Τοπικά

Μάνα δώρισε νεφρό στον γιο της – Νέα περίπτωση μεταμόσχευσης από ζώντα δότη στη Μαγνησία

Η λήψη του νεφρού από τη γυναίκα και η μεταμόσχευση του οργάνου στον γιο της πραγματοποιήθηκε σε Νοσοκομείο της Αθήνας πριν μερικές ημέρες και, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου νεφροπαθών Μαγνησίας κ. Βασίλης Γιαννάκος «μέχρι στιγμή η πορεία της υγείας και των δύο συνανθρώπων μας είναι καλή».

Στη Μαγνησία, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της “Θεσσαλίας” υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις γονέων που θέλουν να δωρίσουν τον ένα από τους δύο νεφρούς στα παιδιά τους και άλλα συγγενικά πρόσωπα, ώστε να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους και να μην ταλαιπωρούνται με την αιμοκάθαρση.

Λόγω της έλλειψης δωρεών οργάνων οι μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες όλο και αυξάνονται. Το πρόβλημα είναι πως στον «Ευαγγελισμό», όπου πραγματοποιούνται οι επεμβάσεις μεταμόσχευσης από ζώντες δότες, χρειάζονται περισσότερα χειρουργικά κρεβάτια και γιατροί. Ενδεικτικά αναμένουν από όλη την Ελλάδα 150 υποψήφιοι ζώντες δότες.

Το θέμα της ενίσχυσης των υποδομών απασχόλησε και τη συνάντηση που είχε προ ολίγων ημερών ο κ. Γιαννάκος με τη διοίκηση και τους αρμόδιους γιατρούς του «Ευαγγελισμού», όπου έλαβε σημαντικές υποσχέσεις.

Ο κ. Γιαννάκος τόνισε πως «πριν μερικές ημέρες πραγματοποιήθηκε σε Νοσοκομείο της Αθήνας η λήψη του ενός από τους δύο νεφρούς από τη μητέρα και για να δοθεί στον γιο της. Η μεταμόσχευση του νεφρού έγινε λίγο μετά τη λήψη του οργάνου και είμαστε σε επικοινωνία και με τους δύο για να δούμε την πορεία της υγείας που γνωρίζουμε ότι πάει καλά. Υπάρχουν ακόμη μία περίπτωση γονέα που θέλει να δωρίσει τον έναν από τους δύο νεφρούς στο παιδί του και η άλλη περίπτωση αφορά αδερφή που θέλει αν δωρίσει το νεφρό της στον αδερφό της, ενώ έχουμε τηλεφωνήματα και από άλλους γονείς που ρωτούν και ενδιαφέρονται να μάθουν για το ίδιο θέμα. Δυστυχώς είναι τόσο μεγάλη η αναμονή για ένα μόσχευμα που αγγίζει και τα έντεκα χρόνια, ώστε οι γονείς προχωρούν σε αυτή την τόσο σημαντική ενέργεια για να σώσουν το παιδί τους για να δει καλύτερα το μέλλον. Άλλωστε η πάθηση αυτή εμφανίζεται σε όλο και νεαρότερες ηλικίες, ακόμη και 22 χρόνων».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «πριν λίγα χρόνια είχαμε άλλα δύο περιστατικά με ζώντες δότες, το ένα ήταν ένας πατέρας που δώρισε τον νεφρό του στον γιο του και το άλλο περιστατικό ήταν η σύζυγος που δώρισε το νεφρό της στον σύζυγό της».

Η δυνατότητα να ενισχυθούν οι υποδομές ώστε να αυξηθούν και οι μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες ήταν το αντικείμενο συνάντησης του κ. Γιαννάκου με τον διευθυντή της Α’ Χειρουργικής Κλινικής και διευθυντή της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων κ. Βασίλη Βουγά, τον διευθυντή του Νεφρολογικού Τμήματος κ. Θεοφάνη Αποστόλου, τον διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας κ. Ζακυνθινό, τη διευθύνουσα νοσηλευτικής υπηρεσίας κ. Καϊμαλή και τον υποδιοικητή του Ευαγγελισμού κ. Βαλμπορέλη

Ο κ. Γιαννάκος είπε πως «Από τον Οκτώβριο προσπαθούσαμε ως σύλλογος νεφροπαθών Μαγνησίας να κάνουμε αυτό το ραντεβού που τελικά έγινε και, όπως μας υποσχέθηκαν θα αυξηθούν κατά ένα με δύο κάθε μήνα τα χειρουργικά κρεβάτια για τους ζώντες δότες και θα προσληφθούν μέσω προκήρυξης ένας με δύο γιατρούς για τις μεταμοσχεύσεις. Επίσης συζητήθηκε να καταργηθεί το τηλέφωνο των ιατρείων για τους μεταμοσχευμένους και να εξυπηρετούνται άμεσα χωρίς να ταλαιπωρούνται. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της χώρας έχει έλλειψη 87 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «σε γενικές γραμμές η συνάντηση πήγε πάρα πολύ καλά και ελπίζουμε ότι οι δεσμεύσεις αυτές θα υλοποιηθούν άμεσα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το