Τοπικά

Μαρία Σαμαρά: Αναγκαία η ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου

Εν μέσω πανδημίας και χωρίς η οικονομική κρίση να έχει ποτέ τελειώσει, πολλές οικογένειες και μοναχικοί ηλικιωμένοι στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου επιβιώνουν μέσα σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. H επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κίνηση Ενότητας» Μαρία Σαμαρά χαρακτηρίζει αναγκαία την ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου στον Δήμο για τη στήριξη αυτών των ανθρώπων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει:
«Αρχικά ήταν η κρίση με τις μνημονιακές πολιτικές οι οποίες απομείωσαν τα εισοδήματα των νοικοκυριών, ενώ τώρα η υγειονομική κρίση προκαλεί νέες οικονομικές αβεβαιότητες.
Θα πρέπει παράλληλα να συνυπολογίσουμε ότι τα έσοδα από τον τουρισμό των οικογενειών ήταν πολύ πιο μειωμένα από πέρυσι, αρκετοί είναι άνεργοι, και οι δυσκολίες μεγεθύνονται.
Στην πολύ αντίξοη αυτή συγκυρία που επιφέρει πολλαπλές επιπτώσεις και στα έσοδα από την καλλιέργεια των διαφόρων προϊόντων, οι οικογένειες με έντονα προβλήματα διαβίωσης, παραμένουν ουσιαστικά αβοήθητες.

Η Δημοτική Αρχή Ζαγοράς-Μουρεσίου δεν έχει κατορθώσει να ιδρύσει και να λειτουργήσει ένα Κοινωνικό Παντοπωλείο μέσα από το οποίο ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι άποροι και χαμηλού εισοδήματος συνδημότες μας θα μπορούν να λαμβάνουν τρόφιμα καθώς και άλλα απαραίτητα είδη.
Υπάρχουν πολλοί περιφερειακοί Δήμοι σε όλη την Ελλάδα στους οποίους λειτουργούν Κοινωνικά Παντοπωλεία μέσα από τα ανακουφίζονται οι άποροι. Αντίστοιχη δομή δεν υφίσταται στον Δήμο μας, αν και θα έπρεπε, γιατί οι άποροι, οι μοναχικοί ηλικιωμένοι και άλλοι συμπολίτες, οι έχοντες ανάγκη, ακόμη και οικογένειες, αυξάνονται συνεχώς.
Η δημοτική αρχή θα μπορούσε να αξιοποιήσει κρατικά προγράμματα, να διερευνήσει χρηματοδοτήσεις μέσα από ευρωπαϊκές πηγές, και με την στήριξη των δημοτών να ξεκινήσει τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου το οποίο ανά μήνα θα διένειμε τρόφιμα και άλλα είδη στους ανήμπορους.
Ο Δήμος διαθέτει τις υπηρεσίες και το προσωπικό που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την λειτουργία αυτής της κοινωνικής δομής, αλλά δυστυχώς η Δημοτική Αρχή δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον εμφανίζοντας μια γενικότερη αδυναμία να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής για τους δημότες.
Η πρότασή μας σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που όλοι βιώνουμε, είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου κοινωνικής προστασίας που θα περιλαμβάνει τη διάθεση αγαθών και την προσφορά υπηρεσιών σε ανήμπορους πολίτες οι οποίοι αυτή τη στιγμή νιώθουν εγκαταλειμμένοι τόσο από την κεντρική εξουσία όσο και από την δημοτική αρχή. Απομονωμένοι στα σπίτια και την απογοήτευση τους αυτοί οι συμπολίτες δίνουν ένα άνισο αγώνα για την επιβίωσή τους και χρειάζονται τη στήριξη των αρμόδιων φορέων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το