Τοπικά

Μαρία Νεοφώτιστου: Μένουμε άνθρωποι μέσα στην κρίση

Το παρήγορο για χιλιάδες Βολιώτες και τα μυριάδες προβλήματα που κυριάρχησαν στην καθημερινότητά τους με το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης, είναι πως εμφανίστηκαν αρκετοί συμπολίτες που ενισχύουν το κίνημα αλληλεγγύης. Στα χρόνια των μνημονίων η τοπική κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά, αλλά δομές όπως το Στέκι «Αλληλεγγύη για όλους» στη Νέα Ιωνία που ξεπήδησε εν μέσω όξυνσης το 2012, μαρτυρούν τα αντανακλαστικά πολλών ανθρώπων που δεν μένουν αμέτοχοι μπροστά σε συγκλονιστικές ιστορίες.

Η Μαρία Νεοφώτιστου, συντονίστρια στο Στέκι «Αλληλεγγύη για όλους», το οποίο λειτουργεί σε εθελοντική βάση εδώ και έξι χρόνια, έχει υπάρξει μάρτυρας σε πολλά περιστατικά που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. «Όταν βλέπεις μία μάνα να σε κοιτάζει στα μάτια και να σου λέει «δεν έχω να δώσω γάλα στο παιδί μου» ή «δεν έχω να μαγειρέψω τίποτα για να φάει», αυτό σημαίνει ότι η κρίση εξακολουθεί να υπάρχει στην κοινωνία του Βόλου. Άλλοι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο διότι έχουν τρύπια παπούτσια, μέχρι και γιατί δεν έχουν σαμπουάν και σαπούνι να τα πλύνουν», είναι ορισμένες μόνο ιστορίες που διηγείται η ίδια, επισημαίνοντας ότι απλά επιβεβαιώνουν τις επιπτώσεις της πτώχευσης επί της ουσίας της ελληνικής οικονομίας: «Δυστυχώς, στην πράξη επιβεβαιώνεται ότι τα μνημόνια δεν αποτελούν παρελθόν, γιατί τότε θα έπαυε και η κρίση. Δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης δομές σαν τη δική μας. Όμως, οι ανάγκες δεν λιγοστεύουν, ακόμη και για οικογένειες που για κανέναν λόγο δεν μπορείς να σκεφτείς ότι περνούν δύσκολα. Άνθρωποι αξιοπρεπείς, οι οποίοι προσπαθούν να κρύψουν την ένδεια που περιήλθαν. Τις προάλλες ήρθε μια μάνα και μας ζήτησε λίγο αλεύρι για να φτιάχνει τηγανίτες στο παιδί της. Σκέτες με νερό, για να τις τηγανίζει ρίχνοντας δύο τρίμματα τυρί, ίσα για να φαίνεται ότι έχει κάτι στην τσάντα του και να μην το κοροϊδεύουν οι συμμαθητές του. Άλλο πρόβλημα κι αυτό, να υπάρχει ακόμη αυτός ο ρατσισμός. Γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε σωστή παιδεία στα παιδιά μας, ώστε να βλέπουν τα προβλήματα από μικρή ηλικία και να τα αναγνωρίζουν».

Στη συνέχεια μίλησε για τις συνέπειες της κρίσης και υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να στρέψει το βλέμμα του σε όλους εκείνους που αδυνατούν να τα φέρουν σε πέρας: «Δεν υποκαθιστούμε το λεγόμενο «κοινωνικό κράτος», το οποίο ουσιαστικά δεν υπάρχει. Το στέκι δημιουργήθηκε για να βοηθήσει όσους χτυπήθηκαν από την κρίση. Λένε πως καμιά φορά το κακό ενώνει. Δεν έχουν άδικο. Άλλωστε, έχουμε ευαισθησίες ως λαός και όταν προκύψει ανάγκη, θα τρέξουμε και θα βοηθήσουμε. Αρκεί κάποιος να μας κινήσει το ενδιαφέρον και να σηκωθούμε από τον καναπέ, είτε για να βοηθήσουμε, είτε για να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν. Το στέκι απαρτίζεται από ανθρώπους της διπλανής πόρτας και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Όλοι εργαζόμαστε εθελοντικά κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο. Δεν είμαστε ΜΚΟ, δεν εισπράττουμε επιχορηγήσεις, τόσο για τα είδη που προσφέρουμε, όσο και τα μαθήματα του κοινωνικού φροντιστηρίου. Οι εισφορές είναι ως επί το πλείστον από απλό κόσμο».
Κλείνοντας, η Μαρία Νεοφώτιστου ενημέρωσε για το bazaar που διοργανώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο 8-9 Δεκεμβρίου από το στέκι, σε συνεργασία με το Κοινωνικό Φροντιστήριο Βόλου. «Με εξαίρεση την περσινή χρονιά, πραγματοποιούμε κάθε χρόνο το χριστουγεννιάτικο bazaar», ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς από αύριο και για δύο ημέρες στον χώρο του φροντιστηρίου στη Χιλιαδού (στεγάζεται στην οδό Τριανταφυλλίδη 74), θα εκτεθούν χειροποίητες χριστουγεννιάτικες δημιουργίες, κοσμήματα, γούρια και διακοσμητικά χώρου, με σκοπό την ενίσχυση του έργου που επιτελεί το Στέκι «Αλληλεγγύη για όλους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το