Τοπικά

Μαγνησία: Ζητούν μοριοδότηση υποψήφιοι και γονείς 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: 

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ    

 

Το θέμα της μοριοδότησης των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων της Μαγνησίας και ευρύτερα της Θεσσαλίας συζητιέται σοβαρά στο υπουργείο Παιδείας τόνισε η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή, την ώρα μάλιστα που στα σχολεία πυκνώνουν μεταξύ των μαθητών αλλά και των γονέων και των καθηγητών, οι συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Σημειώνεται πως στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν υποψήφιοι πανελλαδικών εξετάσεων που έλαβαν ειδική μοριοδότηση στις πανελλαδικές εξετάσεις, γιατί εκείνη τη χρονιά οι περιοχές που διέμεναν, επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρακτική και ψυχολογική διαταραχή της προετοιμασίας τους.

Η Μαγνησία και η Θεσσαλία ευρύτερα υπέστησαν τις ζημιές από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει διαταραχή της ομαλής διαδικασίας, καθώς καθυστέρησαν να ξεκινήσουν τα μαθήματα περίπου 20 μέρες, ορισμένοι μαθητές ξεσπιτώθηκαν από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους, πολλοί άλλοι αδυνατούσαν να διαβάσουν λόγω έλλειψης κατάλληλων υποδομών όπως της διακοπής ρεύματος ενώ και το ψυχολογικό στρες από τις οικονομικές επιπτώσεις των ζημιών ήταν μεγάλο.

Γι’ αυτό λοιπόν υπάρχει το αίτημα από την εκπαιδευτική κοινότητα για χορήγηση της ειδικής μοριοδότησης στους φετινούς υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων.

Άλλωστε υπάρχει το θεσμικό προηγούμενο για μια τέτοια στήριξη. Μαθητές και γονείς ελπίζουν σε μια αντίστοιχη υπουργική απόφαση.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή η απόφαση είναι πολύ πιθανό να εκδοθεί και να μεριμνά για τους φετινούς υποψήφιους, όμως μάλλον πρέπει να αναμένεται για μετά τη λήξη των πανελλαδικών εξετάσεων, ενδεχομένως και για να μην υπάρξει αποπροσανατολισμός των υποψηφίων.

Η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή ρωτήθηκε για το θέμα στο πλαίσιο ραδιοφωνικής εκπομπής στο sport fm και απάντησε πως «είναι ένα ζήτημα το οποίο συζητείται σοβαρά στο υπουργείο παιδείας. Η μοριοδότηση αυτή έχει δοθεί άλλωστε και στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις. Πάντως συζητείται, αν και είναι νωρίς για να ανακοινωθεί. Συνήθως η μοριοδότηση γνωστοποιείται μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις. Πάντως, αν δοθεί η μοριοδότηση θα έχει κάποιες συγκεκριμένες, σχετικά αυστηρές, δίκαιες προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση τα παιδιά θα πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια της προετοιμασίας και η πολιτεία στο βαθμό που της αναλογεί θα κάνει αυτό που πρέπει». 

 

Ενεργοποίηση 

και από γονείς 

 

Την ίδια στιγμή και οι γονείς βρίσκονται σε μια εγρήγορση. Πριν λίγες μέρες υπήρξε συνάντηση γονέων από διάφορα λύκεια του Βόλου, όπου συζητήθηκε η ανάγκη να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους πλημμυροπαθείς υποψήφιους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων της Μαγνησίας και ευρύτερα της Θεσσαλίας, ενώ στοχεύουν να θέσουν το αίτημα και σε θεσμικούς φορείς. 

Μέχρι στιγμής 20 σύλλογοι γονέων από λύκεια του βόλου και της περιφέρειας έχουν ενεργοποιηθεί για το ζήτημα και εκπρόσωποί τους αναμένεται να έχουν συνάντηση και με την υφυπουργό παιδείας κ. Ζέττα Μακρή. 

 

Η αγωνία των μαθητών 

 

Οι πρόεδροι των 15μελων συμβουλίων του 1ου ΓΕΛ Βόλου Ευάγγελος Καραλάκος και του 3ου ΓΕΛ Βόλου Ευριπίδης Ευλογημένος μιλούν στη «Θ» για την ανάγκη μοριοδότησης των υποψήφιων των πανελλαδικών λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που καθυστέρησαν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και άφησαν το αποτύπωμά τους στην προετοιμασία των μαθητών. 

Το αίτημα τους για δίκαιη αντιμετώπιση βασίζεται και στο γεγονός ότι ανάλογη βοήθεια έχει δοθεί στο πρόσφατο παρελθόν σε υποψηφίους πανελλαδικών σε πυρόπληκτες και σεισμόπληκτες περιοχές της χώρας. Δύο πρόεδροι 15μελών συμβουλιών, καθώς οι υποψήφιοι βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις, παρουσιάζουν σήμερα το αίτημά τους στη «Θ» 

Ο Ευάγγελος Καραλάκος, Πρόεδρος 15μελούς  1ου ΓΕΛ Βόλου τόνισε τα εξής: «Από την πρώτη στιγμή εγώ, όπως και όλα τα παιδιά του Βόλου, θεωρήσαμε ότι το αίτημα μας για την μοριοδότηση ήταν απόλυτα λογικό και τεκμηριωμένο. Για αυτό και προσπαθήσαμε να το αναδείξουμε με κάθε μέσο, πάντοτε σε συνεργασία με τους καθηγητές μας, αλλά και τον διευθυντή της δευτεροβάθμιας κ. Σωκράτη Σαβελίδη.

Αρχικά, οι συνέπειες των δύο πλημμυρών έγιναν ξεκάθαρες σε όλους μας ήδη από τις αμέσως επόμενες μέρες. Οι υλικές καταστροφές και οι ψυχολογικές συνέπειες μιας τέτοιας κατάστασης επηρέασαν όλους τους πολίτες του Βόλου, αλλά κυρίως εμάς τους μαθητές που ξεκινούσαμε την πιο πιεστική και αγχωτική χρόνια της έως τώρα σχολικής μας ζωής. Παράλληλα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα οδήγησαν στην έναρξη του σχολικού έτους ένα μήνα μετά την προβλεπόμενη ημερομηνία. Έτσι, ήταν σχεδόν αδύνατο να καλυφθεί η ύλη χωρίς να πιεστούμε ακόμη παραπάνω, τόσο εμείς, όσο και οι καθηγητές μας, δημιουργώντας μια συνθήκη που δυσχεραίνει την ψυχολογική μας κατάσταση ακόμη περισσότερο. Τέλος, παρόμοια τακτική με μοριοδότηση μαθητών έχει ακολουθηθεί κι άλλες φορές στο παρελθόν, με πιο πρόσφατα παραδείγματα τους σεισμόπληκτους και πυρόπληκτους μαθητές της Σάμου και της Βόρειας Εύβοιας αντίστοιχα». 

 

Χάθηκε ένας πολύ 

σημαντικός μήνας 

 

Ο Ευριπίδης Ευλογημένος, Πρόεδρος 15μελούς 3ου ΓΕΛ Βόλου είπε:

«Πιστεύω πως έστω και μια μικρή υποστήριξη θα μας βοηθούσε μετά από τόσο χαμένο χρόνο, ειδικά για κάποια παιδιά που δεν έχουν την δυνατότητα να πάνε σε φροντιστήρια. Αυτός ο ένας μήνας που χάθηκε είναι πολύ σημαντικός. Εγώ ευτυχώς έχω την δυνατότητα να πηγαίνω σε φροντιστήριο, αλλά ακόμα και για εμένα είναι εντελώς διαφορετικό το να κάνω μαθήματα διαδικτυακά. Δεν μπορεί να γίνει σωστό μάθημα  διαδικτυακά. Εκτός αυτού, οι διάφορες καταστροφές που έγιναν σε αρκετά άτομα επηρέασαν αρνητικά και την ψυχολογία, αλλά και τον ελεύθερο χρόνο που είχαμε, γιατί πολλοί βοηθούσαν κιόλας για να φτιάξουν τις ζημιές. Για αυτό, όπως έγινε και σε προηγούμενες χρονιές σε άλλες περιοχές που υπήρχαν καταστροφές πιστεύω πρέπει να έχουμε κάποια βοήθεια. 

Όπως είπα και προηγουμένως πιστεύω πως η μοριοδότηση είναι κάτι που πρέπει να λάβουν οι μαθητές του Bόλου. Τα σχολεία ξεκίνησαν ένα μήνα αργότερα και η ύλη  είναι τεράστια. Λόγω του άγχους και του στρες πολλών μαθητών και των καθηγητών που ευθύνεται  σε αυτή την αργοπορία,  αρκετές φορές και οι δυο βιάζονται να τελειώσουν την ύλη πιστεύοντας πως δεν προλαβαίνουν, έχοντας ως αποτέλεσμα την μη κατανόηση του μαθητή. Δεν μπορώ όμως να ρίξω το φταίξιμο στους καθηγητές καθώς και αυτοί δικαιολογημένα τρέχουν ώστε να προλάβουν να τελειώσουν την μεγάλη υποχρεωτική ύλη σε ένα μικρό διάστημα. Επιπλέον, όπως είχε γίνει και παλαιοτέρα που οι μαθητές είχαν χάσει σχολείο λόγω τέτοιων φαινομένων, υπήρχε μια βοήθεια από το υπουργείο ώστε να είναι πιο δίκαιο για όλους. Δεν γίνεται να πηγαίνουμε στις πανελλήνιες με έναν μήνα λιγότερο σχολείο και να ανταγωνιζόμαστε με παιδιά που έχουν κάνει ολόκληρη την σχολική χρονιά χωρίς αναταράξεις, χωρίς καμία βοήθεια, γίνεται άδικο για εμάς τότε». 

 

Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας 

 

Για αίτημα ειδικού ποσοστού εισαγωγής για υποψήφιους πανελλαδικών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:  «Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Μαγνησία και ευρύτερα στη Θεσσαλία, το τρέχον διδακτικό έτος, επέφεραν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, σε πολλές επιχειρήσεις, κατοικίες και υποδομές, επηρέασαν αρνητικά, την οικονομική κατάσταση οικογενειών και εκτός άλλων την προετοιμασία και μελέτη των μαθητών για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Για τον λόγο αυτό η ΕΛΜΕ Μαγνησίας κατέθεσε σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας, την ΟΛΜΕ και τους βουλευτές Μαγνησίας θεωρώντας απαραίτητη την έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργείου Παιδείας για ειδικό ποσοστό εισαγωγής υποψηφίων από τη Μαγνησία και ευρύτερα από τη Θεσσαλία».

 

Ψήφισμα από ΠΕΔ Θεσσαλίας 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Θεσσαλίας, κατά τη συνεδρίασης της 27ης Μαρτίου 2024, ομόφωνα αποφάσισε να εκδώσει ψήφισμα για την εφαρμογή ειδικής μοριοδότησης για όλους τους υποψηφίους μαθητές των πανελλαδικών εξετάσεων των Δήμων της Περιφέρειας Θεσσαλίας που είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.

Με αφορμή λοιπόν την καταστροφική πλημμύρα της 6ης Σεπτεμβρίου 2023 που έπληξε τη Θεσσαλία, το Δ.Σ. της ΠΕΔ Θεσσαλίας

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ηράκλειο: Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του κτηνοτρόφου – «Τον σκότωσαν με καρεκλοπόδαρο, ενώ κοιμόταν»

Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του 59χρονου κτηνοτρόφου, Κώστα Κουνάλη, ο οποίος έπεσε νεκρός πριν…

30 Μαΐου 2024

Αυτοκίνητο παρασύρει μητέρα και το 14 μηνών βρέφος

Τροχαίο ατύχημα με παράσυρση μιας γυναίκας με το μωρό της κατέγραψε κάμερα ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη.…

30 Μαΐου 2024

Ευρωεκλογές 2024 – Εκτίμηση Politico: Οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές θα είναι περισσότεροι από το ΕΛΚ

Οι ευρωβουλευτές των ακροδεξιών κομμάτων φαίνεται ότι θα είναι περισσότεροι από τους ευρωβουλευτές του κεντροδεξιού…

30 Μαΐου 2024

Κάθειρξη 8 ετών και 9 μηνών στον μητροκτόνο της Χαλκηδόνας

Ποινή κάθειρξης 8 ετών και 9 μηνών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης σ’ έναν…

30 Μαΐου 2024

Ευχές του αντιδημάρχου Αθλητισμού στους μαθητές που δίνουν εξετάσεις

Ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Εθελοντισμού, Τριαντάφυλλος Γκογκινούδης εύχεται καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές Γυμνασίων…

30 Μαΐου 2024

Ευρωεκλογές 2024: Πόσοι ψηφίζουν και πόσοι εκλέγονται – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Περίπου 360 εκατομμύρια άνθρωποι σε 27 χώρες έχουν δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές 2024 που θα…

30 Μαΐου 2024