Τοπικά

Μαρία Μαντζίρη: “Στη χώρα μας εργαζόμαστε με πολύ μεγαλύτερο πάθος και φιλότιμο”

Η Μαρία Μαντζίρη, Βολιώτισσα φαρμακοποιός που κατέχει θέση project manager σε πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία στη Γερμανία, με έδρα τη Φρανκφούρτη, πριν από λίγες ημέρες (το τριήμερο 19-21 Φεβρουαρίου για την ακρίβεια) έλαβε μέρος στο «Hack for Inclusion» του ΜΙΤ Sloan School of Management στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Η πρόταση για μία ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα με την ονομασία «Level-ED», χάρισε στην ομάδα που ανήκε την επίζηλη 3η θέση στο διήμερο hackathon που έγινε κατόπιν πρόσκλησης της Microsoft.

Την Ελληνίδα επιστήμονα στο MIT Hack for Inclusion, το οποίο και φέτος συγκέντρωσε για 4η χρονιά στη σειρά μερικά από τα λαμπρότερα μυαλά παγκοσμίως, πλαισίωσαν η Κενυάτισσα Everlyne (διδακτορικός στο Computer Science στην Αμερική, στο Northeastern University Βοστώνης), ο Felipe από την Κολομβία (οικονομικά, με μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση στο Harvard Kennedy School), η Κινέζα Elena (οικονομικά, τραπεζικός στην Barclays Investment Bank του Λονδίνου) και η Ινδή Mrunmayee (σχεδιάστρια στη βιομηχανία υφασμάτων). Άνθρωποι από τέσσερις ηπείρους ένωσαν τις δυνάμεις τους με επιτυχία και με την πρότασή τους διακρίθηκαν στη διοργάνωση, ανάμεσα σε 45 ιδέες και 280 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, ενώ έλαβαν επίσης και το χρηματικό έπαθλο των 1.000 δολαρίων.

Η Μαρία Μαντζίρη ήταν μάλιστα εκείνη που ανέλαβε να παρουσιάσει την πρόταση, αφού η ομάδα της προκρίθηκε στους έξι φιναλίστ και έδειξε στην κριτική επιτροπή το πρωτότυπό τους σε μία δίλεπτη σύνοψη σε live μετάδοση. Το project αφορούσε στην επίλυση της ανισότητας στην εκπαίδευση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με έμφαση τους νέους μαθητές που προέρχονται από κοινότητες χαμηλού εισοδήματος και μειονότητες. «Προτείναμε τη δημιουργία μιας digital πλατφόρμας, η οποία με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης προσαρμόζεται στις ικανότητες και τις προτιμήσεις εκμάθησης του κάθε μαθητή, προσφέροντας επιπλέον προνόμια για κοινότητες με μειωμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο και χρησιμοποιώντας υπάρχουσες τεχνολογίες», ανέφερε χαρακτηριστικά για την πρότασή της με την ονομασία «Level-ED», από το μότο «leveling the educational playing field».

Σχολιάζοντας την πρόσκληση ενός τεχνολογικού κολοσσού, όπως η Microsoft, η Βολιώτισσα φαρμακοποιός τόνισε: «Έκανα την αίτησή μου αρχές Φεβρουαρίου. Μάλιστα, ήμουν από τους τελευταίους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Ήταν ξεκάθαρο εξ αρχής ότι το συγκεκριμένο hackathon δεν είχε να κάνει με τεχνολογία και προγραμματισμό ή κώδικα, αλλά με το να βρούμε πολύ έξυπνες και εφαρμόσιμες λύσεις, για να λύσουμε στο κοντινό μέλλον κάποια στιγμή. Όχι κάτι πολύ φουτουριστικό, που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί. Το feedback που πήραμε, είναι πολύ καλό. Η Microsoft εστιάζοντας στην εκπαίδευση, αναζήτησε λύσεις για το πώς μπορούμε να γεφυρώσουμε αυτή την ανισότητα με το digital learning, ιδιαίτερα σε μαθητές που είναι σε τάξεις Δημοτικού ή πριν το σχολείο. Στη Microsoft ήμασταν πέντε ομάδες, αλλά μόνο η δική μας προκρίθηκε στην τελική εξάδα, για να βρεθούμε τελικά στις τρεις πρώτες θέσεις. Σε όλη τη διαδικασία είχαμε δύο υπαλλήλους της εταιρείας που μας συμβούλευαν και μας καθοδηγούσαν».

Κι εάν κάποιος διερωτάται το πώς προκύπτει η εξοικείωση της κ. Μαντζίρη με συνεργάτες από κάθε γωνιά του κόσμου, η ίδια θα πει: «Η μεγαλύτερη έκθεση μου σε ένα πολυπολιτισμικό μοντέλο συνεργασίας ξεκίνησε στη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) και από αυτές τις επιρροές βρήκα και τη διοργάνωση αυτή. Επειδή στον κλάδο της υγείας, το θέμα των ανισοτήτων στην πρόσβαση και την περίθαλψη είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ήταν ο κύριος λόγος που έλαβα μέρος σε αυτή την πρωτοβουλία, έχοντας την ιδέα από αντίστοιχες προκλήσεις στην ευρεία εκπαίδευση και ενημέρωση γύρω από την υγεία παγκόσμια».

Τα μελλοντικά σχέδια της Μαρίας Μαντζίρη; Μπορεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να ζει στη Γερμανία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ξεχνάει τη γενέτειρά της: «Έφυγα το 2019 από την Ελλάδα για να δω και άλλα πράγματα, αν και μιλώντας σε αυστηρά εργασιακό πλαίσιο, νομίζω ότι στη χώρα μας εργαζόμαστε με πολύ μεγαλύτερο πάθος και φιλότιμο. Επειδή όμως τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε προβλήματα, οικονομικά και πολιτικά, είναι σαν να έχουμε ένα ταβάνι που δεν μπορούμε να σπάσουμε, όσο και να δουλεύουμε. Σχετικά με το εξωτερικό και τα δικά μου σχέδια τουλάχιστον, είναι να επιστρέψω με ιδέες και όρεξη, γιατί ο Βόλος μου έχει δώσει πολλά πράγματα».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το