Τοπικά

«Μαγνήτης» για τους μαθητές ο κόσμος της αστρονομίας

Την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους στην αστροφυσική, τα μαθηματικά, τη φυσική, τις ανακαλύψεις στο Διάστημα και τις νέες αστρονομικές θεωρίες, είχαν χθες οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων που έλαβαν μέρος στην 1η φάση του 24ου πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής και η οποία φιλοξενήθηκε στο 1ο Λύκειο Βόλου.
Η πρώτη φάση του διαγωνισμού με την ονομασία «Αρίσταρχος» διεξήχθη σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανά την επικράτεια. Όπως εξήγησε το μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, κ. Κώστας Μουτσιάρας, στη χθεσινή γραπτή δοκιμασία έλαβαν μέρος και δέκα περίπου μαθητές από τη Μαγνησία. «Όταν ολοκληρωθεί η βαθμολόγηση των γραπτών από τους μαθητές, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, περίπου 40 παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα θα κληθούν να διαγωνιστούν στη δεύτερη φάση που θα διεξαχθεί στις 10 Μαρτίου. Οι δέκα καλύτεροι που θα διακριθούν στο δεύτερο μέρος του διαγωνισμού, που φέρει την ονομασία «Ίππαρχος», θα είναι οι νικητές του 24ου πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού για το 2019, ενώ δύο θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν και τις εγκαταστάσεις της NASA. Θα έχουμε και τρίτη φάση, αποκλειστικά για τους επιτυχόντες του λυκείου στη β’ φάση και η οποία είναι προγραμματισμένη για τις αρχές του προσεχούς Απριλίου, εν όψει της Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής».

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, οι πέντε πρώτοι από την τελική δεκάδα των λυκειόπαιδων, θα έχουν την ευκαιρία να στελεχώσουν την Ολυμπιακή Ομάδα που θα συμμετάσχει στη 13η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής και θα διεξαχθεί στην Ουγγαρία από 26 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου 2019.
Όσο για το τι μπορεί να προσελκύσει ένα παιδί στην επιστήμη της αστρονομίας; «Το ενδιαφέρον για την αστρονομία είναι μεγάλο. Πολλά παιδιά έχουν τηλεσκόπια στα σπίτια τους και παρατηρούν τα ουράνια σώματα από μικρή ηλικία», σχολίασε ο κ. Μουτσιάρας, ο οποίος είναι μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος εδώ και 23 χρόνια, διατελώντας μάλιστα και αντιπρόεδρος.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μουτσιάρας

«Από τη Γη στη Σελήνη» με ομιλία Άνταμ Περλόφσκι
«Από τη Γη στη Σελήνη» θα είναι το θέμα της ομιλίας του χημικού μηχανικού κ. Άνταμ Περλόφσκι σήμερα Κυριακή 3 Φεβρουαρίου και ώρα 8 μ.μ., στη σειρά των ομιλιών «Αστρονομία για όλους» της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος. Η ομιλία θα γίνει στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).
Στις 20 Ιουλίου του 1969, μετά την προσσελήνωση, ο αστροναύτης Neil Armstrong έκανε το πρώτο βήμα -στην ιστορία της ανθρωπότητας- σε ένα ουράνιο σώμα πέρα από τη Γη. Ήταν η κορύφωση της μεγάλης πορείας που ξεκίνησε από τους οραματιστές του 19ου και των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, με τα όνειρά τους να παίρνουν σάρκα και οστά μέσα στις αντιπαλότητες του Ψυχρού Πολέμου.
Το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα αναπτύχτηκε ως απάντηση στα επιτεύγματα της πρώην Σοβ. Ένωσης: Τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο «Σπούτνικ», το 1957, την πρώτη επανδρωμένη πτήση στο Διάστημα του Γκαγκάριν, το 1961, κ.ά. Το 1958 ιδρύθηκε η NASA και το 1961 ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Τζον Κένεντι ανακοίνωσε την απόφαση οι ΗΠΑ να στείλουν αστροναύτες στη Σελήνη «πριν να περάσει η δεκαετία» και να ανακτήσουν την πρωτιά στο Διάστημα. Ακολούθησαν τα διαστημικά προγράμματα «Gemini» και «Apollo», με το τελευταίο να επικεντρώνεται αποκλειστικά στις επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το