Πολιτισμός

Μαρία Πίκουλα: Στα έργα του ντε Κίρικο αποτυπώνεται η «νέα κανονικότητα» της εποχής μας

Η Μαρία Πίκουλα έχει εμφανιστεί ως σολίστ και πιανίστα μουσικής δωματίου σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ρωσία. Έχει πραγματοποιήσει το επίσημο ντεμπούτο της στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης με ατομικό ρεσιτάλ και συμμετάσχει σε συναυλία στο Kennedy Center της Ουάσιγκτον υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Leonard Slatkin. Εμφανίσεις της περιλαμβάνουν ρεσιτάλ της στο ιστορικό Palaçio Foz στη Λισαβώνα της Πορτογαλίας, ενώ έχει παίξει μετά από πρόσκληση στο Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης και την Ελληνική Πρεσβεία των Ηνωμένων Εθνών παρουσία του Έλληνα πρέσβη.
Τον Νοέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε το πρώτο της προσωπικό δισκογραφικό άλμπουμ Variations & Inspirations, ενώ έχει ηχογραφήσει για το ANTARA project στο Λονδίνο και ερμηνείες της έχουν ακουστεί στην καναδική και ελληνική ραδιοφωνία.
Έχει τιμηθεί με το Artists International Presentations Special Prize, το Joyce Dutka Arts Foundation Award, το Hellenic American Women’s Music Award και το John Silber Award μεταξύ άλλων. Είναι μέλος του Golden Key International Honour Society.
Η Μαρία Πίκουλα είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, με Master’s στο Piano Performance από το Manhattan School of Music της Νέας Υόρκης και Bachelor’s στο Piano Performance από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Στον Βόλο φοίτησε στο Ελληνικό Ωδείο-Παράρτημα Κεχαΐδη και στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου απ’ όπου απέκτησε το Δίπλωμα Πιάνου.
Αφορμή για τη σημερινή μας συζήτηση αποτελεί το «Μυστήριο και Μελαγχολία: Τζιόρτζιο ντε Κίρικο – Φρεντερίκ Σοπέν», μια online οπτικο-ακουστική εμπειρία που δημιούργησε η ίδια, για να τιμήσει τον γεννημένο στον Βόλο Ιταλό ζωγράφο Τζιόρτζιο ντε Κίρικο.

Τι είναι το «Μυστήριο και Μελαγχολία»; Δώστε μας κάποια στοιχεία.
Το «Μυστήριο και Μελαγχολία» είναι μια online οπτικο-ακουστική εμπειρία, που δημιούργησα για να τιμήσω τον γεννημένο στον Βόλο Ιταλό ζωγράφο Τζιόρτζιο ντε Κίρικο. Παρουσιάζει έργα κυρίως από την περίοδο της Μεταφυσικής Ζωγραφικής (Pittura Metafisica) του Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, όπως Το Αίνιγμα της Ώρας (1910), το Μυστήριο και Μελαγχολία ενός Δρόμου (1914) και Oι Ανησυχητικές Μούσες (1917), συνοδευόμενα από το Νυχτερινό σε Ντο δίεση ελάσσονα, αριθμός 20, op. posthumous του Φρεντερίκ Σοπέν, το οποίο ερμηνεύω στο πιάνο.

Πώς δημιουργήθηκε η ιδέα; Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης;
Παρατηρώντας στα έργα του ντε Κίρικο τους άδειους δρόμους και τις ερημωμένες πλατείες της Ιταλίας, τις μοναχικές φιγούρες, τις βαριές σκοτεινές σκιές, τα απρόσωπα ανδρείκελα, τον ορίζοντα να διαγράφεται ως τοίχος, ένιωσα να αποτυπώνεται με συγκλονιστικό τρόπο η «νέα κανονικότητα» της εποχής μας, ένας ασφυκτικά κλειστός κόσμος, αυτός του υποχρεωτικού εγκλεισμού και της κοινωνικής απομόνωσης. Όπως αναφέρει και ο Αυστριακός ιστορικός τέχνης Wieland Schmied, «ο ντε Κίρικο εκφράζει τη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου σε έναν κόσμο αποξενωμένο από αυτόν».
Συνεπαρμένη από την επικαιρότητα της θεματολογίας των έργων του ντε Κίρικο στις μέρες μας και μέσα από τη βαθιά αγάπη μου για την πόλη του Βόλου, όπου μεγάλωσα, ένιωσα μια βαθιά εσωτερική ανάγκη να τα προβάλω συνδυασμένα με ένα πολύ αγαπημένο μου έργο για πιάνο.
Το Νυχτερινό σε Ντο δίεση ελάσσονα, αρ. 20 του Σοπέν γράφτηκε το 1830, αλλά εκδόθηκε για πρώτη φορά με τον τίτλο Lento con gran espressione το 1875, είκοσι έξι χρόνια μετά τον θάνατο του συνθέτη.
Με τον λυρισμό και την ευαισθησία του, το έργο ξεδιπλώνεται σαν μια προσωπική κατάθεση ψυχής, ενώ συγχρόνως αλληλοσυμπληρώνεται με τη μελαγχολική διάθεση των έργων του Τζιόρτζιο ντε Κίρικο.

Τι σημαίνει για εσάς ο Τζιόρτζιο ντε Κίρικο;
O Τζιόρτζιο ντε Κίρικο για εμένα είναι μια ευαίσθητη φύση ανθρώπου που τιμά τις ρίζες του, το παρελθόν και τα βιώματά του, τα απορροφά και τα εξελίσσει, και μέσα από την τέχνη του εκφράζει όχι μόνο τις ανησυχίες του, αλλά ιδέες διαχρονικές.
Το όνομα Ντε Κίρικο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη του Βόλου.
Ο Τζιόρτζιο ντε Κίρικο γεννήθηκε στον Βόλο στις 10 Ιουλίου 1888. Η εικόνα του τρένου, ο Κένταυρος, θέματα από την Αργοναυτική εκστρατεία και την Ελληνική Μυθολογία αντικατοπτρίζονται σε πολλά από τα έργα του.
Ο πατέρας του, Εβαρίστο ντε Κίρικο, ιταλικής καταγωγής, μηχανικός, είχε την επίβλεψη της κατασκευής των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων που ξεκίνησε το 1882 και της γραμμής του τρένου του Πηλίου από τα Άνω Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές (1900-1903). Σχεδίασε επίσης το κτίριο του ιστορικού Σιδηροδρομικού Σταθμού του Βόλου, ενώ με σχέδιά του συμμετείχε και στην κατασκευή του καμπαναριού του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου Βόλου.

Τι σημαίνει για εσάς μουσική;
Για εμένα η μουσική είναι ιερή και η σχέση μου με αυτήν πολύ προσωπική.
Είναι η επικοινωνία του συναισθηματικού κόσμου του ερμηνευτή και του δημιουργού με τον συναισθηματικό κόσμο του ακροατή-θεατή. Είναι ένα μέσο έκφρασης που όταν το σέβεσαι έχει τη δύναμη να αφυπνίσει όλες τις αισθήσεις και να γεμίσει με φως την ανθρώπινη ψυχή.

Να σημειωθεί ότι μπορεί κάποιος να απολαύσει το «Μυστήριο και Μελαγχολία: Τζιόρτζιο ντε Κίρικο – Φρεντερίκ Σοπέν» στα: YouTube video: Mystery and Melancholy: Giorgio de Chirico | Frédéric Chopin – YouTube, Website: www.mariapikoula.com, YouTube channel: Maria Pikoula – YouTube.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το