Τοπικά

Μαραβέγιας: Ο προϋπολογισμός του 2021 εγγυάται την περαιτέρω ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Την πεποίθηση ότι ο προϋπολογισμός του 2021 καταδεικνύει την αδιάκοπη προσπάθεια της Κυβέρνησης για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης, εξέφρασε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Μαραβέγιας ξεκίνησε την ομιλία του με μια συνοπτική αποτίμηση του έργου που κλήθηκε να υλοποιήσει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2020, μέσα σε μια κατά γενική ομολογία πολύ δύσκολη χρονιά, κατά την οποία αστάθμητοι παράγοντες και διεθνείς εξελίξεις διαμόρφωσαν μια πρωτόγνωρη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Παρόλ’ αυτά, όπως είπε, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ανταποκρίθηκε στην πρόκληση λαμβάνοντας σειρά μέτρων, όπως: α) η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε εκατομμύρια εργαζόμενους, σε συνδυασμό με την ολική κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών από το κράτος, β) ο συμψηφισμός με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις έκπτωσης από την εκπρόθεσμη καταβολή του ΦΠΑ, γ) η έκπτωση στις ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που πληρώθηκαν εμπρόθεσμα, δ) η μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλίστρων για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ε) η μείωση, ακόμα και ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, στ) η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από ιδιωτική δραστηριότητα και, βέβαια, η επιστροφή των αναδρομικών από περικοπές συντάξεων, που ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Μέσα στο 2020, παρά την πρωτοφανή κρίση, η Ελλάδα πήρε σειρά μέτρων ενεργητικής στήριξης της απασχόλησης», τόνισε ο βουλευτής, αναφερόμενος στους τέσσερις κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής, τους τέσσερις κύκλους αποζημίωσης ειδικού σκοπού, το Πρόγραμμα ΣυνEργασία και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για τη δημιουργία εκατό χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Συνολικά, το 2020 η Κυβέρνηση έδωσε εκτάκτως 24 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ για το 2021 έχει σχεδιάσει ένα ακόμη πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας που προβλέπει τη διάθεση άλλων 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μαραβέγιας σημείωσε ότι, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην ανεργία το 2021 μεταξύ όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, ανέφερε ότι το 2021 θα χορηγηθούν αυξημένα προνοιακά επιδόματα μέσω του ΟΠΕΚΑ για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων κατά 600 εκατομμύρια ευρώ και παράλληλα θα προκαταβληθεί διευρυμένο το επίδομα θέρμανσης, προκειμένου να διευκολυνθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως με τον νέο προϋπολογισμό η Κυβέρνηση δεσμεύεται να καταβάλλει κανονικά για όλο το 2021 τα κάθε είδους έκτακτα επιδόματα, μισθούς, συντάξεις και αποζημιώσεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ανέργους για όσο χρειαστεί.

«Όλα αυτά γίνονται στη συνέχεια μόνιμων μέτρων ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων», υπογράμμισε ο βουλευτής Μαγνησίας και συμπλήρωσε ότι, όπως συνέβη το 2020, έτσι και το 2021 δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό ούτε ένας πρόσθετος φόρος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Συνεχίζοντας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα καλά νέα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την απεμπλοκή του Ταμείου Ανάκαμψης και την έγκριση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027. Πρόκειται, όπως είπε, για νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, που συνολικά θα ξεπεράσουν τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ και θα αλλάξουν ριζικά την παραγωγική πορεία της χώρας. «Ήταν, χωρίς αμφιβολία, μια προσωπική επιτυχία του Πρωθυπουργού, αλλά και της Κυβέρνησής μας συλλογικά» τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μαραβέγιας επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζει καμία εθνική επιτυχία, αντιθέτως επιλέγει συστηματικά τον δρόμο της μιζέριας και της απαξίωσης κάθε θετικού μέτρου ή ευνοϊκής εξέλιξης για την Ελλάδα. Και αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, έχει αποφασίσει να ποντάρει στην καταστροφή, προβλέποντας διαρκώς όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων από την οικονομία και αναταραχή παντού λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Υπενθύμισε, μάλιστα, πως στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησής του ο κ. Τσίπρας φορολογούσε ό,τι έβρισκε μπροστά του, μαζεύοντας τα χρήματα των πολιτών στα περίφημα υπερπλεονάσματα, στερώντας, δηλαδή, τζίρο από την αγορά και μειώνοντας τη δυνατότητα των άγρια φορολογούμενων Ελλήνων να καλύψουν τις καταναλωτικές τους ανάγκες.

«Μόνο η ιδέα του τι θα γινόταν σήμερα στη χώρα αν ήταν Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας οδηγεί όσους έχουν ένστικτο αυτοσυντήρησης σε πολύ δυσάρεστες σκέψεις. Αγαθή τύχη για την πατρίδα μας έφερε ευτυχώς μια υπεύθυνη Κυβέρνηση, που καταθέτει ένα σοβαρό πολιτικό σχέδιο για το 2021. Χωρίς αστερίσκους, λοιπόν, στηρίζουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και υπερψηφίζουμε τον κρατικό προϋπολογισμό», κατέληξε ο κ. Μαραβέγιας εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων από τους συναδέλφους του βουλευτές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το