Τοπικά

Μαρία Σαμαρά: Αναγκαία η στήριξη των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών – Να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ

Την ανάγκη για στήριξη των αγροτών που πλήττονται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού επισημαίνει η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κίνηση Ζαγοράς» του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου Μαρία Σαμαρά. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η  κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα στο πλαίσιο της ενίσχυσης των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των μισθωτών από τις προκληθείσες επιπτώσεις της πανδημίας προχώρησε στην λήψη συγκεκριμένων οικονομικών μέτρων από τα οποία απουσιάζουν οι αγρότες.
Στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι έχει νεκρώσει η οικονομική δραστηριότητα των παραγωγών και οι επιπτώσεις θα φανούν άμεσα:

“Οι κατά κύριο επάγγελμα παραγωγοί πλήττονται επίσης από την επέλαση του κορωνοιού και την νέκρωση της οικονομικής δραστηριότητας που προκαλεί σε διάφορα στάδια της παραγωγής.
Οι επιπτώσεις της νέας αυτής τραγικής πραγματικότητας θα φανούν άμεσα και στον πρωτογενή τομέα από την αδυναμία πολλών παραγωγών να μπορούν να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις τους και να προχωρήσουν ακολούθως στην συγκομιδή των προϊόντων τους.
Οι δύσκολες συνθήκες στον αγροτικό κλάδο συνοψίζονται ως εξής:
1) Η καθίζηση της οικονομίας έχει επηρεάσει και το εισόδημα των αγροτών που δυσκολεύονται να προχωρήσουν απρόσκοπτα στις απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες της νέας καλλιεργητικής περιόδου που ήδη ξεκίνησε.
2) Από τη στιγμή που οι χώρες κλείνουν τα σύνορά τους για την μη μετάδοση του ιού, οι εξαγωγές των τοπικών αγροτικών προϊόντων αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες. Για παράδειγμα η περιοχή του Ανατολικού Πηλίου εξάγει πολύ μεγάλες ποσότητες κάστανου στη γειτονική Ιταλία που όλοι γνωρίζουν, πόσο έχει πληγεί από την πανδημία. Η ανησυχία τι θα επακολουθήσει με τις ποσότητες που παράγονται, είναι διάχυτη. Το ίδιο ισχύει και με άλλα προϊόντα, όπως τις ελιές, το λάδι και άλλα.
3) Η ύφεση θα δοκιμάσει και τις αντοχές των ελληνικών νοικοκυριών και οι οικονομολόγοι μιλούν για μια μείωση της ανάπτυξης που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 5% με άμεση απόρροια την επιβράδυνση της ζήτησης στην κατανάλωση. Είναι πολύ πιθανό οι αγρότες να βρεθούν στην πολύ δύσκολη θέση να μην δύνανται να διαθέσουν τα προϊόντα τους ή σε άλλη περίπτωση οι τιμές να είναι πολύ χαμηλές, που ισούται με νέα υποβάθμιση της οικονομικής τους βιωσιμότητας.

Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο πρωτογενής τομέας θα υποστεί τις σοβαρές συνέπειες της ύφεσης από την πανδημία. Μπορεί τώρα το ενδιαφέρον να στρέφεται στις υπηρεσίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα εμπορικά καταστήματα και τις άλλες επιχειρήσεις, όμως πολύ σύντομα το πρόβλημα θα μεταφερθεί και στους αγρότες οι οποίοι θα κληθούν να στηρίξουν την διατροφική επάρκεια της χώρας.

Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δράσεις στήριξης των αγροτών, από τα μέτρα προφύλαξης μέχρι την εξασφάλιση των γεωργικών εφοδίων και εκπτώσεις σε κόστη παραγωγής, ώστε να μην καταρρεύσει ο πολύ σημαντικός πρωτογενής τομέας. Επίσης είναι σημαντικό να αναγνωρίσει και άλλους κλάδους εργαζομένων στον πρωτογενή τομέα και αγροτών που πλήττονται από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα και να τους στηρίξει με το επίδομα των 800 ευρώ.
Μεγάλες απώλειες εισοδημάτων και μειώσεις τζίρου έχουν και οι αγρότες που ασχολούνται με ανθοκήπια, λουλούδια και καλλωπιστικά φυτά καθώς επίσης και αγρότες που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές κτλ.
Ζητούμε ακόμη από την Δημοτική αρχή να μεριμνήσει με πράξεις για την στήριξη των παραγωγών δεδομένου ότι ο ένας από τους δύο πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής μας είναι ο πρωτογενής τομέας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το