Οικονομία

Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Brussels Group

brussels group

Δυόμισι ώρες κράτησε η τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, στην οποία συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς -από το Παρίσι όπου βρίσκονται- ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιαράκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την τηλεδιάσκεψη οι εκπρόσωποι των θεσμών επέστρεψαν στο κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεχίζονται και στην Αθήνα οι συνομιλίες, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενόψει, επίσης, του άτυπου Eurogroup την Παρασκευή στη Ρίγα της Λετονίας.
Η σημερινή συνάντηση του Brussels Group, κατά την οποία έγινε το wrap up, ήτοι η ανακεφαλαίωση των σημαντικότερων σημείων των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν κατά το προηγούμενο τετραήμερο, ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί (ώρα Ελλάδας).
Κατά τις πρώτες απογευματινές ώρες, οι εκπρόσωποι των θεσμών μετέβησαν στα ξενοδοχεία τους απ’ όπου ενημέρωσαν τηλεφωνικά τους προϊσταμένους τους. Η ελληνική αντιπροσωπεία παρέμεινε στα γραφεία του ΟΟΣΑ, απ’ όπου επικοινώνησε τηλεφωνικά με Αθήνα.
Νωρίτερα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επανέλαβε τις περιορισμένες προσδοκίες του Βερολίνου για επίλυση της ελληνικής κρίσης κατά το Eurogroup της Παρασκευής. Ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφερε ότι η ευρωζώνη αναμένει μια ενδιάμεση έκθεση για την Ελλάδα στο Eurogroup.
Πεπεισμένος ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μπορούν να ολοκληρωθούν με επιτυχία, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Euro Working Group, Αυστριακός Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως η ρευστότητα στη χώρα επαρκεί μέχρι τον Ιούνιο.
Ακόμη σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σήμερα στο σημείο στο οποίο θα έπρεπε να ήταν πριν από ένα ή δύο μήνες, μη έχοντας καταστεί δυνατή έως τώρα μια συμφωνία για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδα με τις επί μέρους μεταρρυθμίσεις.
Ως εκ τούτου θεωρεί πως δεν θα υπάρξει στο Eurogroup της Λετονίας, μια λίστα μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά, που όμως θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τέλος του μήνα.
Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο επικεφαλής του Euro Working Group, «από εβδομάδα σε εβδομάδα αυξάνεται η πίεση στους Έλληνες και σε εμάς για να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα, αλλά μέχρι τον Ιούνιο ελπίζω πως θα τα έχουμε καταφέρει».
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με τους εταίρους στις 20 Φεβρουαρίου ότι έως τα τέλη Απριλίου θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων για να λάβει την δόση των 7,2 δισ. ευρώ που εκκρεμεί.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το