Τοπικά

Mαρία Σαμαρά: Χαμένη ευκαιρία για την ανάπτυξη ο προϋπολογισμός του 2020 στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου

«Πρόχειρο, χωρίς ορθολογική τεκμηρίωση για τα προβλεπόμενα έσοδα και έξοδα, μη αναπτυξιακό, δίχως κάποιο ίχνος τόνωσης της κοινωνικής πρόνοιας» χαρακτηρίζει η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Kίνηση Ενότητας” τον προϋπολογισμό για το 2020 που κατέθεσε η Δημοτική αρχή Ζαγοράς στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Η δημοτική παράταξη «Κίνηση Ενότητας» και μείζονα αντιπολίτευση τον καταψήφισε τονίζοντας πως η πρόβλεψη των εσόδων–εξόδων γίνεται χωρίς καμία ακρίβεια ή ειλικρίνεια, τα έσοδα είναι υπερεκτιμημένα ή πλασματικά, ενώ τα έξοδα απλά υπάρχουν για να ισοσκελίσουν τις προβλέψεις.

Σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής Μαρία Σαμαρά αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Είναι σαφές πως εδώ και 5,5 χρόνια η ομάδα που διοικεί το Δήμο μας, απαξιώνει τις απόψεις που διατυπώνονται από τους δημοτικούς συμβούλους και εμφανίζει μια αναξιοπιστία στη διοίκηση και διαχείριση των θεμάτων του Δήμου.
Και είναι δεδομένο ότι θα έρθουν 6- 7 αναμορφώσεις την επόμενη χρονιά για να διορθώσουν τον πλασματικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε.
Ενώ, όταν θα έρθει η ώρα του απολογισμού–ισολογισμού επί των πραγματικών στοιχείων και οικονομικών δεδομένων τότε θα εμφανίσουν μια μεγάλη (Ισολογισμός 2018) ζημιά στα οικονομικά του Δήμου μας.
Τα στοιχεία που παραθέτουμε, είναι απόδειξη των βάσιμων προβληματισμών μας.

Πρώτον, τα στοιχεία της μελέτης του προϋπολογισμού βασίζονται στο προηγούμενο οικονομικό έτος το 2019 και τα βεβαιωθέντα έως 31/06/2019 όπου τα βεβαιωθέντα αγγίζουν μόλις το 40 %.
Η μελέτη του προϋπολογισμού εκτιμάει ότι το υπόλοιπο 60% θα καλυφθεί μέσα στους 6 υπολειπόμενους μήνες του έτους 2020 που είναι και οι πιο πυκνοί από την άποψη των φορολογικών υποχρεώσεων, κάτι που προφανώς είναι εξωπραγματικό για τις εισπράξεις του 2020 που παραμένουν.

Δεύτερον, η απορροφητικότητα του Δήμου σε ΕΣΠΑ παραμένει χαμηλή, γεγονός που καταδεικνύει έλλειμμα στρατηγικής και αδυναμία συστηματικού σχεδιασμού.
Για το 2020, τα έσοδα του Δήμου από ΕΣΠΑ μόλις που αντιστοιχούν στο 0,6% επί του συνόλου των εσόδων.

Τρίτον, οι επενδύσεις, το καθαρά αναπτυξιακό δυναμικό του δήμου βρίσκονται στο 5,5% του προϋπολογισμού και οι μελέτες, το κατ’ εξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο του δήμου, μόλις αγγίζει το 0,3 %. Την ίδια στιγμή βέβαια τα έξοδα για τα λειτουργικά κόστη όλο και αυξάνονται.
Με όλες τις προκλήσεις μπροστά μας πώς θα πορευτεί ο Δήμος όταν δεν έχει καμία αναπτυξιακή δυναμική ο προϋπολογισμός του, όταν δεν μπορεί να εισπράξει και επαναπαύεται μόνο στους ενσυνείδητους δημότες, όταν δεν βοηθά τους αδύναμους οικονομικά για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Δυστυχώς και ο προϋπολογισμός του 2020 αποτελεί μια εικονική πραγματικότητα, μια πλασματική απεικόνιση στην οποία στηρίζεται και την οποία θέλει να παρουσιάσει η δημοτική αρχή στους πολίτες.
Είναι μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για να πάει μπροστά ο τόπος μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το