Κατηγορίες: Τοπικά

Μαρία Σαμαρά “Απροστάτευτοι από τη δημοτική αρχή οι ευάλωτοι οικονομικά δημότες”

Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου Μαρία Σαμαρά, αναφέρει σε ανακοίνωση:

Εδώ και αρκετούς μήνες τα νοικοκυριά βιώνουν ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας σε αγαθά και υπηρεσίες. Είναι ένα ακόμη δυνατό κτύπημα μετά την δεκαετή οικονομική κρίση αλλά και την δίχρονη περίοδο της πανδημίας, όπου εισοδήματα απομειώθηκαν ή και εξαφανίστηκαν.
Μπορεί η κοινωνική πολιτική να αποτελεί αρμοδιότητα του κράτους, ωστόσο και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τα εργαλεία για να συνεισφέρει στην ανακούφιση των πληγέντων δημοτών.
Με λύπη, όμως διαπιστώνουμε ότι στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου δεν έχει αναπτυχθεί καμία δομή που θα συμβάλει στην κοινωνική θωράκιση των πολιτών και θα αποτρέψει την ραγδαία φτωχοποίηση ολόκληρων νοικοκυριών.
Σε άλλους δήμους λειτουργούν κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία, ιατρεία, κοινωνικά φροντιστήρια, δομές που αναπτύχθηκαν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και σε αρκετές περιοχές παραμένουν ακόμη λειτουργικές και αποτελεσματικές .
Τι έχει κάνει εδώ και οκτώ χρόνια η δημοτική αρχή για τους άπορους και αυτούς που διαθέτουν ένα πολύ περιορισμένο εισόδημα;
Ουσιαστικά τίποτα. Θα μπορούσε, όμως να λειτουργήσει ένα κοινωνικό παντοπωλείο στο οποίο θα συνεισέφεραν με διάφορα αγαθά επαγγελματίες και ιδιώτες. Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που λαμβάνουν ορισμένοι, ασφαλώς και δεν αρκεί, ενώ υπάρχουν αρκετές οικογένειες οι οποίες δεν έχουν κανένα κρατικό βοήθημα.
Σχεδόν όλες οι ενορίες στην περιοχή μας δεν διαθέτουν σπίτια γαλήνης, οπότε ούτε από εκεί μπορούν να λάβουν δωρεάν φαγητό αυτοί οι άνθρωποι.
Ο Δήμος θα έπρεπε να αξιοποιήσει κονδύλια για να ενισχύσει τις άπορες και φτωχές οικογένειες. Δεν το έπραξε. Επίσης δεν λειτούργησε ένα κοινωνικό φαρμακείο, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν μια ασφάλεια ως προς την φαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης όφειλε να καταγράψει τις ανάγκες των ευάλωτων οικονομικά δημοτών, να βρει τους τρόπους για την κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών αλλά και να προωθήσει πολιτικές για την ευρύτερη φροντίδα τους.
Αναφερόμαστε σε άνεργους, άτομα με αναπηρία, ανήμπορους ηλικιωμένους, μονογονεϊκές οικογένειες και άλλες περιπτώσεις που χρήζουν βοήθειας.
Σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία με ακρίβεια, ανατιμήσεις και «φουσκωμένους» λογαριασμούς οι ευάλωτοι δημότες πρέπει να στηριχτούν και όχι να βυθιστούν στο περιθώριο, όπως πράττει η σημερινή δημοτική αρχή.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τουλάχιστον 9 νεκροί και 23 τραυματίες σε επίθεση εναντίον χρυσωρυχείου

Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 23 τραυματίστηκαν σε επίθεση εναντίον χρυσωρυχείου…

4 Δεκεμβρίου 2023

Τι συμβαίνει με το νεαρό άστεγο που ζει για μήνες στο κέντρο της Λάρισας;

Θορυβημένοι είναι οι περαστικοί αλλά και οι περίοικοι από την τραγική εικόνα ενός ανθρώπου νεαρής…

4 Δεκεμβρίου 2023

Θερμή η ανταπόκριση του κόσμου στην κοινή δράση για την έμφυλη βία

Θερμή ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στην κοινή δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για…

4 Δεκεμβρίου 2023

Συνελήφθησαν μάνα και γιος και σωρεία αδικημάτων: Εκβίαζαν ανήλικο – Είχε κλειδώσει σπίτι το άλλο παιδί της!

Συνελήφθησαν, το απόγευμα του Σαββάτου στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας δύο άτομα,…

4 Δεκεμβρίου 2023

Συνεχίζονται τα βιωματικά εργαστήρια ΚΑΡΠΑ από εθελοντές της ΛΕΔ Μαγνησίας

Η Λέσχη Ειδικών δυνάμεων με την ψυχή της Λέσχης τον κ. Βασίλη Ηλιόπουλο σε συνεργασία…

4 Δεκεμβρίου 2023

Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον 24χρονο Λάζαρο Βαξεβάνο, που σκοτώθηκε στο φριχτό τροχαίο με το βυτιοφόρο

Απεβίωσε σε ηλικία 24 ετών ο Λάζαρος Βαξεβάνος μετά από φρικτό τροχαίο με βυτιοφόρο το…

4 Δεκεμβρίου 2023