
Η δημοτική παράταξη «Κίνηση Ενότητας» αναδεικνύει για ακόμη μια φορά το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα και ζητεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να μην μείνουν μόνο στις ανέξοδες υποσχέσεις και στις ακούραστες δεσμεύσεις, αλλά να προχωρήσουν στις πράξεις.
Δεν είδαμε καμία σοβαρή και αποτελεσματική παρέμβαση από τη δημοτική αρχή για το πρόβλημα. Δεν ευαισθητοποιήθηκε με την αγωνία των κατοίκων να έχουν ένα γιατρό στον τόπο τους;
Οι κάτοικοι στη δημοτική ενότητα Μουρεσίου για να εξυπηρετηθούν θα πρέπει είτε να μεταβούν στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς το οποίο είναι επίσης υποστελεχωμένο είτε να διασχίσουν 60 χιλιόμετρα για να φτάσουν στον Βόλο. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν τον ιδιώτη γιατρό, όταν οι φτωχικές συντάξεις ΟΓΑ που λαμβάνουν, δεν φτάνουν ούτε για τα φάρμακα. Και όσοι δεν έχουν χρήματα βρίσκονται στο έλεος του θεού.
Η Δημοτική Αρχή γνώριζε το πρόβλημα και θα έπρεπε ήδη να έχει επικοινωνήσει με την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και το υπουργείο Υγείας και να ζητήσει την επάνδρωση των ιατρείων σε Κισσό και Τσαγκαράδα.
Παρέμεινε αδρανής σε ένα ακόμη ζήτημα και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων δεν έχουν τελειωμό.
Εμείς καλούμε την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας στην διοικητική επίβλεψη της οποίας ανήκουν τα Κέντρα Υγείας, να προβεί άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες και διαδικασίες, ώστε η ευρύτερη περιοχή της Τσαγκαράδας να έχει ξανά τον δικό της γιατρό. Επίσης καλούμε και τους τοπικούς βουλευτές αλλά και τη Δημοτική Αρχή να μεριμνήσουν και να προσπαθήσουν, ώστε η κάλυψη του κενού να μην περιπλακεί στις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Οι κάτοικοι στο Ανατολικό Πήλιο δικαιούνται μιας ποιοτικής ιατρικής περίθαλψης, ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και ζητούν από το Κράτος να τους διασφαλίσει την προστασία της υγείας τους μέσα από ένα οργανωμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το