Τοπικά

Μαραβέγιας: Υπόψη των αρμόδιων υπουργών οι προτάσεις των παραγωγών για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών

Τις προτάσεις της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας, για την αλλαγή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου με σκοπό την καλύτερη λειτουργία των λαϊκών αγορών, προώθησε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, με Αναφορά του προς τους υπουργούς Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδη και Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη.

Η κατάθεση Αναφοράς εκ μέρους του κ. Μαραβέγια αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης συνάντησής του με τους εκπροσώπους των παραγωγών και των μικροπωλητών βιομηχανικών ειδών, προς τους οποίους δεσμεύτηκε να αναδείξει τις προτάσεις και τα αιτήματά τους μέσα από κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις.

Ειδικότερα, τα μέλη της Ομοσπονδίας προτείνουν οι αρμοδιότητες για θέματα λαϊκών αγορών να ανήκουν στην οικεία Περιφέρεια για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της επικράτειας, με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για την επαρχία και σύσταση 9μελούς Επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των λαϊκών αγορών. Ακόμη, ζητούν η ασφαλιστική, φορολογική και δημοτική ενημερότητα να μην είναι προαπαιτούμενες για τη θεώρηση των σχετικών αδειών. Για τους παραγωγούς είναι σημαντικό οι λαϊκές αγορές να είναι μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης, όπως επίσης το ημερήσιο δικαίωμα να ισχύει μόνο για τις ημέρες που δίνουν το παρόν στη λαϊκή αγορά και να μπορούν να πουλήσουν την παραγωγής τους σε όλη την επικράτεια.

Μεταξύ των προτάσεων της Ομοσπονδίας περιλαμβάνεται, εξάλλου, η μείωση προστίμων για τα παραπτώματα, καθώς και η απόσυρση των μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με τα οποία οι πάγκοι πρέπει να έχουν μεταξύ τους απόσταση 5 μέτρων και οι λαϊκές να λειτουργούν με το 50% των παραγωγών και πωλητών. Ως αντίβαρο προτείνουν η απόσταση μεταξύ των πάγκων να μειωθεί στο ένα μέτρο, που σημαίνει ότι οι πωλητές θα έχουν μία απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους.

Με την Αναφορά του προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο κ. Μαραβέγιας ζητεί να εξετάσουν τη δυνατότητα ικανοποίησης των προτάσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει η κυβέρνηση για την αναμόρφωση των λαϊκών αγορών προς όφελος τόσο των επαγγελματιών του κλάδου, όσο των καταναλωτών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το