Τοπικά

«Μαγνήτης» η δημιουργία του σύμπαντος

Σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, ασφυκτικά γεμάτη, κυρίως με μαθητές Λυκείου του φροντιστηρίου «Παιδεία – Ιωνία», αλλά και με γονείς, φίλους και μέλη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση για τη δημιουργία του σύμπαντος με ομιλία του δρ. Χρ. Ξενάκη. Τα παιδιά έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και στο τέλος ρωτούσαν συνεχώς με αποτέλεσμα για μισή και πλέον ώρα να εξελιχθεί μια συζήτηση με βάση θέματα της Αστροφυσικής.

Ο δρ. Χρίστος Ξενάκης ανέπτυξε το θέμα «Ιχνηλατώντας την ιστορία του Σύμπαντος. Από τη Μεγάλη Έκρηξη έως σήμερα»

Τη θαυμαστή ιστορία του σύμπαντος είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν όλοι όσοι παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσαν τα φροντιστήρια «Παιδεία – Ιωνία» σε συνεργασία με την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος προχθές Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας.
Ο δρ. Φυσικής και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Χρίστος Ξενάκης ανέπτυξε με την παράλληλη προβολή διαφανειών το θέμα «Ιχνηλατώντας την ιστορία του Σύμπαντος. Από τη Μεγάλη Έκρηξη έως σήμερα», ενώ προηγήθηκε χαιρετισμός από το ενεργό μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Ευστάθιο Ζαφραντζά και από τον φυσικό Σπύρο Σαρακατσάνο, που είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης.

Τη θαυμαστή ιστορία του σύμπαντος είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν όλοι όσοι παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα εκδήλωση

Της ομιλίας ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκομένους που έδωσαν την ευκαιρία για περαιτέρω συζήτηση σε θέματα που αφορούν στην Αστροφυσική, ενώ δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τη λειτουργία της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος και τις ποικίλες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητές της, που αφορούν σε ανοικτά μαθήματα και σεμινάρια και την προετοιμασία για συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση στην έκθεση στερεοσκοπικών φωτογραφιών του Ευστάθιου Ζαφραντζά, ενώ ορίστηκε επόμενη ανάλογη διοργάνωση για την προγραμματισμένη ξενάγηση στον έναστρο ουρανό και παρατήρηση του ουράνιου θόλου, που δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Ανακοινώθηκε επιπλέον η διοργάνωση και πραγματοποίηση ανάλογων εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση και κυρίως την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα γενικού και ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Από την πλευρά της η κ. Αναστασία Κοντονίνα, μαθηματικός, γραμματέας της Μαθηματικής Εταιρείας του Παραρτήματος Νομού Μαγνησίας, τόνισε με αφορμή την προχθεσινή εκδήλωση ότι «η δική μας διάθεση είναι να προσφέρουμε μια εξειδικευμένη γνώση στα παιδιά, γιατί στόχος μας είναι η επιτυχία τους στη σχολή που επιθυμούν στο πανεπιστήμιο. Για να το καταφέρουμε, όμως, αυτό χρειάζεται πολύπλευρη προσέγγιση».
Όπως η ίδια σημείωσε, «πρέπει να δώσουμε στα παιδιά τα ερεθίσματα προς διάφορες κατευθύνσεις και να μάθουν να αγαπούν τη γνώση, ώστε να μπορέσουν από μόνοι τους να ανακαλύψουν κάποια πράγματα που τους ενδιαφέρουν».


Η κ. Αναστασία Κοντονίνα, μία εκ των πέντε ατόμων της διεύθυνσης του φροντιστηρίου «Παιδεία – Ιωνία», επισήμανε ότι «θέλουμε να είμαστε και δάσκαλοι, ώστε τα παιδιά να θυμούνται αργότερα στη ζωή τους ότι κάποιος μας ενεργοποίησε, γιατί δυστυχώς πέρα από το διαδίκτυο τα παιδιά δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο».
Όσον αφορά στην αστρονομία η ίδια ανέφερε ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον, διότι ανακαλύπτοντας το σύμπαν καταλαβαίνει κάποιος πόση βαρύτητα έχει ο καθένας σε σχέση με το όλον.
Η διεύθυνση του φροντιστηρίου «Παιδεία – Ιωνία» αποτελείται από τους: Βουτσά Θεόδωρο, χημικό, Σαρακατσάνο Σπύρο, φυσικό, Κοντονίνα Αναστασία, μαθηματικό, Φόσκα Γιώργο, μαθηματικό, Καζάκου Βαρβάρα, φιλόλογο.

Λοϊζος Αβεστάς

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το