Τοπικά

Μαρία Σαμαρά: Αβοήθητοι οι επαγγελματίες της εστίασης από τη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς-Μουρεσίου

Την έλλειψη στήριξης του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου προς τους επαγγελματίες της εστίασης, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κίνηση Ενότητας» Μαρία Σαμαρά ενώ σημειώνει πως ο κλάδος θα λειτουργήσει ξανά τη Δευτέρα χωρίς πλάνο υποστηρικτικών ενεργειών από τη δημοτική αρχή. Στην ανακοίνωσή της η κ. Σαμαρά αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τη Δευτέρα 25 Μαΐου ανοίγουν οι καφετέριες, τα εστιατόρια και γενικά όλος ο κλάδος της εστίασης, μια εξέλιξη που όλοι χαιρετίζουμε, καθώς αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο τμήμα της ιδιωτικής οικονομίας με χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους.
Το Ανατολικό Πήλιο, όπως και κάθε τουριστικός προορισμός, διαθέτει πλήθος επιχειρήσεων της εστίασης που εδώ και 2,5 μήνες ήταν κλειστές, ενώ ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι πορεύτηκαν όλο αυτό διάστημα μόνο με τα 800 ευρώ που έλαβαν ως βοήθημα ειδικού σκοπού από την κυβέρνηση.
Είναι αυτονόητο πως οι επαγγελματίες της εστίασης ανοίγουν ξανά τις επιχειρήσεις με μια μεγάλη αγωνία και άγχος για το πώς θα μπορέσουν να επιβιώσουν και να μην κλείσουν μέσα σε λίγους μήνες, πώς θα καταφέρουν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και πώς θα προσελκύσουν πελάτες για να έχουν κάποια έσοδα.
Η κυβέρνηση πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε κάποια μέτρα για την εστίαση που δίνουν προσωρινές μικρές «ανάσες» στους επαγγελματίες.
Ωστόσο κρίνεται επιβεβλημένη και η στήριξη από τον Δήμο. Οι επιχειρηματίες της εστίασης βάζουν ξανά το κλειδί στην πόρτα και ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους, δίχως να έχουν ένα συγκεκριμένο πλάνο υποστηρικτικών ενεργειών από τη Δημοτική Αρχή. Δικαιολογημένα αναρωτιούνται σε πόσο επιπλέον χώρο θα μπορούν να αναπτύξουν τα τραπεζοκαθίσματά τους, ώστε να καλύψουν και πάλι εν μέρει τις απώλειες από τα λιγότερα τραπέζια που θα αναπτυχθούν λόγω των απαιτούμενων αποστάσεων. Επίσης δεν γνωρίζουν, αν η ελάφρυνση από την καταβολή των δημοτικών τελών θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τους επαγγελματίες.

Η δημοτική παράταξη «Κίνηση Ενότητας» είχε εδώ και λίγες εβδομάδες ανακοινώσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων για την εστίαση ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή τη λήψη μέτρων. Μέχρι στιγμής ελάχιστα έγιναν και οι επαγγελματίες του συγκεκριμένου κλάδου ξεκινούν τον δύσκολο αγώνα της επιβίωσης σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά.
Η Δημοτική Αρχή έπρεπε:
Πρώτον να πραγματοποιήσει ευρείες τηλεδιασκέψεις ή και συναντήσεις με τους συλλόγους των επαγγελματιών αλλά και εκπροσώπους τους για να ακούσει τις προτάσεις τους. Δεύτερον, να δρομολογήσει εκτεταμένα μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών αυτών, όπως στη μείωση των τελών, και για το επόμενο διάστημα.
Τρίτον, να έχει προχωρήσει σε ενημερωτική καμπάνια για την προσέλκυση Ελλήνων επισκεπτών. Ξεκινάει και επίσημα η τουριστική περίοδος και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την προσέλκυση επισκεπτών Ελλήνων και ξένων. Με το αυτόματο πιλότο, για ακόμη μια φορά, θα πείσουμε τους τουρίστες να έρθουν στα μέρη μας, ώστε να ωφεληθούν συνολικά οι κλάδοι τουρισμού και της εστίασης;
Τέταρτον, να θωρακίσει το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, το Περιφερειακό Κέντρο Κισσού και το Ιατρείο Τσαγκαράδας με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να αντιμετωπίζονται τα έκτακτα περιστατικά. Ακόμη να εφοδιαστεί με εξοπλισμό και τεστ για την άμεση διερεύνηση τυχόν περιστατικών και την συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας που είναι και το Νοσοκομείο Αναφοράς για τη Θεσσαλία.
Αντί όλων αυτών, δυστυχώς η Δημοτική Αρχή ακολουθεί τις εξελίξεις, δεν τολμά να λάβει αποφάσεις και αδυνατεί να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας για την επόμενη μέρα της εστίασης.
Επομένως ένα είναι το βέβαιο: Για ακόμη μια φορά οι επαγγελματίες του Ανατολικού Πηλίου στην εστίαση και τους λοιπούς τουριστικούς κλάδους θα δώσουν μόνοι τον αγώνα τους με διαχρονικά εφόδια τον επαγγελματισμό, την ευσυνειδησία και την εργατικότητά τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το