Τοπικά

Μαρία Λύτρα: «Φύλακας άγγελος» χτυπημένων πτηνών

Η Μαρία Λύτρα, μέλος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων, συντονίζει την ομάδα διάσωσης άγριας ζωής που λειτουργεί στον Βόλο από το προσκοπικό κίνημα. Τον τελευταίο χρόνο η Βολιώτισσα εθελόντρια μαζί με τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη της ομάδας, έχουν πραγματοποιήσει δεκαπέντε διασώσεις πτηνών, ενώ φροντίζει για τη μεταφορά τους σε κέντρα περίθαλψης της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Πριν από λίγες ημέρες, η προσκοπική ομάδα διάσωσης επενέβη σε τέσσερις περιπτώσεις, προσφέροντας τις πρώτες βοήθειες σε χτυπημένα αγριοπερίστερα. Με αφορμή τις τελευταίες διασώσεις, η κ. Λύτρα μίλησε για το έργο που επιτελείται. H ίδια κρατάει τον συντονιστικό ρόλο της προσπάθειας που γίνεται στη Νέα Ιωνία και πλαισιώνεται από άλλους τέσσερις παλαιούς πρόσκοπους. «Έχουμε περίπου έναν χρόνο που ξεκινήσαμε τη λειτουργία της ομάδας. Παρακολουθήσαμε μία βασική εκπαίδευση, η οποία λόγω των περιορισμών της Covid-19 έγινε αποκλειστικά μέσω διαδικτύου και διοργανώθηκε από τα κεντρικά του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Μας μίλησαν πρόσκοποι, αλλά και υπεύθυνοι διάφορων εθελοντικών οργανώσεων προστασίας άγριας ζωής. Έτσι μάθαμε όλα όσα πρέπει να κάνουμε για να επιβιώνουν τα ζώα».

Όσο για τις ενέργειες που αναλαμβάνουν, κάθε φορά που κάποιος τους ειδοποιεί ότι εντοπίστηκε κάποιο τραυματισμένο άγριο ζώο ή πτηνό; «Ο ρόλος μας είναι βοηθητικός. Παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες, ενώ μετά φροντίζουμε να μεταφέρονται με ασφάλεια τα ζώα που βρίσκουμε, στους δύο φορείς που συνεργαζόμαστε: Τη «Δράση για την άγρια ζωή» στη Θεσσαλονίκη και τον Σύλλογο Διάσωσης και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει δεκαπέντε περιπτώσεις, όλες με τραυματισμένα πτηνά. Όταν παραλάβουμε το τραυματισμένο πουλί, αρχικά το τοποθετούμε σ’ ένα καθαρό κουτί και έπειτα κινούμαστε ανάλογα με τις οδηγίες που μας δίνουν οι κτηνίατροι, κυρίως από τη Θεσσαλονίκη, με τους οποίους έχουμε αναπτύξει πιο στενή συνεργασία. Τα δίνουμε νερό και φαγητό και τα κρατάμε για μία βραδιά στον χώρο που διαθέτουμε στη Νέα Ιωνία, ενώ την επόμενη ημέρα συνήθως τα στέλνουμε οδικώς στη Θεσσαλονίκη με δρομολόγιο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας, που έχει αναλάβει να μας βοηθάει αφιλοκερδώς. Η δωρεάν παροχή ισχύει και για την Αθήνα, κάτι που μας διευκολύνει πάρα πολύ στην όλη προσπάθεια. Από εκεί και πέρα, οι κτηνίατροι που αναλαμβάνουν τη φροντίδα κάθε ζώου, μεριμνούν για την αποκατάσταση της υγείας του, μέχρι τη στιγμή που τα απελευθερώνουν στο φυσικό τους περιβάλλον».

Όσο για τα κίνητρά της; «Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον προσκοπισμό, που το κάνουμε από μικρά παιδιά, αγαπούμε το περιβάλλον και τη φύση. Χρηματική απολαβή δεν έχουμε καμία. Το ξεκαθαρίζω αυτό. Κάνουμε ό,τι κάνουμε, επειδή αγαπάμε τους Πρόσκοπους και θέλουμε να προστατέψουμε την άγρια ζωή. Οπότε, όταν ξεκίνησε να λειτουργεί η ομάδα και ζητήθηκαν εθελοντές, δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά. Όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις, Εκτός από εμάς, υπάρχουν και άλλες ομάδες διάσωσης στον Βόλο και στη Νέα Αγχίαλο, αλλά περισσότερο μετράει το γεγονός ότι ο κόσμος πλέον έχει ευαισθητοποιηθεί και μας καλούν πιο συχνά για κάθε τραυματισμένο πτηνό ή ζώο που εντοπίζεται».
Η Μαρία Λύτρα στην ομάδα διάσωσης άγριας ζωής του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων πλαισιώνεται από τους Ιωάννη Σκοτινιώτη, Ιωάννη Λαδόπουλο, Ιουλία Χαλαστάρα και Γεωργία Ηγουμένου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το